Varujan Vosganian, ministrul Finantelor, a aflat ca armata trebuie sa se descurce cu un buget de doar 1,91% din PIB in 2008, adica cu aproape jumatate de procent mai putin decat cel pentru anul in curs.

Dar ministrul Apararii are planuri ambitioase: vrea sa cumpere avioane moderne, fregate si chiar sa modernizeze submarinul „Delfinul”. Cum bugetul de stat gafaie dupa majorarea pensiilor, Varujan Vosganian a avut o idee originala: sa ia credite de la banci.

Potrivit ministrului, mecanismul de finantare off-budget gandit pentru inzestratrea viitoare a fortelor armate permite statului sa faca un efort anual finaciar mult mai mic. Daca idee va fi agreata de catre toate institutiile implicate, Romania ar urma sa achizitioneze armament si echipamente militare, inclusiv avioane in rate.

„In proiectul de buget pentru 2008, am alocat pentru Aparare 1,91 la suta din PIB, fata de 2,38 la suta, cat ni s-a cerut. Cu toate acestea, va pot spune ca armata nu va fi subfinantata. Diferenta de 0,47 la suta va fi acoperita printr-o modalitate de finantare off-budget. Astfel, pentru unele investitii - in special pentru cele pe termen lung - am putea apela la credite bancare.

De exemplu, pentru unele avioane sau arme sofisticate, comenzile sunt onorate uneori dupa ani de asteptare. In acest caz, banca plateste in perioada de asteptare, iar noi incepem sa platim bancii din momentul livrarii”, a explicat Vosganian.

de Lucian Hainarosie

integral in Gandul