In cautarea Insulei Serpilor: Viktor Iuscenko, in vizita oficiala la Bucuresti

Intalnire Basescu-Iuscenko: Am stabilit diagnosticul problemelor si modalitatile de rezolvare

de A. Neagu, D.G.     HotNews.ro
Marţi, 30 octombrie 2007, 0:00


Basescu si Iuscenko au 'diagnosticat' problemele
Foto: Rompres

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a declarat, marti, la Bucuresti, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu, ca Bastroe este teritoriu suveran al Ucrainei, dar ca aceasta se angajeaza sa respecte conventiile internationale in materie de mediu.

Intrebat despre problematica Bastroe, Iuscenko a subliniat ca acesta este "teritoriu suveran al Ucrainei", iar statul ucrainean are dreptul de a desfasura orice activitati considera necesar. "Am adus la cunostinta acest lucru partii romane", a precizat el.

La randul sau, presedintele Basescu a declarat ca s-a discutat despre problema transnistreana, a minoritatilor nationale, a canalului Bastroe si a asigurat Ucraina de sprijin in efortul de integrare in structurile europene. Presedintele ucrainean mai are programate cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului si cu Patriarhul Daniel.

Liderul de la Kiev se afla pentru a doua oara in tara noastra. In aprilie 2005, el s-a numarat printre primii sefi de stat care l-au vizitat pe Traian Basescu, pe atunci proaspat instalat la Cotroceni. La randul sau, presedintele roman participase, in ianuarie 2005, la Kiev, la ceremonia de investire a omologului sau ucrainean.

Traian Basescu a mai vizitat, de atunci, Ucraina in doua randuri, odata in 2005 si odata in 2006.

In 2007 insa, relatia bilaterala a fost marcata si de unele momente tensionate.

Dupa ce a fost prezent la ceremonia de investire a lui Iuscenko, Traian Basescu a vizitat pentru a doua oara Ucraina in decembrie 2005, unde a luat parte la Forumul Comunitatii pentru o Optiune Democratica de la Kiev.

In februarie 2006, presedintele Romaniei a efectuat o vizita oficiala in Ucraina, mergand atat la Kiev, cat si la Cernauti. Vizita a coincis cu semnarea Protocolului privind constituirea Comisiei mixte prezidentiale romano-ucrainene, a carei infiintare fusese anuntata inca din cursul vizitei lui Iuscenko in Romania din aprilie 2005.

Podul peste Tisa si primele declaratii tensionate

Intalnirea de marti dintre Iuscenko si Basescu este a doua din acest an in context bilateral. Cei doi au inaugurat la 15 ianuarie un pod peste Tisa, care leaga localitatile Sighetu Marmatiei si Solotvino.

Momentul inaugurarii podului peste Tisa i-a oferit, insa, presedintelui ucrainean prilejul sa isi exprime unele nemultumiri legate de faptul ca Romania nu a deschis scoli in limba ucraineana la Tulcea si Siret, in timp ce Ucraina si-a tinut promisiunea si a deschis licee in limba romana la Odesa si Cernauti.

Iuscenko a primit, atunci, asigurari de la Traian Basescu in privinta disponibilitatii autoritatilor romane de a asigura educatia in limba materna a ucrainenilor din Romania, argumentand ca legislatia romana este una dintre cele mai generoase in privinta minoritatilor.

Presedintele roman a declarat ca deschiderea podului peste Tisa semnifica si faptul ca Romania este un pod de trecere pentru Ucraina catre Uniunea Europeana.

In ciuda faptului ca cei doi sefi de stat au stabilit, atunci, ca romanii sa poata calatori in Ucraina fara viza, iar cetatenii ucraineni sa beneficieze de vize gratuite pentru accesul in tara noastra, romanii au si acum nevoie de viza pentru Ucraina, in pofida apelurilor repetate adresate Kievului, inclusiv din partea unor inalti oficiali ai Uniunii Europene, de a trata cetatenii romani pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni comunitari.

Mai mult, autoritatile ucrainene au acuzat statul roman ca ar acorda illegal vize cetatenilor ucraineni, in conditiile in care numarul solicitantilor ar atinge sute de mii.

Insula Serpilor

Cele mai sensibile teme bilaterale sunt, insa, de departe, statutul Insulei Serpilor si Canalul Bastroe.

Viktor Iuscenko a declarat, chiar zilele trecute, ca Ucraina intentioneaza sa inceapa explorarea platoului continental din Marea Neagra, adica Insula Serpilor, scopul sau fiind acela ca jumatate din consumul de petrol si gaze naturale al tarii sa fie asigurat din productie proprie.

De altfel, presedintele ucrainean afirma, in luna aprilie, intr-un interviu acordat Realitatea TV, ca Insula Serpilor este parte integranta a teritoriului ucrainean, iar guvernul de la Kiev ar avea tot dreptul sa dispuna orice fel de masuri administrative in zona.

Partea ucraineana incearca sa faca Insula Serpilor locuibila, pentru ca statutul sau sa nu fie de stanca, asa cum vrea Romania, ci de insula, ceea ce ar duce la o impartire in avantajul Ucrainei a platoului continental si a zonelor economice exclusive. Ucraina ar putea obtine, in acest fel, drepturi asupra zacamintelor de hidrocarburi din zona maritima pe care ambele state o revendica.

Potrivit legislatiei internationale, pentru a avea dreptul la delimitarea platoului continental si la statutul de zona economica exclusiva, insula trebuie sa fie locuita si sa aiba activitate economica proprie.

Rada Suprema a Ucrainei a ratificat deja propunerea de infiintare oficiala a unei localitati pe Insula Serpilor din Marea Neagra.

Daca in luna iulie, cand a fost propusa infiintarea unei localitati pe Insula Serpilor, aceasta era locuita de circa 20 de oameni, majoritatea graniceri, in noiembrie 2006 pe insula se aflau deja 80 de persoane.

Autoritatile ucrainene mentin aici un far, o platforma pentru aterizarea elicopterelor, un ponton, un oficiu postal si chiar o filiala bancara si au declarat ca, pana in noiembrie 2007, vor sa incheie procesul de electrificare a insulei.

La sfarsitul lunii august, aproximativ 4000 de activisti ai Blocului KUCIMA au pichetat ambasada Romaniei, cerand anularea pretentiilor teritoriale ale Romaniei asupra unor teritorii ucrainene si au cerut scuze oficiale din partea partidului Romania Mare, care ar fi enuntat pretentii teritoriale asupra Insulei Serpilor, a unei parti a regiunii Cernauti si Odesa.

Manifestantii de la Kiev au aruncat cu oua in sediul ambasadei romane si au purtat pancarte pe care se putea citi "Bucuresti, mainile jos pe de Ucraina!", "MAE, spune adevarul despre pretentiile romanilor!", "UE, ia atitudine fata de mintile infierbantate ale romanilor!", "NATO, calmeaza Romania!".

