Cotidianul

Parlamentul pregateste conservarea rectozaurilor

de Razvan Mihai Vintilescu     Cotidianul
Luni, 29 octombrie 2007, 0:00


Foto: Cotidianul

Rectori pe viata in universitatile de stat, septuagenari sau octogenari imposibil de controlat de Ministerul Educatiei, usurarea accesului la postul de conferentiar universitar sau infiintarea postului de presedinte de universitate cu drept de a semna facturi.

Drumul catre toate acestea a fost deschis de o initiativa legislativa depusa de un grup de deputati si senatori din Parlamentul Romaniei, printre care: Rodica Stanoiu,

Ecaterina Andronescu, Ovidiu Musetescu, Lucian Bolcas, Doru Ioan Taracila, Corneliu Ciontu sau Lia Olguta Vasilescu. In total sint 48 de parlamentari de la PNL, PD, PSD, PRM, PC, UDMR, plus grupul minoritatilor nationale.

Atit de importante sint in viziunea initiatorilor modificarile pe care proiectul de lege le va aduce Legii invatamintului, incit ei au depus proiectul saptamina trecuta si au obtinut avizul necesar dezbaterii lui in procedura de urgenta, pentru a putea finaliza procesul adoptarii pina la sfirsitul anului.

In expunerea de motive se specifica chiar faptul ca actualele prevederi legislative, ce impuneau pensionarea cadrelor didactice din functiile de conducere la 65 de ani, impiedicau de fapt universitatile de stat sa ajunga la nivelul celor din Uniunea Europeana.

O piedica asemanatoare este considerata si limitarea mandatelor pentru functiile de conducere la o perioada de patru ani si la maximum doua mandate consecutive, asa ca initiatorii propun ca fiecare universitate sa-si stabileasca singura limitele de virsta si de durata pentru aceste functii.

De asemenea, prin acest proiect se va abroga prevederea din actuala Legea a invatamintului ce stipula ca „ministrul Educatiei il poate suspenda din functie, din motive justificate, pe rectorul unei institutii de invatamint superior, de stat sau particular, acreditate“.

„Consideram ca aceasta initiativa va readuce institutiile de invatamint superior pe linia principiilor comuniste, in vremea conducatorilor supremi, numiti pe viata si cu puteri nelimitate“, spune Irina Tudor, presedintele Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

De asemenea, studentii cred ca prin inlaturarea pirghiei de control pe care il avea Ministerul Educatiei asupra rectorului se genereaza „o lipsa a mecanismelor de responsabilizare, monitorizare si de evaluare a performantelor si transparentei institutiilor de invatamint superior“.

„Obiectivul legii nu e de a creste numarul de mandate, ci de a creste autonomia universitatilor, astfel incit sa se poata dezvolta concurenta dintre ele. Acelasi proiect mai stipuleaza si dreptul universitatilor de a-si infiinta singure structuri de cercetare cu personalitate juridica, structuri economice sau structuri postuniversitare.

Se creste flexibilitatea si se scade birocratia“, spune in schimb Ecaterina Andronescu, unul dintre initiatorii proiectului de lege si rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Ea nu este ingrijorata de faptul ca noile prevederi ar putea lasa loc unor potentiale abuzuri, fiind convinsa ca in Romania lucrurile se vor desfasura ca in Statele Unite ale Americii.

„La MIT (o celebra universitate din SUA - n.r.) au adus inapoi un presedinte de universitate ce se retrasese la 70 de ani. De ce sa ne fie frica de autonomie? Nu cred ca vreun senat universitar va fi de acord cu mai multe mandate ale aceluiasi rector sau cu perioade foarte mari de conducere“, precizeaza Andronescu.
Integral in Cotidianul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


106 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by