Motivul alegerii: volatilitatea actiunii in aceasta saptamana. Cotatia Merrill Lynch, una dintre cele mai importante case de brokeraj din Statele Unite, a intrat in picaj dupa publicarea rezultatelor financiare trimestriale. La numai o zi distanta insa, actiunea s-a refacut spectaculos ca urmare a speculatiei unei demisii la varf.

Miercuri, 24 octombrie, inainte de deschiderea pietei, Merrill Lynch a facut publice rezultatele financiare trimestriale: o pierdere de 2,85 dolari pe actiune, primul trimestru “pe minus” din ultimii 6 ani. Pierderea neta a fost de 2,3 miliarde de dolari, aceasta incluzand un “write-down” in valoare de 7,9 miliarde datorat pierderilor din piata sub-prime.

Ca urmare, cotatia Merrill Lynch a scazut cu 5,81% la 63,22 dolari in sesiunea de joi. In ziua urmatoare scaderea a continuat, Merril Lynch incheind sesiunea de tranzactionare cu -3,67%, la 60,90 dolari.

Vineri, 26 octombrie, cotatia Merril Lynch a inregistrat un rebound de 8,52% la 66,09 dolari.

Motivul: anuntul facut de CNBC cum ca Stan O’Neal, CEO, va fi fortat sa demisioneze.La prima vedere, cresterea pare justificata mai ales ca Wall-Street-ul, de obicei, pare sa vada cu ochi buni schimbarile de management la varf, mergand pe principiul “raul i se imputa fostului sef, in timp ce noul sef are toate sansele sa schimbe lucrurile in bine”.

Insa, e posibil ca nu numai acest aspect sa fi contribuit la rebound-ul cotatiei Merrill Lynch.

Am facut cateva calcule: daca nu ar fi fost criza din sub-prime, care a dus la acele 7,9 miliarde de dolari pierderi asumate, compania ar fi castigat 5,6 miliarde, adica 6,94 dolari pe actiune. Ceea ce ar insemna ca profitul ar fi fost cu peste 100% mai mult decat cel de acum un an, cand Merrill a castigat 3,14 dolari pe actiune.

Sigur, calculul este imprecis, mai ales datorita faptului ca “write-down-ul” include pierderea totala, care poate ca nu se intinde numai pe cel de-al treilea trimestru al anului (Q3).

Plecand de la ipoteza ca maximul de pana acum al crizei financiare s-a inregistrat in Q3, sa admitem o repartizare a pierderilor totale cauzate de sub-prime in proportie de 30% in Q2 si de 70% in Q3. In acest caz inseamna ca Merrill Lynch ar fi castigat 4 dolari pe actiune, cu 27% mai mult decat in acelasi trimestru al anului trecut, ceea ce nu e rau deloc.

In cazul in care viitorul ne va arata ca ceea ce a fost mai rau s-a intamplat deja in ceea ce priveste criza din sub-prime si ca pierderile suferite de institutiile financiare in perioada recenta au fost un “one-time event”, pare justificat acest rebound al cotatiei Merrill Lynch.

Mai ales ca o pierdere de cateva miliarde pentru o companie care are in gestiune peste o mie de miliarde de dolari nu reprezinta, procentual vorbind, prea mult. Decat ca imagine.

De aici zic eu ca board-ul Merril Lynch, prin schimbarea pe care doreste sa o faca, tinteste mai mult la recastigarea imaginii decat la pedepsirea lui Stan O’Neal pentru presupuse discutii de fuziune cu Wachovia sau pentru rezultatele proaste inregistrate.

Mai jos veti gasi graficul zilnic al cotatiei Merrill Lynch.

dezbate pe blogul lui Moldovan