Protestatarii - care au incojurat sediul misiunii diplomatice a Romaniei -au cerut prezenta ambasadorului roman, pentru a-i inmana un "ultimatum popular" in care se cerea renuntarea la orice pretentii asupra Insulei Serpilor.

Romania a sesizat, insa, Curtea Internationala de la Haga inca din septembrie 2004, cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in privinta delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.

Romania si Ucraina au incheiat, in luna iulie, faza procedurilor scrise in procesul cu privire la delimitarea maritima in Marea Neagra, aflat in desfasurare la Curtea Internationala de Justitie, cele doua parti in litigiu urmand sa-si prezinte pledoariile intr-un termen ce urmeaza a fi stabilit de Curte.

La finalul acestei etape, se va pronunta decizia instantei internationale, care va avea un caracter definitiv, obligatoriu si executoriu. Fostul ministru de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, anticipa ca disputarea drepturilor de pescuit si de explorare in partea nordica a Marii Negre, aflata in afara apelor teritoriale, ar putea fi finalizata in anul 2008.

Canalul Bastroe si deschiderea spre dialog

Kievul a fost ceva mai deschis spre dialog in ceea ce priveste problema Canalului Bastroe.

Ucraina a fost de acord si a participat, in aceasta vara, la dezbateri publice comune privind impactul pe care construirea canalului Bistroe il va avea asupra ecosistemului Deltei Dunarii, aratandu-si astfel disponibilitatea spre dialog.

Totusi, intr-un interviu acordat NewsIn de catre ambasadorul ucrainean Iuri Malko, acesta a aratat ca vede indreptatite actiunile Kievului, care sunt, de fapt, "reconstructia unui canal navigabil de mare profunzime care sa faca legatura intre Dunare si Marea Neagra, prin canalul Bistroe".

El a reiterat ideea sustinuta de Ucraina privind reconstructia unui canal care exista deja si care a functionat pana la sfarsitul anilor '50.

Ambasadorul Ucrainei si-a exprimat, totusi, speranta, ca cele doua parti vor gasi, in cooperare cu institutiile internationale si recunoscand concluziile comisiei internationale create in cadul Conventiei Espoo, solutii in conformitate cu respectarea obligatiilor in domeniul mediului.


Accidentul de la Lvov, "folosit pentru a provoca sentimente antiucrainene"

La aceste tensiuni s-a adaugat, in 2007, si un alt episod: accidentul de la Lvov, in urma caruia un nor toxic parea sa se indrepte spre Romania, si tacerea, timp de mai multe zile, a autoritatilor ucrainene.

Desi Kievul a pastrat tacerea asupra accidentului timp de cateva zile, ambasadorul Ucrainei in Romania a fost nemultumit de reactiile de la Bucuresti:”Oameni politici importanti folosesc catastrofa de la Lvov, o catastrofa care are un caracter local, pentru a provoca populatiei romane sentimente antiucrainene”, declara, atunci, pentru NewsIn, ambasadorul Iuri Malko.

"Am citit informatiile din mass media romane si sunt mirat de diferenta dintre anvergura catastrofei si anvergura cu care e descrisa. Este o catastrofa, nu putem nega asta, dar este o catastrofa locala", a subliniat ambasadorul ucrainean.

El a precizat, insa, ca nu vorbeste despre o pozitie oficiala a Romaniei din care sa reiasa sentimente antiucrainene.

UPDATE: In declaratia de presa facuta dupa sedinta CSAT de marti seara, Presedintele Traian Basescu s-a referit, in termeni duri, la modul cum o comentatoare a abordat pe un post TV declaratiile sale legate de intalnirea cu Iuscenko.

"E relativ ridicol, cand Presedintele Romaniei primeste o singura intrebare iar presedintele Ucrainei trei, sa te intrebi de ce Basescu nu a intervenit", a declarat seful statului, referindu-se la comentariile cu pricina. El nu a precizat despre ce post este vorba, mentionand doar ca acea comentatoare ar fi pus problema apartenentei teritoriale a Canalului Bastroe.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


589 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Rusine pentru diplomatia tarii noastre (Marţi, 30 octombrie 2007, 9:06)

  cornel periprava [anonim]

  Este o mare rusine sa vezi cum isi bat joc ucrainenii de noi cu canalul Bastroe si Insula Serpilor care a fost dintotdeauna a noastra;aU UITAT de tezaurul nostru ,au uitat ca suntem un stat de drept si nu o republica sovietica peste care sa calce cu cizma injustitiei asa cum au facut si fac mereu.Pacat ca nu mai poate reveni macar pentru o discutie regretatul TITULESCU,sa limpezeasca mintile confuze ale unor politicieni debusolati.
 • 0 (0 voturi)    
  Wtf? (Marţi, 30 octombrie 2007, 9:18)

  Radu Negru [anonim]

  Si ce legatura are titlul cu 70% din continutul articolului?
  Exista undeva scris oficial ca vine presedintele ucrainian sa discute in special despre Insula Serpilor? O fi singurul lucru pe care il stiti despre Ucraina.
 • 0 (0 voturi)    
  @cornel (Marţi, 30 octombrie 2007, 10:11)

  x [anonim]

  explica-mi cum a fost insula serpilor "dintotdeauna" a noastra? dincolo de propaganda..
 • 0 (0 voturi)    
  insula serpilor si basarabia... (Marţi, 30 octombrie 2007, 11:11)

  jakson [anonim]

  ...ba a fost romana din todeauna!!!! tu macar uite pe harta unde se afla ea si vei intelege!!! Sau poate vreai sa spui ca nici Basarabia nu e a noastra...ca nici cetatile voevodale "Chilia" si "Cetatea Alba" din sudul basarabiei nu sunt ale noastre???
  rusine tie ca nu-ti cunosti istoria!!!!
  aduc plecaciuni adanci basarabiei si sarmanilor ei locuitori, martiri din totdeauna ai romanismului!!!
 • 0 (0 voturi)    
  xy (Marţi, 30 octombrie 2007, 11:23)

  @x [anonim]

  explica-mi cum nu a fost Insula Serpilor, a Romaniei. Dincolo de propaganda celeilalte parti
 • 0 (0 voturi)    
  insula (Marţi, 30 octombrie 2007, 11:24)

  the [anonim]

  poate-i dam si insula din Herastrau sau fantana din Cishmegiu ...
  e petrol in Herastrau ?
 • 0 (0 voturi)    
  Iar ne imbatam cu apa rece (Marţi, 30 octombrie 2007, 11:46)

  gigi [anonim]

