Ministrii PNL si UDMR s-au reunit intr-o sedinta extraordinara a Executiv ului pentru a se pune de acord asupra amendamentelor pe care le vor include in legea votului uninominal. Liderii PNL au decis in Biroul Politic de luni, cu 16 voturi "pentru" si 4 "impotriva" sa introduca prevederea potrivit careia presedintii de consilii judetene (CJ) vor fi alesi prin vot uninominal.

O parte dintre reprezentantii UDMR sunt impotriva acestei noi prevederi, in timp ce altii o considera constructiva. Propunerea a fost avansata de PSD.

Potrivit unor surse liberale, printre cei care au votat impotriva introducerii acestei noi prevederi sunt Mihai Voicu si Teodor Atanasiu. Acestia au afirmat ca este mai avantajoasa actuala formula, de negociere post-electorala.

Inaintea sedintei de guvern, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru NewsIn ca ministrii maghiari nu vor accepta introducerea acestei prevederi deoarece se refera la alta lege, nu la cea privind alegerea deputatilor si senatorilor.

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a declarat insa pentru HotNews.ro ca o asemenea schimbarea ar fi constructiva. "Nu mi se pare un capat de tara si nicio ghilotina pentru UDMR", a apreciat parlamentarul.

Potrivit unor surse guvernamentale, liderii UDMR care nu sunt membri ai Guvernului au fost chemati la Palatul Victoria pentru consultari cu privire la modificarea modalitatii de alegere a presedintilor de consilii judetene.

UPDATE:Guvernul a acceptat sa includa in proiectul de lege 23 de amendamente, printre care si pe cel privind alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal.