Reprezentantii companiei analizeaza si posibilitatea vanzarii pe piata de capital a unor pachete minoritare la fostele fililale sau la cele pe care inca le detine.

Dupa succesul obtinut cu listarea Transelectrica si perspectivele optimiste in ceea ce priveste Transgaz, o noua companie din domeniul energetic ar putea fi lansata pe Bursa. Electrica, societate detinuta de stat, ar putea intra pe piata de capital in urmatorii trei-cinci ani.

Electrica ar putea vinde la Bursa participatiile minoritare pe care le detine la filialele sale privatizate si sa se listeze intr-un interval de trei-cinci ani, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Corneliu Stan, la seminar pe teme de energie.

Societatea de stat a privatizat, pana acum, cinci dintre cele opt filiale de distributie si furnizare a electricitatii. Printre pachetele minoritare pe care le mai detine Electrica la fostele sale filiale se numara 19% la CEZ Distributie, respectiv la CEZ Vanzare.

Aceste doua companii au rezultat in urma separarii impuse de Uniunea Europeana a activitatilor de distributie si furnizare a energiei.

Totodata, Electrica este actionar cu 25% din capitalul Enel Banat Distributie, Enel Dobrogea Distributie si cu 37% la Enel Energie.

La E.ON Moldova Furnizare si la E.ON Moldova Distributie, compania mai detine cate 27% din capital. La ultima filiala privatizata, Electrica Muntenia Sud, procentul care va ramane la stat, odata cu finalizarea vanzarii (cel mai tarziu termen fiind primul trimestru al anului viitor), va fi de 20%.

Un articol de Teodora Vasalca

Integral in Adevarul