Prejudiciile cauzate la nivel mondial de infractiunile economice din ultimii doi ani au atins valoarea de 5,7 miliarde de dolari. Valoarea este de trei ori mai mare decat cea inregistrata in 2005, dupa cum reiese din Studiul Global asupra Infractionalitatii Economice, realizat anul acesta de PricewaterhouseCoopers (PwC).

La realizarea studiului au participat doar 77 de societati romanessti dntr-un total de 5.428. Dintre acestea, peste 43% au afirmat ca au fost victimele uneia sau mai multor infractiuni de natura economica in ultima perioada, comparativ cu editia anterioara, cand numarul acestora era de 45%.

Companiile din regiunea Europei Centrale si de Sud-Vest au fost cele mai afectate de infractionalitatile de natura economica. Numarul acestora a crescut cu trei procente de la 47% cat se inregistra in 2005. Cea mai mare scadere a numarului de firme victime s-a realizat in Africa: de la 77% la 52%.

O usoara scadere se inregistreaza in Europa de Vest, unde doar 38% din companii au raportat infractiuni, fata de 42% in 2005.

Companiile de asigurari cele mai afectate

Primele locuri in topul firmelor afectate de infractionalitatea economica se afla companiile de asigurari, cele din sectorul de retail si bunuri de larg consum, cumuland 57% din cele peste 5.400 de firme repondente. Acestea sunt urmate de firmele guvernamentale si cele publice, de cele din sectorul serviciilor financiare si cele auto.

integral in Gandul