Furati si spaguiti linistiti, baieti! Parlamentul are grija sa nu fiti deranjati.

De dragul unor prezumtivi Remesi, Muresani si Seresi, la pachet cu neozambaccianistii, Comisia Juridica a Camerei vrea sa dea liber la coruptie si la infractiuni organizate prin telefon. Si ca sa nu fie acuzata de lipsa de vigilenta in apararea coruptiei, Comisia le promite ani grei de puscarie celor care ar avea curajul sa mai difuzeze filmulete precum cel al spagii pentru Remes.

Anticipind vremuri grele pentru clientii lor, dupa alegerile parlamentare, avocatii din comisie au de gind sa transforme Parchetele in filiale ale Armatei Salvarii si pe procurori in tinatori de sase ai infractorilor.

Daca procurorul vrea sa asculte telefonul unuia pe care-l urmareste, trebuie sa-l anunte mai intii pe urmarit ca e cu urechea pe el. Pentru o perchezitie s-a terminat cu aparitia neanuntata la usa. Perchezitionabilul va fi prevenit ca urmeaza sa primeasca o vizita acasa.

Daca ai ceva de distrus sau ceva de ascuns, afli din timp, ca sa nu mai tii oamenii la usa pina mai rupi o hirtie sau omori in graba un fisier pe calculator. Utopia lui Matei Calinescu, din “Viata si opiniile lui Zacharias Lichter” in care cersetorii stau cu mina intinsa la hoti, iar hotii fura de la cersetori e pe punctul sa ia fiinta in Romania, cu mici schimbari de roluri.

Avem o majoritate care o duce mai rau decit cersetorii cu vocatie, iar din rindurile minoritatii care traieste de la acceptabil in sus s-a ridicat o categorie de hoti stilati, tot mai aparati de lege, care au reusit sa se debaraseze de Monica Macovei de la Justitie, pentru a-l aduce in locul ei pe acest tinar Chiuariu care de citeva luni se lupta sa transforme Justitia in bordel cu acte in

regula, sub directa supraveghere a premierului si cu sprijinul tot mai fatis celor 322 care l-au suspendat pe Basescu.

In timp ce finul lui Basescu, primarul Aradului, e descintat la DNA si nu se intreaba nimeni de ce nu da nasul un telefon sau o atentie verbala la procurori, daca lui Remes i se aplica un tratament asemanator, se cheama ca in cazul liberalului suspendat pina la noi ordine si-a bagat marinarul coada ca sa le arate cu ea cap compas procurorilor.

Nu pot spune ca Basescu e un inger justitiar, atit din prudenta cu care trebuie privit orice politician roman, cit si pentru ca la umbra lui se pare ca infloresc afaceri discutabile. Dar sa spui despre el ca manevreaza Parchetele pentru a-si vina dusmanii politici e o timpenie. Il vineaza Basescu si pe finul sau?

In aceasta masura sfidatoare a Comisiei Juridice a Camerei, comisie prezidata de avocatul Sergiu Andon, coleg de partid cu fostul ministru Codrut Seres, anchetat de DNA, se ascunde o imensa frica: aceea ca Justitia, dupa ce va scapa de episodul Chiuariu, isi va recapata nerusinarea de a pune sub acuzatie intangibilii de pina in 2004 si cercetabilii care au aparut de atunci incoace.