Poate una dintre cele mai persistente erori de pe piata noastra imobiliara este ideea ca preturile locuintelor au ajuns la un nivel care greu mai poate fi intrecut. Ultimul studiu de profil arata ca, pe piata produselor rezidentiale de lux cel putin, exista inca un mare hiatus intre preturile romanesti si cele de afara.

Ce masoara HCPI

Indicele Comparativ al Preturilor Locuintelor (Home Price Comparison Index, HCPI) calculat anual de Coldwell Banker Real Estate LLC la nivel mondial, desi nu vizeaza piata locuintelor de lux, ne ajuta sa ne facem o idee despre nivelul la care a ajuns piata rezidentiala de profil, dar si sa „vedem“ rezervele de crestere pe care le mai au preturile pe acest segment.

In Romania, locuinta etalon luata de Coldwell drept baza de comparatie se refera mai mult la piata de lux; e drept ca vorbim doar despre casele aflate in gama valorica inferioara a segmentului.

Astfel, in calitatea sa de „radiografie“ a pietei, indicele Coldwell Banker estimeaza valoarea medie a unei resedinte pe baza preturilor unor locuinte unifamiliale cu suprafata de aproximativ 204 metri patrati, cu patru dormitoare, doua bai, un grup sanitar, o camera pentru toata familia si garaj pentru doua masini.

In Romania, foarte putini isi permit astazi o asemenea casa care, potrivit HCPI, costa 607.200 dolari. Studiul arata ca cele mai scumpe piete sunt Dublin (Irlanda) - 2,13 milioane USD, Milano (Italia) -1,91 milioane USD, Roma - 1,79 milioane USD si Paris - 1,67 milioane USD.

Daca ne uitam la celalalt capat al clasamentului, destinatii rezidentiale ceva mai accesibile in Europa (mai ieftine ca Bucurestiul) sunt Nisa si Marsilia (Franta), Amsterdam (Olanda), Varsovia (Polonia) si orasele malteze Attard si St. Julians. Varsovia (417.760 USD) este piata care se apropie cel mai mult de media de 422.343 USD din SUA.

Studiul HCPI arata ca locatia este criteriul cel mai important in stabilirea pretului. Si nu doar in Romania. In SUA, diferenta dintre cea mai accesibila ca pret si cea mai scumpa piata este de 2,1 milioane USD. Astfel, daca in Beverly Hills o casa costa 2,21 milioane USD, la peste 2.253 de kilometri, in statul Texas, o locuinta similara are un pret de 136.725 USD.

In California sunt opt dintre primele zece piete considerate cele mai scumpe din SUA, cu preturi medii de peste un milion de dolari.

Loc de crestere

Cum se vede si din tabel, Romania se afla la mijlocul clasamentului celor mai scumpe locuinte etalon, Bucurestiul situandu-se pe locul 26 dintre cele 51 de orase cuprinse in studiul Coldwell Banker. Trebuie precizat insa ca resedintele luate in calcul au drept corespondent pe piata romaneasca niste locuinte adresate persoanelor cu venituri peste medie.

„Analizand ofertele de pe piata locala, acest tip de resedinta se regaseste cu precadere in zona central-nordica a Capitalei, atat pentru apartamente, cat si pentru vile. In cazul provinciei, acest tip de oferte se aplica doar pentru vile din marile orase“, spune Anda Marian, Manager Multy Family & International Sales, Coldwell Banker Romania.

In celelalte orase mari din tara, precum Cluj, Timisoara, Iasi, Constanta si Craiova, preturile pentru astfel de suprafete au crescut, insa ritmul este mult mai lent decat in Bucuresti.

In tara, cele mai scumpe piete dupa Bucuresti sunt Cluj-Napoca (620.000 dolari), urmata de Timisoara (594.000 dolari), Iasi (550.000 dolari), Constanta (532.000 dolari) si Craiova (308.000 dolari).

Capitala are o oferta care include atat vile (noi sau de epoca), cat si apartamente in blocuri (majoritatea construite dupa 1990). Preturile variaza in functie de zona de la 517.000 dolari la 770.000 dolari pentru apartamente si 550.000-880.000 dolari in cazul vilelor (vezi tabelul).

de Oleg Cojocaru

integral in Saptamana Financiara