Peste o jumatate de milion de americani mor anul acesta de cancer! O cifra care inseamna aproape de doua ori populatia Clujului, a Iasului sau a Timisoarei. Cei mai multi bolnavi ajung in aceasta situatie pentru ca merg prea tarziu la doctor. Cu toate astea, statisticile sunt imbucuratoare. Numarul celor care mor de cancer scade de la an la an.

Cercetatorii pun acest fapt pe seama imbunatatirii metodelor de detectare a bolii, dar si a schimbarii stilului de viata. Revista Forbes ne reaminteste cum sa ne ferim din calea acestei boli.

Controalele regulate la medic va pot ajuta sa descoperiti boala inainte ca ea sa se manifeste. Odata cu aparitia simptomelor, este foarte probabil ca tumora sa se fi extins deja la organele invecinate. Specialistii sunt de parere ca daca boala este descoperita din timp, aveti foarte multe sanse sa ii supravietuiti.

Protejati-va impotriva radiatiilor solare! Daca va expuneti ore in sir la soare, va puteti lauda cu un bronz perfect, insa, cu timpul, va puteti alege cu cancer de piele. Numai anul acesta, in SUA, medicii au diagnosticat peste 65 de mii de cazuri de cancer de piele, dintre care 11 mii sunt fatale.

Persoanele care risca cel mai mult sa ingroase randurile bolnavilor de cancer sunt cele care se ard repede cand stau la soare si nu se innegresc aproape deloc.

Aveti grija la poluare si la mediul in care lucrati! Sunt vinovate de moartea a 33 de mii de persoane. Radonul, un gaz radioactiv fara miros, cauzeaza cancer de plamani. La fel si azbestul. Americanii ne sfatuiesc sa ne implicam mai mult in viata comunitatii si sa nu stam cu mainile in san cand auzim ca poluarea a atins cote alarmante in orasul sau in zona in care locuim.

Daca nu avem ce face in privinta poluarii, putem macar sa urmam o dieta sanatoasa.

Ce anume sa consumam? De la ceai verde, la vin rosu si usturoi. Tineti-va departe de mancarurile grase! In locul lor alegeti fructele, legumele si cerealele. Nu inseamna ca trebuie sa deveniti vegetarieni, insa ar fi bine sa evitati pe cat se poate produsele semipreparate si carnea rosie.

Lasati-va de fumat! Oricat de mult v-ati plictisit sa auziti in stanga si-n dreapta ca fumatul este cancerigen, asta este adevarul. Este responsabil pentru 30% din decesele anuale cauzate de cancer. In afara de cancerul de plamani, fumatorii risca sa se imbolnaveasca de alte 14 tipuri de cancer, printre care cel de rinichi, stomac si buze.

Beti cu moderatie! Desi s-a demonstrat ca un pahar de alcool face bine, consumat in exces, alcoolul poate da cancer bucal, de esofag, faringe, laringe si ficat. Specialistii le recomanda barbatilor sa nu bea mai mult de doua pahare pe zi, iar femeilor, unul singur.

Faceti miscare! Nu toata lumea are timp sa faca sport, dar poate face un efort sa mearga cativa kilometri pe jos. Obezitatea are si ea un rol bine determinat in aparitia cazurilor de cancer de san, colon, esofag si rinichi.

Medicii ii sfatuiesc chiar si pe cei care nu au probleme cu greutatea sa faca 30 de minute de sport pe zi, timp de cinci zile, ca sa reduca riscul aparitiei acestei boli.

Faceti teste genetice! Specialistii sunt de parere ca in special femeile in ale caror familii au fost cazuri de cancer de san ar trebui sa faca astfel de analize. Desi testele nu ofera totdeauna un raspuns clar in acest sens, indiferent de tipul de test pe care l-ati facut, asigurati-va ca v-ati adresat cuiva care va interpreta corect rezultatele.

Chirurgia profilactica va poate da o sansa! Despre ce este vorba? Medicii indeparteaza tesutul care s-ar putea sa devina cancerigen, in cazul persoanelor cu antecedente in familie. Pacientii care aleg aceasta varianta, o fac dupa ani intregi de monitorizare si teste. Potrivit specialistilor, o mastectomie preventiva va reduca sansa aparitiei cancerului de san cu 90%.