Infiintarea de noi trei episcopate ale Bisericii romane pe teritoriul Moldovei si Transnistriei constituie o cruciada impotriva Bisericii ortodoxe ruse si destabilizeaza contextul politic extern in intreaga Europa occidentala.

Declaratia ii apartine episcopului Iustianian de Tiraspol si Dubasari, care a comentat, la cererea agentiei RIA - Novii region, decizia Sinodului Bisericii romane de renastere pe teritoriul Mitropoliei Basarabiei a trei noi episcopate - Balti (fostul Hotin), episcopatul Basarabiei de Sud cu centrul la Cantemir si episcopatul ortodox Dubasari si intregii Transnistrii, cu centrul la Dubasari.

“Nu poate decat sa ne bucure inmultirea asezamintelor de cult ortodox, daca totul se face cu buna credinta si pe cale canonica.

Dar cand se anunta crearea de noi trei eparhii romanesti pe un teritoriul aflat sub jurisdictia Bisericii Ortodoxe Ruse, cu care Biserica romane se afla intr-o comunicare oficiala frateasca - fara exagerare se poate numi jaf la drumul mare” - Iustinian.

In opinia lui Iustinian, prin actiunile sale, Biserica romana pune la incercare insasi existenta Bisericii ortodoxe - unica si indivizibila, raspandita in mai multe state, dar unita prin aceeasi credinta, aceeasi structura canonica.

Numirea in aceste locuri a unor episcopi in viata inseamna pentru arhiereul transnistrean un singur lucru: “fie ei, fie noi nu suntem ortodocsi”. Iustinian considera stranie si logica Sinodului roman, conform careia crearea noilor eparhii este doar renasterea misiunilor romanesti care au functionat pe teritoriul Moldovei si Transnistriei.

“In privinta episcopatului Dubasari, trebuie amintit ca misiunea, ca si eparhia, a functionat in anii ocupatiei germano-romane, cand dictatorul Antonescu a declarat ca romanii au venit in Transnistria pentru 2 milioane de ani”, spune inaltul prelat.

El spune ca infiintarea eparhiei Dubasari, subordonata patriarhiei romane, nu inseamna doar o provocare la adresa Bisericii si statului in Moldova, ci si afirmarea de pretentii teritoriale fata de Ucraina, avand in vedere ca misiunea despre care pomeneau membrii Sinodului si-a desfasurat activitatea inclusiv in regiunea Odessa, iar Odessa, incepand din 1942, s-a aflat centrul ei.

“Vorbind despre renasterea misiunii romanesti pe teritoriul canonic al Bisericii ortodoxe ruse, Patriarhia Romaniei revizuieste, de fapt, rezultatul celui de-al dolea razboi mondial, introducand nu doar un factor suplimentar de nestabilitate in regiunea conflictului moldo-transnistrean, dar punand in cumpana echilibrul de forte stabilit in Europa occidentala”, afirma episcopul Iustinian.