Pompierii actioneaza in continuare pentru stingerea incendiilor din California, dar au reusit sa controleze o mare parte dintre ele. Cel putin sapte persoane au murit, 64 au fost ranite - potivit autoritatilor - in timp ce alte 500 de mii au fost evacuate,. 1.800 de case au fost mistuite de flacari in ultimele sase zile.

Potrivit Reuters, pentru stingerea flacarilor s-a apelat si la ajutorul detinutilor, in cadrul unui program pe care statul l-a initiat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Situatia ramane critica

Desi pericolul a fost in mod considerabil redus, multe incendii in sudul Californiei sunt inca in afara controlului. In districtul San Diego numai unul din cele cinci incendii este redus in proportie de 50%.

Mii de oameni continua sa se intoarca la locurile lor, dar, chiar cei norocosi, carora focurile nu le-au distrus casele, au in fata multe de indurat pentru saptamani in sir, inclusiv aerul poluat, lipsa curentului electric si a apei potabile. Autoritatile spun ca fumul si cenusa fac aerul periculos.

Cinci persoane au fost arestate sub acuzatia de incendiere premeditata, transmie corespondentul Radio Romania, receptionat de Rador.

Arnold Schwarzenegger, vazut ca un erou

Guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, a redevenit un erou de Hollywood in timpul incendiilor din ultimele zile, noteaza France Presse. Fost culturist si actor in filme de actiune, Schwarzenegger a avut ocazia sa primeasca din nou rolul personajului principal, comenteaza agentia franceza de stiri.

Si presedintele George Bush a apreciat eforturile depuse de guvernator, apreciind ca acesta s-a descurcat "admirabil" in lupta cu flacarile.

La o conferinta de presa, Arnold Schwarzenegger, a declarat ca va trebui ceva timp pentru ca totul sa revina la normal. "Intr-un an sau doi, vom avea case noi si frumoase", a adaugat el.