Potrivit premierului, proiectul aprobat de guvern saptamana trecuta prevede o micsorare a numarului de parlamentari, precum si aplicarea noului sistem incepand cu urmatoarele alegeri legislative.

Executivul si-a motivat gestul de a-si asuma raspunderea prin faptul ca dezbaterea in Senat a unui proiect avand acelasi scop - introducerea sistemului de vot uninominal - avansa prea lent.

Amendamentele partidelor

Grupurile parlamentare au depus la legea votului uninominal 113 amendamente. Cele mai multe au fost depuse de PSD -74. PC a depus 26, UDMR - 7, iar reprezentantii minoritatilor 6 amendamente.

Desi social-democratii au anuntat ca sustin varianta de vot uninominal a presedintelui Traian Basescu, prin amendamentele depuse propun o alta varianta care prevede uninominal pur la senat si vot uninominal mixt la Camera Deputatilor.

O alta noutate propusa de PSD este introducerea votului uninominal si la alegerea presedintilor consiliilor judetene, propunere sustinuta si de PC. De altfel conservatorii propun printr-un amendament ca impartirea colegiilor uninominale sa se faca prin proiect de lege si nu prin hotarare de Guvern asa cum este in varianta asumata de Executiv.

Amendamentele UDMR prevad o favorizare pentru reprezentantii maghiarilor la numarul de mandate. Mai exact acestia propun acordarea din oficiu a unui mandat de deputat pentru cei din zona Harghita si Covasna.

Ministrul delegat in relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a declarat duminica ca Guvernul nu va accepta amendamentele care schimba fondul legii uninominalului.

PD si PRM nu au depus niciun amendament.

Variante de luat in calcul

Potrivit Constitutiei, dupa asumarea raspunderii, partidele parlamentare au trei zile la dispozitie pentru a depune o motiune de cenzura asupra acestui proiect de lege. In cazul in care aceasta este adoptata, executivul este demis.

Daca un asemenea demers nu este initiat sau motiunea de cenzura nu trece de Parlament, proiectul de lege se considera adoptat si merge spre promulgare la presedintele tarii.

Seful statului are dreptul sa retrimita legea inapoi la Parlament in vederea reexaminarii. Aceasta solicitare adresata legislativului poate fi intarziata pana la momentul organizarii referendumului pe tema votului uninominal. Legal, Parlamentul nu are obligatia sa tina cont de rezultatul consultarii populare.

Reuniune PLD si PD, pe tema motiunii

Reprezentantii PLD si PD s-au intalnit, luni dimineata, pentru a discuta despre motiunea de cenzura si calendarul strangerii de semnaturi pentru depunerea acesteia. Intitulata "Guvernul Tariceanu, un guvern corupt, incompetent si abuziv", motiunea a fost deja semnata de toti parlamentarii PLD, potrivit unor surse din interiorul acestei formatiuni politice.

Liderii celor doua partide au decis, totusi, sa nu depuna nicio motiune in acet moment.

Si PSD discuta despre votul uninominal

Social-democratii au discutat si ei luni, in cadrul unei sedinte a Biroului Permanent, despre pozitia PSD fata de proiectul de lege privind votul uninominal pe care executivul il va prezenta in fata Parlamentului. PSD a anuntat ca are cateva amendamente la proiectul guvernului.

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, duminica seara, la Antena 3, ca nu va vota la referendumul din 25 noiembrie pentru votul uninominal, pentru ca acest demers ocoleste Parlamentul Romaniei.

Nici conducerea PSD nu s-a pronuntat pentru depunerea unei motiuni de cenzura.