De-a lungul ultimilor 15 ani, Nicolae Ratiu a vandut proprietati imobiliare din Regatul Unit in valoare totala de 48 de milioane de euro, bani pe care i-a reinvestit in Romania. O discutie despre businessul de acum al familiei, in cifre si strategii, in Money Express.

Media si tipografie

Regent House Properties (controlata de familia Ratiu) detine 10% din divizia de print a grupului Realitatea-Catavencu (editorul MONEY EXPRESS). Grupul a inglobat businessurile de media ale lui Ratiu.

UN COTIDIAN MOSTENIT. Prima afacere in media de care s-a ocupat Nicolae Ratiu a fost „Cotidianul“, ziar pe care tatal sau l-a fondat in anul 1991. „Cand am venit in Romania in 1990, nu am facut-o pentru vreo afacere, ci pentru a-l ajuta pe tatal meu in politica.

Primul lucru pe care a vrut sa-l faca a fost sa aiba propriul ziar, «Cotidianul»“, marturiseste Nicolae Ratiu.

PASUL DOI. Dupa ce a pus „Cotidianul“ pe picioare, Ratiu s-a ocupat de dezvoltarea tipografiei ziarului. In 1996 l-a intalnit pe Calin Husar, s-a asociat cu acesta si a decis sa extinda afacerea. La inceputul acestui an, Ratiu a facut o investitie greenfield de 12 milioane de euro, mutand tipografia intr-un spatiu propriu si extinzandu-i capacitatea.

Cifra de afaceri estimata pentru anul viitor, ca urmare a maririi de aproape patru ori a capacitatii tipografiei, va fi de sase milioane euro.

UN RADIO/O CASA. In 2001, Nicolae Ratiu a decis sa cumpere Radio Fun, cel care avea sa devina acum trei ani Radio Guerrilla. „Auzisem ca era de vanzare si stiam ce succes poate avea un radio comer cial in Marea Britanie“, explica Ratiu decizia investitionala. A achizitionat postul de radio si odata cu el si sediul acestuia, o casa in cartierul Cotroceni din Bucuresti.

„Practic, am luat radioul gratis, deoarece cladirea valora mult mai mult“, isi aminteste Ratiu, care i-a incredintat lui Calin Husar misiu - nea reorganizarii acestuia - un business cu venituri estimate la 2,5 mil. euro pentru 2008.

Turismul ca investitie

Toate investitiile hoteliere ale familiei Ratiu vor fi clasificate la cinci stele, urmand sa fie reunite intr-un circuit turistic destinat strainilor care vor sa viziteze Romania. tar, aceasta va trebui regandita si impar - ti ta astfel incat sa poata fi inchiriata mai multor companii.

DELTA NATURE RESORT

1) Investitie: 7,5 milioane de euro

2) Detalii: Nicolae Ratiu este asociat in acest proiect cu omul de afaceri Diwaker Singh. Complexul are 30 vile si este locali - zat pe malul lacului Somova, la 20 de kilometri de Tulcea.

3) Finalizare: sfarsitul lui 2005.

HOTELUL LEBADA

1) Investitie: 25 milioane de euro

2) Detalii: hotelul, amplasat la marginea Cappitalei, este luat in concesiune de la Pa triarhia Romana si este in curs de renovare. Va face parte din lantul Corinthia si va avea 144 de camere.

3) Finalizare: 2009

SATUL PRUNILOR

1) Investitie: 8 milioane de euro

2) Detalii: complex de 22 de vile amenajate in stil rustic, situat in Pietrosita (langa Sinaia); primele 7 vile vor fi gata inainte de sfarsitul anului.

3) Finalizare: 2007/2008

Integral in Money Express