  Da vine si il bate pe umar pe marinar rad hahait si dupa ce pleaca iar ne-o trage. Nu face decat sa-si bata joc de noi si de politica externa a Romaniei. Asa si cu Voronin, a venit a baut vin a ras amabil apoi jap una peste bot. Asa si Iuscenko deschide podul pe Tisa zambeste la marinar apoi construieste bastroe sau mai face ceva pe insula Serpilor. Maine baga o sonda in platoul continental si nou tragem basini si ne tavalim pe jos pe la toti . Altii tac si fac. Avem sange sa foram si noi acolo?...Evident ca Basescu o va lua ca pe un succesa personal aceasta vizita...care nu se va solda cu nimic concret...sper sa ia personal si esecurile politicii externe rom,anesti din ultimiii 3 ani ca vad ca prin apus are interzis.
 • 0 (0 voturi)    
  o vorba de-a lui Tutea (Marţi, 30 octombrie 2007, 13:04)

  Alias [anonim]

  dupa ce semnezi un tratat cu rusii, poti sa te stergi imediat cu el la c**
 • 0 (0 voturi)    
  insula serpilor (Marţi, 30 octombrie 2007, 13:10)

  x [anonim]

  nici macar nu vroiam sa fiu "de partea cealalta" ci doar sa punctez incorectitudinea frazei "din totdeauna a noastra".

  nu neg faptul ca ar fi foarte bine ca insula sa fie a noastra, din motive economice. insa istoria e scrisa intotdeauna de invingatori si cu scop propagandistic.

  deci.. desi voi inflama spiritele, doua paragrafe. nu stiu daca-mi cunosc istoria, ca nimeni nu o poate face "in totalitate" dar faptul ca incerc sa o privesc obiectiv nu ma face mai putin patriot ci poate doar un pic mai greu de manipulat. uneori mai gresesti, afli lucruri noi, si te corectezi. motiv pentru care am intrebat cum a fost "a noastra dintotdeauna".

  din cate vad daca ma uit pe harta...
  1. insula nu a fost locuita niciodata.
  2. a fost posesiune turca. apoi rusa. apoi turca. apoi dobrogea a devenit romaneasca ca o compensare pentru basarabia. dupa care intre 1918 si 1945 e la romania (=27 de ani).
  de notat la argumentul tau non sequitur cu basarabia ca nu am nimic cu chilia si cetatea alba, care au fost romanesti intr-adevar, insa in dobrogea pana la 1900 romanii erau doar pe langa dunare, spre braila respectiv calarasi, in rest majoritatea fiind turci, tatari, lipoveni, bulgari. cum ramane cu "dintodeauna"?
  3. e mai aproape de ucraina. ai google earth daca nu crezi.. ar fi si de comentat: teritoriile, precum si distributia etnica (vorbind de populatie care vorbeste o limba/impartaseste o cultura, nu etnia definita "genetic") sunt intr-o continua reconfigurare. consider ca nu exista "dreptul stramosesc" ci "dreptul celor ce traiesc". avand in vedere ca raportul de forte si circumstantele au dus la o configurarea teritoriala pe care o avem acum (si care in secolul XXI nu se va mai schimba decat eventual printr-o europa mare si granite permeabile) ramane sa accepti granita trasata pe dunare.

  deci sunt deschis sa aflu mai mult si reiterez intrebarea: explica-mi cum a fost insula serpilor "dintotdeauna" a noastra? dincolo de propaganda..
 • 0 (0 voturi)    
  qed (Marţi, 30 octombrie 2007, 13:34)

  qed [anonim]

  x, uite o sa iti explic eu cum a fost.
  De la Nistru la Tisa este teritoriu locuit de romani. Este adevarat nu suntem 100% dar suntem majoritatea (peste 50%).
  Daca te uiti pe harta o sa vezi ca anumite circumstante politice au facut ca nu tot teritorul sa fie si politic mereu al Romaniei, deoarece suntem o tara mica comparativ cu celelalte puteri (Rusia, Turicia, etc). Asta nu inseamna ca acele locuri nu au fost locuite ( si chiar mai sunt!) de romani. Insula Serpilor ne-ar reveni firesc daca teritoriul de pana la Tisa ar fi romanesc asa cum etnic ar fi justificat . Aceasta este realitatea si nu propaganda. Politic am fost norocosi ca nu am fost incorporati in URSS si acum avem o Romanie in loc de cateva tarisoare rusofile.
  Oricum daca nu iti ajunge demo de mai sus te rog citeste "Moscova sfideaza lumea" de Ion Ratiu si apoi sunt convins ca nu vei mai solicita alte fapte si demonstratii.
  Qed
 • 0 (0 voturi)    
  un pic de istorie (Marţi, 30 octombrie 2007, 14:47)

  pt x [anonim]

  mai x-ule, chiar ai uitat istoria. civilizatia tracica/dacica a fost dintotdeauna unde e dobrogea de azi. sa vezi similitudine intre harta romaniei mari si harta daciei antice. vezi pe wikipedia.
  ca dobrogea a fost cucerita temporar si colonizata de tatari, turci si altii, nu inseamna ca dobrogea e teritoriu tataresc sau turcesc. din fericire a fost recucerita de mircea cel batran, din cate imi amintesc. cu cadrilateru, aceeasi poveste, daca te uite la teritoriu daciei antice, o sa vezi ca cuprinde si cadrilateru.
  uite cele 2 harti:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Dacia_82_BC.png
  http://en. wikipedia.org/wiki/Image:Romania_MASSR_1920.png
  civilizatia daco-getica a fost de mii de ani pe teritoriile astea.
  la fel si cu transilvania, daca a fost ocupata de unguri timp de 800 de ani nu inseamna ce e teritoriu unguresc. daca tinutu secuiesc a fost colonizat de secui(unguri) nu inseamna ca e teritoriu secuiesc(unguresc), cand pe teritoriile astea s-au stabilit daci(romani) de mii de ani. la fel cu basarabia, nu inseamna ce e teritoriu ucrainian sau rusesc, daca ne-au fost smulse de catre rusi dupa al doilea razboi mondial.
  civilizatia carpato-dunareana din care se trag tracii/dacii/romanii a fost de mii si mii de ani (vezi tablitele de la tartaria, cea mai veche scriere din lume, si alte descoperiri) pe teriotoriile astea.
  doar Mircea, Stefan sau Mihai au stiut ei ceva. Faptul ca unirea s-a produs atat de tarziu si vremelnic, a fost din cauza ca toti ne incolteau si ne dezbinau din toate partile si nu ne lasau sa unim.
  asa incearca si acuma sa ne faca sa credem ca basarabia si bucovina nu sunt si nu au fost teritorii romanesti. saracii Mihai Vioteazu si Eminescu, de ne-ar vedea...
  Bucovina, Moldova si Romania au aceeasi limba, acelasi poet national, Mihai Eminescu.
  Cu toate astea exista unii ca Voronin si Iuscenco care sustin cu nerusinare ca Bucovina si Basarabia nu au nimic de-a face cu Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  insula serpilor - stanca credintei!!! (Marţi, 30 octombrie 2007, 15:16)

