Pretul optim la gaze naturale la granita dintre Ucraina si Rusie este de 150-160 dolari mia de metri cubi, a declarat presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, citat de cotidianul Gazeta.

„Pretul pe care il va accepta cea mai mare parte a pietii si ma refer la pretul pana la frontiera dintre Ucraina si Rusia, este cel situat undeva intre 150 si 160 dolari mia de metri cubi”, a spus liderul de la Kiev, intr-un interviu acordat canaluli de televiziune Inter.

Iuscenko a amintit ca in prezent, pretul in vigoare este de 135 dolari mia de metri cubi. ?

Negocierile dintre Moscova si Kiev privind pretul gazului ce urmeaza sa fie livrat de Rusia se anunta destul de dificile.

Gazprom Eksport si-a prezentat deja prognoza tarifara pentru Europa -275,1 dolari mia de metri cubi, anunta recent cotidianul Vedomosti, citand surse proprii. Ceea ce inseamna o crestere cu patru procente fata de pretul actual.

Livrarile planificate sunt la nivelul a 157,6 miliarde metri cubi (exclusiv gazele Gazpromului). Informatia a fost confirmata de unul din managerii Gazprom eksport. Europa a fost dintotdeauna principala piata de desfacere pentru compania rusa, aducand peste jumatate din profit.

Analistii au fost insa surprinsi de prudenta Gazpromului, noteaza Vedomosti. Incepand din primavara, produsele petroliere se scumpesc stabil: pretul la combustibil diesel a crescut, din aprilie pana in octombrie, cu 48%.

Aceasta scumpire va influenta inevitabil contractele Gazprom - preturile practicate pe pietele europene sunt dependente de cotatiile pentru pretul la produse petroliere din ultimele 6-9 luni.

De aceea, prognozele expertilor difera considerabil de cele ale Gazpromului: Evghenia Disliuk, de la Uralsib, crede ca in 2008 gazul pentru Europa va costa peste 290 de dolari mia de metri cubi, iar analistii de la Troika Dialog considera ca in primul trimestru al anului viitor preturile europene ale Gazprom ar putea sa treaca pentru prima data de 320 dolari mia de metri cubi.

Insusi Ministerul Dezvoltarii Economice prognozeaza un pret de 281 dolari mia de metri cubi. Numai expertii de la compania de audit Brockerkreditservice sunt de parere ca pretul nu va urca mai sus de 273 dolari mia de metri cubi.

In toamna anului trecut, compania calculase ca in 2007 va vinde in Europa gaze naturale in medie cu 293,8 dolari mia de metri cubi, obtinand, astfel, un profit de 46 miliarde dolari. Previziunile au fost modificate ulterior - ultimul plan fiind calculat pentru 265 de dolari.