La 11.00, departamentul de tehnic al Politiei inca mai intindea cabluri. 45 de minute pana la ora inceperii protestului. O mana de politisti grupati in dreapta statuii din Piata Revolutiei taceau cuminti, cu mainile-n buzunare. Alti trei-patru se agitau la celulare, dand dispozitii.

Zece minute mai tarziu a ajuns si primul microbuz cu vamesi. Vreo 20 de persoane coboara din masina in sir indian. Intre ei, unul corpolent, cu palarie de cowboy, isi freaca mainile la gura si se plange colegului: „Da ploua, domnule?”. „Ploua, nu ploua, asta e. Trebuie sa tinem protestul”, ii raspunde colegul.

Protestatar cu palarie de texan
Foto: HotNews.ro

11.30. Hai sa ne organizam putin

Politistii adunati la mitting au reusit sa supere un cetatean. Un barbat a inceput sa urle dintr-o masina parcata chiar pe terenul manifestatiei. „Ba, imi strici masina. V-ati adunat toti linga ea. Cine mi-o plateste daca se strica? Se zgarie masina!”.

Dupa ce s-a calmat, omul a intrat in Renault-ul lui Laguna si si-a facut drum spre bulevard printre masinile politistilor si vamesilor.

Fiecare cauta un loc
Foto: HotNews.ro

In mijlocul Pietei Revolutiei, un barbat scund, pe la vreo 50 de ani, dadea din maini incercand sa le arate colegilor pozitiile de protest.

„Uite cartoanele astea. Sa stea fiecare om in dreptul cartonului. Fiecare are cartonul lui”. Abia dupa ce fiecare incepuse sa inteleaga ce are de facut a inceput sa ploua mai tare. Oamenii s-au regrupat si au inceput sa se agite dupa umbrele si pelerine. N-au fost destule pentru toata lumea.

Vamesii au primit sepci rosii, iar politistii - umbrele sau pelerine. O mare parte din ei s-au pitit de ploaie sub cartoanele sindicatului Pro Lex. Putin dupa ora 12.00 a inceput mitingul.

Manifestantii au blocat, fara sa vrea, o masina
Foto: HotNews.ro

Noi vrem autoritate!

Un grup mic, trei patru oameni - agajati ai autoritatii vamale - s-au asezat langa un colt de cladire si s-au apucat sa discute despre manifestatie: „Ce miting bai, e o abureala. Problema noastra este ca nu avem autoritate. Nu putem sa le facem la astia pe care ii prindem nimic”. Altul ii raspunde. „Pai da. De aia sa fi facut miting, astea ce revendicari e?”

Problema din Politie si Vama: transferul de personal

„Auzi, a zis la televizor ca se revendica marirea salariilor, dar eu stiam ca venim aici pentru chestia aia cu mutarea posturilor”. „Cum sa zica asa la televizor? E pentru mutarea posturilor”, vorbeau doi politisti.

Ploua tare
Foto: HotNews.ro

Astfel, chiar inainte sa inceapa mitingul, PR-ul sindicatului a inceput sa imprastie comunicate de presa: „Cu ocazia negocierilor intre reprezentantii Pro Lex si conducerea MIRA, s-au identificat modalitatile de solutionare a revendicarilor, insa acest lucru reprezinta o promisiune de rezolvare, nu rezolvarea in fapt, astfel incat sa constituie motiv de suspendare sau anulare a mitingului”, se arata in documentul Pro Lex.

Mai departe, in document, sindicatul arata ca politistul sau vamesul va putea fi mutat numai cu acordul sau. Iata si care sunt conditiile in care un politist sau vames poate sa refuze un transfer:

  • graviditate
  • isi creste sigur copilul minor
  • starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, face contraindicata mutarea
  • mutarea se face intr-o localitate in care nu i se asigura conditii corespunzatoare de cazare
  • este singurul intretinator in familie
  • motive familiale temeinice justifica refuzul de a da curs mutarii