O treime din terenurile agricole din Mexic este destinata cultivarii cu plante din care se extrag droguri, suprafata fiind superioara celei destinata cultivarii porumbului, alimentul de baza al mexicanilor, releva un studiu al Tribunalului Superior al Agriculturii din aceasta tara, citat de AFP.

Dintre cele 31 de milioane de hectare destinate agriculturii, cat are Mexicul, plantatiile din care se extrag droguri ocupa 9 milioane, in timp ce doar 8,2 milioane de hectare sunt cultivate cu porumb.

Culturile ilegale care predomina in Mexic sunt cele de marijuana si opiu, ele fiind localizate in special in statele Chihuahua, Durango, Guerrero, Sinaloa, Nayarit, Michoacan, Oaxaca, Sonora si Jalisco.

Un studiu al Universitatii din San Nicolas de Hidalgo arata ca pretul platit producatorilor de marijuana si de opiu este de 16 ori mai mare decat cel al vaniliei si al migdalelor, doua dintre cele mai scumpe produse in Mexic.

Mai mult, cartelurile drogurilor i-ar obliga pe taranii mexicani sa le imprumute pamantul sau sa il cultive ei insisi cu plante din care se extrag droguri.

In schimbul acestor servicii, ei primesc 400.000 de pesos (echivalentul a 26.000 de euro) pentru un hectar cultivat cu plante din care se extrag droguri si 300 de pesos (aproximativ 20 de euro) pentru o zi de lucru pe o asemenea plantatie. Asta in timp ce un producator de porumb primeste 12.000 de pesos (800 de euro) pentru un hectar si 54 de pesos (3,6 euro) pentru o zi de munca.

Potrivit procurorului general din Mexic, autoritatile reusesc sa elimine anual doar 0,5% din culturile destinate fabricarii de droguri.