  jakson [anonim]

  daca o turma de venetici au venit si sau stabilit de la o anumita perioada intr-un anumit teritoriu...aceasta nu inseamna ca acest teritoriu este al lor din punct de vedere istorico-cultural si etnic (dobroge, transnistria,crisana etc.etc)!!!
  ...si rusii cu ucranienii sunt majoritari in transistria si deja si in unele judete ale basarabiei, in special cele de sud, hotin si bucovina deja ca tot acolo vine! dar...ia niste carti (cauta pe net) sau daca vreai iti dau eu...de pe la vatican despre ce vorbesc calatorii,plerinii, oameni de carte ai vaticanului... incepand cu secolele 9 si pana in secolele 19 cand deja sau inceput a face documentari serioase ale populatiei, aceste scrieri vorbesc ca aceste pamanturi sunt ale romanilor, si locuite in intregime de volahi!!! inseamna ca dintodeauna au fost ale noastre!!!! si doar in ultimul timp, in urma circumstantelor politice...... au edevenit ale altora.....si s-a zdruncinat ponderea etnica a romanilor de acolo!!!
  din punct de vedere politic.......ducele de lituania prin sec. 13-14..nu stiu la sigur, daruieste teritoriul dintre nistru si bug voievozilor moldovei pentru administrare si aparare...fiindca el nu putea sa mai faca fata invaziei tatarilor...si tu vreai sa spui ca aceste pamanturi n-au fost din totdeauna ale noastre????
  dar sa ne intoarcem la insula serpilor!!! ea este in selful continental al teritoriilor sus numite..de la prut si pana la bug!!!
  acum rusii vor sa ia intreg polul nord, sustinand ca tine de selful continental al siberiei......si ala NICIODATA nu a fost locuit de rusi sa sa fie al rusilor!!!
  iar aceasta insula iti zic ca din punct de vedere istoric, tine de teriotriul etnic romanesc!!!
  si tu vreai sa zici ca insula nu e din totdeauna a noastra???
  eu cred ca trebuie sa te mai gandesti putin...
 • 0 (0 voturi)    
  Daca am incerca sa fim obiectivi (Marţi, 30 octombrie 2007, 15:20)

  Traian [anonim]

  Consider ca rezultatele acestei intalniri pot constitui un criteriu de evaluare a performantelor d-lui Basescu ca presedinte.De lupta cu premierul, de baille de multime si exprimarile
  « academice » de tipul « pasarica » ,ne-am cam saturat.
 • 0 (0 voturi)    
  @11 (Marţi, 30 octombrie 2007, 15:56)

  x [anonim]

  joc un rol negativ in discutie, dar fara intrebari nu avem raspunsuri. desi e un demers periculos (iti sare lumea in cap, fiind o optiune dezagreata de societate, si nu sunt sigur ca lipsa nationalismului e neaparat productiva), e modul in care istoria poate fi demitizata.

  e posibil ca respectivele harti se suprapun tocmai datorita faptului ca "au fost facute" sa se suprapuna?

  exista "drept stramosesc"? daca exista, cand ne oprim? de ce nu teritoriul x nu este "dintotdeauna" al civilizatiei de la petresti si dacii sunt niste colonizatori?

  1000 de anide prezenta activa maghiara e un interval "prea mic" ca sa lase urme? daca da, 170 de ani "teoretic" si poate 700 practic de ocupatie romana (pana la venirea bulgarilor, fara sa consideram celelalte migratii) e mult si a dus la formarea poporului roman?

  tinutul secuiesc e romanesc? are cum sa fie dupa ce 800 de ani "cultura romaneasca" nu mai este dominanta in regiune? exista urme ale unei culturi sau civilizatii "romaneasti" inainte de asta in zona?

  tartaria, cea mai veche scriere din lume.... (discutabil). ce te face sa crezi ca a fost o continuitate? de vreme ce exista doar un exemplar si nu exista urme ale ei cel putin 1000 i.e.n, nu sa zicem 1000 era noastra, se poate argumenta ca civilizatia traca se trage din civilizatia cu tablita?

  unirea a fost un "deziderat national" sau pur si simplu o cucerire de teritorii ale unui principe? cat de mult conta etnia si cat de mult a fi nobil inainte de secolul XIX?

  deocamdata mi-am adaugat la lista de trebuie citit "Moscova sfideaza lumea", deci nu a fost un o discutie neproductiva.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru x (Marţi, 30 octombrie 2007, 17:40)

  Cristea [anonim]

  Pentru x: este foarte greu sa convingi o masa de oameni educati in comunism si intoxicati de propaganda nationalista. de aceea cred ca demersul tau este nobil, dar fara sanse de reusita. Dupa cel de-al doilea razboi mondial nu se mai admit redesenari teritoriale, asta trebuie sa priceapa tot geto-dacul nevricos. Apoi sudul Basarabiei IN MOMENTUL ASTA nu mai e majoritar romanesc, cum nici Transnistria nu mai este. De ce nu mai este, e o alta discutie, tragica si de plans. Dar nu incurcam castravetii cu ciolovecii. Dobrogea a fost colonizata masiv de Carol I ca sa devina romaneasca, chiar daca procesul nu a fost deloc unul la fel de traumatizant ca deportarea romanilor din URSS. Acum este romaneasca. Insula Serpilor nu e romaneasca ACUM si nici nu cred ca va mai fi vreodata. Si sper ca autoritatile europene sa termine odata pentru totdeauna cu incurajarea revendicarilor nationaliste, mai ales in zona atat de fierbinte a granitei cu fosta URSS. Ce trebuie romanul sa inteleaga este ca trebuie sa fim fericiti ca avem o tara intre noi si Rusia, e o sansa unica si un noroc chior!!! Trebuie sa sprijinim fragilul regim de la Kiev, nu sa ii dam in cap. Asta au inteles polonezii, care au juma de tara aproape in Ucraina si care zic mersi ca Federatia Rusa nu se mai intinde pana la ei. Ganditi-va la asta, oameni buni.
 • 0 (0 voturi)    
  Realitatea... (Marţi, 30 octombrie 2007, 18:07)

  C [anonim]

  Sunt absolut uluit de amploarea pe care o pot lua discutiile pe tema teritoriilor romanesti alipite Ucrainei de Stalin. Cu toata consideratia pentru eruditia unora, ca si pentru sentimentele nationale ale altora, discutia este fara sens: teritoriile respective sunt populate COMPACT cu ucraineni (sau rusi, bulgari, tatari), romanii sunt o minoritate. Si in cel mai bun caz vor ramane o minoritate. E absurd sa vorbesti de reparatii istorice in atare conditii: in orice scenariu posibil, e inacceptabil pentru Romania sa primeasca o populatie numeroasa care nu are nimic in comun cu poporul roman. Nu mai bine ne-am concentra pe protejarea drepturilor minoritatii romane, pe contracararea canalului Bastroe, pe platoul continental al Marii Negre?
 • 0 (0 voturi)    
  Ma indoiesc.... (Marţi, 30 octombrie 2007, 19:03)

