Guvernul rus s-a recunoscut invins in batalia cu inflatia, scrie Nezavisimaia gazeta intr-un articol intitulat „Rusia, aruncata cu doi ani in urma”.

Vorbind la sfarsitul saptamanii in Consiliul Federatiei, vicepremierul si ministrul de finante, Aleksei Kudrin, a spus ca din octombrie preturile au crescut cu 1,4%, ceea ce a adus inflatia anualizata la 8,9%, comparativ cu 7,4% la sfarsitul anului trecut. El a recunoscut ca anul acesta inflatia ar putea depasi 10%.

Potrivit spuselor sale, „am ajuns cu doi ani in urma”. Kudrin crede ca principalul responsabil de situatia creata este guvernul, care, a subliniat el, va incerca stabilizarea preturilor.

„In general, cabinetul poarta toata vina, este obligat sa raspunde si va raspunde, va incerca o incetinire a cresterii preturilor”, a promis ministrul. Analistii bancii Gazprombank cred ca „punctul critic al inflatiei a trecut si prin urmare, ritmul de crestere a preturilor de consum va incetini in urmatoarele luni”.

Expertii afirma ca in 2008 nivelul inflatiei va depinde de masurile autoritatilor de sustinere a concurentei si de dezvoltarea productiei proprii atat in sectorul industrial, cat si in agricultura. In pofida declaratiilor linistitoare ale lui Kudrin, in multe orase din Rusia s-au desfasurat mitinguri impotriva cresterii preturilor, precizeaza NG. Astfel de actiuni s-au inregistrat in Astrahan, Iaroslavl si Perm.