Noul Cod de Procedura Penala, adoptat saptamana trecuta de Camera Deputatilor, va contestat de PSD la Avocatul Poporului si nu la Curtea Constitutionala, asa cum se dorise initial. Prevederile ce vor fi atacate sunt cele referitoare la pedepsirea jurnalistilor care publica inregistrari rezultate din interceptari, dar si cele despre regimul interceptarilor.

Acestea au fost promovate, sustinute si votate de reprezentantii PSD, in frunte cu Eugen Nicolicea. In Biroul Permanent al PSD s-a ajuns la concluzia ca partidul ar fi pus intr-o situatie delicata daca ar contesta la CC o lege pe care chiar el a amendat-o.

Victor Ponta, a precizat ca Biroul Permanent al PSD a fost de acord, luni, cu propunerea sa de a contesta legea. "Mi-am exprimat dezaprobarea fata de aceste amendamente si colegii mei au fost de acord cu mine si s-a decis atacarea", a declarat Ponta.

Drept urmare, social-democratii vor denunta doua modificari: cea care se refera la pedepsirea jurnalistilor care publica inregistrari audio-video rezultate din interceptari si cea care prevedea ca interceptarile convorbirilor telefonice ale suspectilor se fac numai dupa inceperea urmaririi penale.

Deputatii au adoptat saptamana trecuta OUG 60/2006 prin care intra in vigoare modificarea Codului de Procedura Penala si a altor legi. Amendamentele apartin, potrivit raportului Comisiei juridice, deputatilor PSD si membrilor Comisiei.

Amendamentul care a starnit cele mai multe controverse este cel al deputatului PSD Eugen Nicolicea, prin care "divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, sau inregistrate audio ori video, fara drept, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din intamplare” se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea unor

drepturi in cazul in care faptele "au fost savarsite de catre o persoana in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu depasirea limitelor acestora".

Nicolicea a sustinut ca prevederile se refera strict la politisti si procurori care ar divulga continutul unor inregistrari audio sau video, ce constituie probe in derularea anchetei penale, si nu la ziaristi.

PD a anuntat saptamana trecuta ca ii va cere presedintelui sa trimita legea la reexaminare, iar ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a facut tot zilele trecute, o cerere catre Traian Basescu in acelasi sens.