Fostul presedinte director-general al companiei petroliere Russneft, Mihail Guteriev, a cerut azil politic in Marea Britanie, scrie The Mail on Sunday, preluata de AFP. Potrivit publicatiei, care citeaza surse oficiale de la Londra, Guteriev a facut o cerere oficiala catre autoritatile britanice prin care solicita acordarea de azil politic.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne britanic a refuzat insa sa confirme sau sa infirme pentru publicatia citata daca Mihail Guteriev se afla sau nu in Marea Britanie sau daca a cerut azil politic in aceasta tara.

In iulie anul acesta, Guteriev, considerat unul dintri cei mai importanti oligarhi rusi, se afla in fruntea uneia dintre cele mai mari companii petroliere private din Rusia. El si-a dat demisia din aceasta functie, motivand ca este supus unei "tracasari fara precedent" din partea fiscului si justitiei din Rusia.

O luna mai tarziu, politia rusa anunta ca a lansat un mandat de cautare internationala pentru Guteriev, acuzat de frauda financiara.

Urmarirea penala impotriva societatii sale a fost comparata cu prabusirea imperiului Iukos, cel mai important grup petolier rus, condus de Mihail Hodorkovski, care se afla la inchisoare din anul 2003.

Fost deputat, Guteriev, de origine cecena, a inceput sa faca avere imediat dupa destramarea fostei URSS, prin crearea unei banci. El ocupa pozitia a 31-a pe lista celor mai bogati oameni din Rusia potrivit revistei Forbes, care estimeaza averea sa personala la 2,3 miliarde de euro.