  Cristian [anonim]

  Ma indoiesc de faptul ca odata cu WW II s-au sfirsit redesenarile granitelor in Europa (chiar si aici,ca in rest....).
  Cehoslovacia nu mai este,Iugoslavia nu mai este,URSS nu mai este.
  Chiar si in interiorul fostelor subdiviziuni administrative ale defunctelor state de mai sus, granitele tind sa se modifice cu sirg (Kosovo, Abhazia,Transnistria, Nagorno Karabah).
  Ce sa mai vorbimde statele asazis stabile ca Marea Britanie care trebuie sa ofere o autonomie larga Irlandei de Nord, de Spania care va trebui sa largeasca pina la urma drepturile bascilor sau de Turcia care se lupta de zor cu ideea unei entitati politice teritoriale kurde.
  Realitatea politica ce a stat la baza statelor in prima parte a seolului XX pur si simplu nu mai exista. trebuie pur si simplu sa ne referim la realitatea care ne inconjoara.
 • 0 (0 voturi)    
  Insula romaneasca... (Marţi, 30 octombrie 2007, 19:30)

  Danut Nastase [anonim]

  Pentru mai multe informatii accesati adresa
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_Serpilor.
  Apropo, in evul mediu insula a fost probabil stapanita de Mircea cel Batran si Stefan cel Mare. Rusia a stapanit Insula Serpilor intre anii 1829-1856, iar Romania a stapanit-o intre anii 1878-1948. Si pana la urma dreptul istoric nu mai are valoare azi in fata existentei unor tratate internationale la care Romania e parte. Daca dreptul istoric ar fi valabil, prin absurd, la ce s-ar ajunge? Turcii sa fie alungati din vestul Asiei Mici ca sa o primeasca grecii? Americanii sa fie alungati ca sa ramana stapane acolo pieile rosii?
  Semnarea tratatului cu Ucraina din 1997 a spulberat orice sansa de revendicare a stapanirii insulei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, dupa parerea mea. Sa speram ca vom primi satisfactie de la Curte macar in problema delimitarii platoului continental.
 • 0 (0 voturi)    
  Forumisti de cacao... (Marţi, 30 octombrie 2007, 20:14)

  Bogdan_M [anonim]

  Din cate observ anumiti indivizi incearca cu ardoare sa transforme dintr/un deziderat national just cladit de-a lungul ultimilor sute de ani de sangele nevinovat a milioane de romani drept ca o tema depasita si chiar inutila.

  1.Dpv istoric Ucraina s-a format la sfarsitul primului razboi mondial in 1918 din ramasitele poloniei mari si a imperiului austro-ungar.
  Alaturi de Polonia,Cehia,Slovacia,Ucraina a fost si ea slavizata
  de catre rusi.
  Unul din marele merite a poporului roman este ca s/a opus cu succes tentativei de rusificare si slavizare ce are drept ca scop asimilirea lumii de catre rusi.
  Rusia insasi este un mare conglomerat de popoare si la un moment dat monstrul va exploda din toate partile,doar armata prin frica si teroare tine deocamdata in frau revolutia popoarelor.

  2.Basarabia a fost si este pamant romanesc alaturi de Cahul,Ismail si Bolgrad.
  Cele 3 judete erau parte componenta a Moldovei inainte de unirea lui Cuza din 1859 alcatuind mai apoi Romania.
  Dupa razb de indep din 1878 Rusia din nou prin presiuni militare, dupa ce la Plevna la un pas de infrangere peste 10.000 de osteni romani au asigurat prin propria viata victoria armatelor rusesti impotriva turcilor,rusia va "da" Dobrogea
  care ar fi trebuit automat sa ne revina,in schimbul celor 3 judete.

  3.Dacia nu a disparut.In 1859 unionistii doreau sa puna numele ori Romania ori Dacia.
  Dcaia nu a fost colonizata ci doar am imprumutat limba.In moldova carpii,daci get beget au continuat sa existe si dupa 106 si dupa 271 cat si in Dobrogea si Muntenia.
  Dobrogea este pamant daco/roman autentic

  Basarabia furata de rusi in 1812 iar populatia romana supusa
  slavizarii teroriste prin violenta,teroare,crime si deportari.
  In 1812 peste 96% din pop Basarabiei erau romani.
  In urma masacrelor ce au durat 100 de ani ajungem la un raport 60% romani,40% slavi in 1918.

  Romani rezistati.Daca drepturile poporului roman vor fi calcate in picioare atunci ne vom razbuna dar nu vom ceda pt nimic
 • 0 (0 voturi)    
  Teritorii romanesti.. (Marţi, 30 octombrie 2007, 20:22)

  Bogdan_M [anonim]

  Tinutul Hertei
  Cernauti
  Basarabia
  Cahul
  Bolgrad
  Ismail
  Cadrilaterul
  Valea Timocului
  Voivodina sau Torontalul romanesc
  Campia Panoniei
  Zona muntilor Balcani(actuala Bulgarie)
  Peninsula Crimeea
  Zona marii Azov
  Adrianopole

  Asta este Romania Mare si pana cand ea nu va atinge granitele logice noi nu vom inceta sa luptam!
 • 0 (0 voturi)    
  Teritorii romanesti.. (Marţi, 30 octombrie 2007, 20:27)

  Bogdan_M [anonim]

  Tinutul Hertei
  Cernauti
  Basarabia
  Cahul
  Bolgrad
  Ismail
  Cadrilaterul
  Valea Timocului
  Voivodina sau Torontalul romanesc
  Campia Panoniei
  Zona muntilor Balcani(actuala Bulgarie)
  Peninsula Crimeea
  Zona marii Azov
  Adrianopole

  Asta este Romania Mare si pana cand ea nu va atinge granitele logice noi nu vom inceta sa luptam!
 • 0 (0 voturi)    
  Drepturile Daco-Romaniei... (Marţi, 30 octombrie 2007, 20:39)

  Executorul [anonim]

