Prima Doamna a Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a castigat duminica alegerile prezidentiale, inca din primul tur de scrutin, potrivit unor sondaje difuzate de televiziunea nationala, citate de AFP. Fernandez, in varsta de 54 de ani, a obtinut 46 la suta din voturi, cu 22 la suta mai mult fata de principala ei adversara, deputata liberal-crestina Elisa Carrio.

In Argentina, sistemul electoral prevede victoria inca din primul tur de scrutin pentru candidatul care primeste peste 45% din voturi sau 40%, cu cel putin 10% mai mult decat al doilea candidat. Ambele conditii au fost indeplinite de Cristina Fernandez, relateaza presa internationala.

Ea va fi investita in functia de presedinte pe data de 10 decembrie.

AFP aminteste ca victoria Cristinei Fernandez, femeie de caracter care cultiva eleganta, intervine la un an dupa ce Michelle Bachelet a castigat alegerile prezedintiale din Chile.

Fernandez a intrat in politica in urma cu 25 de ani, mai intai in provincia Santa Cruz (sud), de unde este originar sotul ei, Nestor Kirchner, apoi la nivel national. Ea va fi prima femeie presedinte ales al Argentinei, dar nu si primul sef de stat femeie al tarii. Isabel Martinez, a treia sotie a generalului Juan Peron a ocupat aceasta functie in 1974, dupa moartea sotului ei.