  ...sunt de nezdruncinat si de neoprit in infaptuire.Va veni vremea,in CEL MULT 10 ANI,de acum incolo cand situatia geopolitica in estul Europei si de fapt ,in intreaga lume,SE VA SCHIMBA TOTAL.Nu voi intra in amanunte dar stiu precis ca Romania=Dacia=Valahia va ajunge in urma unui razboi mondial nimicitor pt. 2/3 din omenire, la o mare suprafata,711ooo kmp,din podisul Podoliei si izvoarele Nistrului pana la Marea Egee si muntii Pindului,de la pragurile Niprului pana la Tisa,Morava de sud,golful Otranto si in apropierea Dardanelelor.Acest mare stat va include pe baze regional-federative:Bulgaria,Macedonia,Albania.De asemenea in 2030,va avea o populatie de 82 mil.loc. si va fi prima putere ec.,pol. si spirituala europeana si mondiala...
 • 0 (0 voturi)    
  lu Bogdan, patriotule! (Marţi, 30 octombrie 2007, 21:11)

  Cristea [anonim]

  As mai adauga:
  Orasul Tomsk din Siberia, unde bunica-miu a stat cateva saptamani, istorice, dupa ce s-a liberat din prizonierat.
  Orasul Odessa si imprejurimile, pe care le-au eliberat ostasii romani de invadatorii rusi bolsevici
  Vagonul de tren de clasa a treia unde isi scria Eminescu poeziile cand era student la Berlin
  WC-ul de la Beijing unde s-a usurat coana Leana in timpul istoricei sale vizite in China, impreuna cu Odiosul
  Toate pivnitele din Budapesta jefuite de armata romana in 1919 la care sa se adauge toate casele demolate cu tunul in 1944, in acelasi oras nemernic
  Muntii Tatra pe care i-am eliberat de la nemti
  Lacul pe care se plimbau lebedele mancate de tzigani la Viena.
  Si, la urma dar nu in ultimul rand, ia nu ma enervati ca-mi aduc aminte de hotelul "La trei struti" in care a Mihai Viteazul cand a fost la Praga!
 • 0 (0 voturi)    
  teritoriu chinez (Marţi, 30 octombrie 2007, 22:53)

  serban [anonim]

  fratilor, draga x, Bogdan, cristea... haideti sa ne potolim si sa acceptam: peste cei 80 de locuitori ai Insulei Serpilor vor veni 800 de chinezi care vor deschide un en-gros; ei vor avea stranse relatii comerciale cu China Town-ul din Odessa si cu cel din margine de Bucuresti, ocazie cu care ne vom infrati intru tenisi, izmene si ciupici!

  PS: s-a uitat cineva si pe spatele placutei de la Tartaria? am auzit ca ar avea un abtibild "made in china" :))
 • 0 (0 voturi)    
  Romani (Miercuri, 31 octombrie 2007, 9:58)

  alt radu [anonim]

  Cel putin pe tot parcursul secolului al XX-lea In teritoriile alipite de Stalin Ucrainei, cu exceptia scandaloasa a Hertei, romanii nu ajungeau la 50% si erau in cel mai bun caz majoritatea relativa (adica mai multi decit ceilalti numarati separat).

  Acest argument este insa irelevant in prezent. Teritoriile neinsulare care au trecut de la Romania la URSS/Ucraina au fost cedate in baza unui trotat international, granitele au fost reconfirmate in 1976 si, nici descompunerea Iugoslaviei, nici a Cehoslovaciei, nici a URSS, nu au afectat valabilitatea acestor acte.

  In schimb Insula Serpilor (populatie pina in 1940: un locuitor, paznicul farului) nu a fost cedata prin tratat ci pe baza unui act al Guvernului Dr. P. Groza, putind face deci obiectul retrocedarii (un guvern nu poate face cadou teritorii fara ratificarea gestului de catre parlament).
 • 0 (0 voturi)    
  Ne-a umilit la noi acasa! (Miercuri, 31 octombrie 2007, 10:45)

  Vicu [anonim]

  Oare chiar nu ne dam seama de asta? Uitati-va la mesajul clar al lui Iuscenko:
  1. Bastroe = mumu
  2. Insula Serpilor+platou cont. = mumu
  3. Krivoi Rog = mumu
  In rest, bulshit diplomatic: "Am stabilit diagnosticul problemelor si modalitatile de rezolvare"... te apuca rasul. Sau plansul?
 • 0 (0 voturi)    
  @qed - nr 10 (Miercuri, 31 octombrie 2007, 11:02)

  santa [anonim]

  un simplu exercitiu de logica: daca o zona apartine unei tari pt ca >50% din locuitori sunt de o anumita origine, atunci banuiesc ca ejti de parere ca harghita si covasna apartin ungariei, nu ?!?!

  pina la urma istoria e intr-adevar scrisa de invingatori, si, din pacate, romanii au fost buni de-a lungul istorie doar drept carne de tun si nu au fost si ei in stare sa domine pe cineva, sa fie o natiune puternica. scuze se pot gasi mereu, dar adevarul e ca intre tradari, furt, betii si huzurit, cind sa mai ai timp sa pui de o armata, sa o organizezi, sa o antrenezi, sa dezvolti o strategie politica si militara pe termen lung etc.

  japonezii s-au nascut pe niste stinci lipsite de resurse si au fost unii dintre cei mai buni razboinici din lume si au una dintre cele mai puternice economii.

  romanii au avut resurse cacalau si s-au sters cu ele la fund.

  cit despre cum trebuie tratat cu rusii (si, implicit, ucrainienii): biciul si zaharelul trebuie mereu la indemina. altfel spun ceva si o fac tot pe-a lor in bataie de joc fata de oricine altcineva. asta e spiritul care i-a condus mereu.

  atita timp cit ai un instrument cu care sa ii ameninti si un "premiu" pentru cazul in care fac ce le ceri, vei obtine ce vrei, atlfel, cu vorbe si rugaminti, iti scuipa in ciorba.
 • 0 (0 voturi)    
  celuilalt Radu! (Miercuri, 31 octombrie 2007, 11:09)

  jakson [anonim]

  ...dupa WWII - in Basarabia cele putin romanii constituiau 67 % din populatie, dupa anii '50 s-a ajuns sa fie in jurul la 53% iar in urma ultimului reesamant, in R.M. roamanii constitue 64,7%, nustiu ce sa zic despre bucovina si tinutul Herta, dar cred ca ar trebui sa te documentezi putin pana a veni acia cu careva argumente!!!
  ....este nevoie doar de o politica buna din partea Bucurestiului pentru a trezi spiritul national in romanii de "dincolo" ca acestea sa se "trezeasca" , dar odata ce s-a uitat de ei, si ei uita cine sunt... mai ales cu ajutorul Kievului, lui Voronin...etc
 • 0 (0 voturi)    
  x-ule, (Miercuri, 31 octombrie 2007, 11:59)

  her [anonim]

  te lupti cu morile de vant :)
 • 0 (0 voturi)    
  Mare om politic (Miercuri, 31 octombrie 2007, 12:12)

  Ginescul [anonim]

  Cu Baselu nostru-n frunte o s-avem victorii multe de genul asta in politica externa. Acolo vad ca nu prea-i merge cu mishtouri si cu hahaieli. Sa traim bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Interese (Miercuri, 31 octombrie 2007, 12:45)

  XXX [anonim]

  Banuiesc ac Insula Serpilor este interesanta pentru toti pentru petrol.
  Daca ar fi a noastra am da-o pe gratis la OMV.
  Asa ca si cu ea, si fara ea suntem tot acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  Cristea/une tiere de cazac ungaire (Miercuri, 31 octombrie 2007, 13:07)

  Bogdan_M [anonim]

  Vad ca nu te lasi de prostii..
  Dca vrei neaparat du/te ori la Budapesta ori la Moscova da nu mai face aici propaganda ungara sau cazaca...
 • 0 (0 voturi)    
  cam nasol... (Miercuri, 31 octombrie 2007, 14:07)

  IVS [anonim]

  Dupa toate contrele pe teme de istorie, un singur lucru e cert: Presedintele si-a dovedit limitele... vorbind elegant. Nici gand din partea ucrainenilor (si e dreptul lor, nu?) sa renunte un milimetru la Bastroe, la insula Serpilor etc. De unde se cam vede ca balacareala interna si muschii aratati pe la toate ziarele si televiziunile agreate nu fac doi bani atunci cand te intalnesti cu cineva care are de gand sa-si impuna statutul... Daca nici macar Ucraina nu ne baga in seama, hmm, oare Rusia...?
 • 0 (0 voturi)    
  basescu - paiata de doi bani (Miercuri, 31 octombrie 2007, 14:58)

  vigilante [anonim]

  basescu este ZERO BARAT ca barbat de stat! in afara de hahait de birjar atunci cand nu i se bate pleoapa smechereste si BARFA SI INTRIGI DE TZATZA nu-i in stare de nimic! o paiata, un clown - biata Romanie a ajuns in cea mai neagra perioada din istorie cu pramatia asta!
 • 0 (0 voturi)    
  ptr x (Miercuri, 31 octombrie 2007, 15:57)

  QQQQQ [anonim]

  propun ca X sa se duca in ucraina/rusia, sa se documenteze 15-20 de ani ds cum e cu insula serpilor. si dupa aceea sa ne spune si noua.

  si daca nu ii place ca noi zicem ca e a noastra nu are decat sa se stabileasca definitiv in ucraina/rusia.
 • 0 (0 voturi)    
  Incorect 34. (Miercuri, 31 octombrie 2007, 17:03)

  Bogdan_M [anonim]

  Aici nu tine de capacitatea lui Base alcolistul.
  Trebuie sa fim corecti si sa spunem urmatorul lucru.
  Politica interna si externa eficienta se face dintr/o singura directie.
  Atata timp cat exista divizare,atata timp cat presedintele nu are atributii executive nu i se poate imputa nimic in acest sens.
  In momnetul de fata cea mai buna solutie nu este VU ci
  modificarea Constitutiei si clarificarea tipului de republica ori prezidentiala ori parlamentara pt a sti in mana cui este puterea.

  Iar presiunea externa se face nu cu aj NATO ci prin noi insine de asta nationalismul este singura solutie.
  Ca sa revendicam ceva de la Ucraina se poate face doar prin forta armata.
  Oricat de bun sau rau ar Fi Base el nu are aceste parghii.
  ASA ca nu/i mai dati calificative in functie de aceasta vizita pt ca e total irelevant.
  Nimeni nu o sa dea ceva de bunavoie orice diplomatie ai avea.
  Singura solutie de a recapata aceste teritorii este si veti vedea ca va fi(sa speram ca le vom recupera si aduga si ceva)un conflict militar extins.
  Alte lucruri sunt doar povesti!
 • 0 (0 voturi)    
  da.. intr-adevar, nu se poate discuta (Miercuri, 31 octombrie 2007, 17:08)

  x [anonim]

  1. ar trebui ca manualul ala de logica din liceu (sper ca mai existe) sa invete lumea sa faca o argumentare, nu sa-i invete formule anoste. si logica ar trebui sa fie o materie importanta, nu una periferica.
  2. forta armata? stii ce vorbesti? noroc ca lumea asta e mare, avem loc toti.
 • 0 (0 voturi)    
  Pana si ursul cade.... (Miercuri, 31 octombrie 2007, 21:27)

  Bogdan_M [anonim]

  Ucraina este un hinland al Rusiei.
  Formata initial ca o punte intre Europa si Rusia dupa 1918,statul respectiv nu are nici identitate nici istorie si va fi intotdeauna un petec de pamant controlat de unul sau altul.
  Locuitorii in afara de romani sunt in buna masura elemente slavizate impotente de a crea ceva sau a trai ca un popor.
  Ca dovada canibalismul si marea foamete nu s/a petrecut in Europa ci in teritoriile slavizate adica rusificate respectiv Ucraina si Rusia.
  Doar in Ucraina prin jurul lui 1929 au murit vreo 10 milioane de oameni de foamete,iar cei ce au trait ,au trait prin canibalism.
  Unde s/a mai vazut asa ceva.
  Slavii sunt elemente primitive ce coexista doar prin teroare si crima,nu e de mirare ca majoritatea sunt atei.
  Cum am mai spus singurul fapt ce ii mentine ca popor este teroarea.
  Cand rusii vor cade si pana la urma se va intampla ucraina va disparea definitiv.
  Pt a fi un popor trebuie sa te identifici cu ceva.
  Ucrainenii sunt corci....,nu au creat nimic iar in lupta sau dovedit marsavi.
  Singurul element care mai mentine rusia este bomba nucleara daca nu ar fi disparut de mult.
  Nu numai insula Serpilor ci mare parte din Ucraina trebuie sa revina in numele dreptului strabun poporului roman care prin curajul sau si/a castigat acest privilegi.
  In 1918 romanii strigai la rusi Ah!Sarrail!Sarrail! adica noi ne batem si tu stai.
  Ca niste paraziti rusii ne/au boicotat tot timpul si ne/au adus in pragul foametei.
  Se stie ca Stalin parintele rusiei a omorat vreo 50 milioane de oameni apartinand poporului sau.
  Astfel de indivizi se pot numi ori animale ori demoni.
  Iar cand de/a lungul timpului la conducere sunt doar demoni ne putem da seama cu ce fel de popor stai de vb.
 • 0 (0 voturi)    
  istoria poate fi scrisa in diferite limbi insa adevarul este unul singur (Miercuri, 31 octombrie 2007, 21:53)

  Respect [anonim]

  Respect tuturor celor care cunosc istoria acestei tari si care o cinstesc.

  DIncolo de dispute ramane un lucru cert si anume faptul ca fratii nostrii au nevoie de noi iar noi de ei.

  Dincolo de dispute ramane clar faptul ca teritoriile despre care se face vorbire au fost romanesti, sunt si vor ramane romanesti.

  Dincolo de dispute este evident ca nici macar cel mai mare criminal al istoriei - Stalin , nu a reusit sa alunge romanii de pe pamantul lor, desi temporar mai exista pamant romanesc care nu a revenit la tara.

  Cinste lor celor care nu vorbesc pe forumuri dar pastreaza romanismul peste granite vremelnice.
 • 0 (0 voturi)    
  fara nici o indoiala (Miercuri, 31 octombrie 2007, 23:17)

  x [anonim]

  intr-adevar, totul e "dincolo de dispute".
  ucraina fara istorie ori e una dintre cele mai bune glume ori una din cele mai limitate afirmatii auzite azi (in ton cu celelalte din posturile tale de altfel). ar fi bine sa-ti revizuiesti cunostintele despre ucraina inainte de 1200. si despre relatia rusului kievian cu moldova, basarabia, bugeac, sa vezi cine pe cine domina si de unde unde s-a facut transfer cultural, populatie.. cat despre "noi am ramas neschimbati", avem niste markeri in adn care ne spun ca moldovenii si ucrainienii (si multi declarati polonezi de altfel) sunt in mare acelasi mare mixaj de populatii (genetic vorbind). bineinteles, semnificativ statistic doar, nu dincolo de indoiala. despre partea cu "cultural" sunt totusi, fara nici o indoiala, diferiti si si-au pastrat caracterul romanesc din mosi stramosi.

  vezi tu, totul e in continua schimbare. etnia e un construct care se reconfigureaza continuu, "drepturile stramosesti" se schimba, oamenii se schimba, romanii o sa plece in italia si in spania, chinezii o sa vina si o sa treaca si toate din ce in ce mai repede.
  daca nu vrei sau daca nu poti sa accepti asta, esti doar cu un mic pas inaintea calugarului de la tanacu. si el avea o lume a lui, niste obiceiuri "din mosi stramosi", niste idei fixe, cu siguranta nu a facut nimic rau conform definitiei lui si poate chiar era un om "sfant"..
  depinde de tine daca vrei sa traiesti cu ochelari de cal sau nu.
  nationalismul va trece si el, ca si sclavagismul si ca si toate.
 • 0 (0 voturi)    
  No comment! (Joi, 1 noiembrie 2007, 1:04)

  Bogdan M [anonim]

  X go with your god Stalin in .....

  Chiar la ora asta SUA cel mai mare gigant al lumii duce o politica de tip nationalist-socialista.

  Moldovenii sunt romani,restul slavi .................

  Die Sl@ven sind Skl@ven...
 • 0 (0 voturi)    
  Ce sunt ucrainenii si Ucraina? (Joi, 1 noiembrie 2007, 2:37)

  Executorul [anonim]

  In limba slava veche dar si in limbile slave moderne "u-kraina" inseamna "margine".A cui? A fostului regat polono-lituanian din care facea parte,dar nu numai,ci si in marginea Europei civilizate.Ce sunt ucrainenii? In mare parte traco-daci slavizati:tyrageti,costoboci,traco-cimmerieni precum si rudele bune ale tracilor,indo-iranienii scito-sarmati,si ei tot pelasgi,de asemenea ramasite de goti(ipotetic germanici dar de fapt geti,asa cum spune Iordanes),populatii mixte euroasiatice precum cazari,pecenego-cumani,tataro-mongoli.Peste toti acestia s-au suprapus dupa 375(anul oficial al inceputului migratiilor-venirea hunilor care i-au dislocat pe goti si alti traci si sarmati din zonele Niprului si Donului),slavii-care locuiau initial spatiul dintre Pripet,Vistula inferioara Nipru superior,Dvina,Oka si pana la Marea Baltica si Golful Finic.Cine sunt slavii? Numele de slavi provine de la acei "sclavini" care impreuna cu antii dar si cu asiaticii avari au sfaramat limesul dunarean al Imperiului Bizantin(Roman de rasarit) in anul 602.Acesti slavi erau in contact direct si nemijlocit cu Tracii(Pelasgii=Belascii=Blascii=Vlascii=Vlahii...) si cu asa-zisii germanici(si ei tot traci-plecati din Carpati pe la 1500 i.Hr. spre M.Baltica si Elba si apoi in Scandinavia).Acesti sclavini=slavi,ca si antii,venedii=venetii erau cu totii traci,deci pelasgi,deci povestea cu rasa slava,cu limbile slave nu are valabilitate stiintifica, fiind inventate aceste "rase":slavii,germanicii etc de minti infierbantate si egoiste ale unor politicieni sovini.TOTI EUROPENII SUNT FRATI DE SANGE,EI FIIND CU TOTII URMASII VECHILOR SI DIVINILOR PELASGI,IAR NOI DACO-ROMANII SUNTEM CEI CARE AM RAMAS PE LOCUL VECHIULUI IZVOR AL NEAMURILOR BIBLICE CARE ESTE GRADINA MAICII DOMNULUI=HAVILA=VLAHIA=DACIA=ROMANIA !
 • 0 (0 voturi)    
  Ca si Hitler,amandoi v/ati debarasat de "ochelarii de cal" (Joi, 1 noiembrie 2007, 3:21)

  Bogdan_M [anonim]

  Chinezii o sa vina si o sa plece...
  Intr/adevar de/a lungul istoriei au fost si beduini si chinezi si tigani si pigmei dar la un moment dat au zburat fortat.
  Ei pot sa vina dar sa stie ca aici nu e tara lor si la vremea potrivita vor trebui sa plece de unde au venit.
  Romanii sunt intr/adevar un popor de fier pt ca nu s/au lasat
  "infestati" nici de slavi ori scla*i nici de tigani....
  Evreii au fost in mare parte asimilati...romanii sunt cu siguranta din radacini nobile....
  Ucraina sa se restranga la dimensiunile din sec 11 adica imprejurimile Kievului si sunt de acord de dreptul lor pt acele teritorii.
  Romania sa incorporeze restul alaturi de Urali,Siberia,Caucaz,Kamceatka ,iar rusii sa ramana in Kiev in Polonia,Cehia,Serbia,Slovacia...
  Balcanii si Panonia sunt teritorii vechi daco-romane.
  Ungurii sau fino-ugrii sa se intoarca in stepele asiatice de unde au venit...
  Normal ca asta probabil nu o sa se intample... azi dar maine cine stie....

  Rusii si ucrainienii sind ein Tiere Volk,ein ScheiBE mit ReiBE...

  Iar daca esti si slav si ateu nu vorbi de tanaci sau de Biserica pt ca cel putin deocamdata nu ai cum sa intelegi providenta.
  Divinul intr/adevar exista ca si aerul,iar daca nu il vezi nu inseamna ca nu este.
  Din contra este peste tot ca si raul...

  "A inviat Hristos!Asa va invia si dreptatea neamului romanesc!"

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by