Instanta suprema a admis, marti, cererea avocatilor lui Adrian Nastasesi Ioan Melinescu de retrimitere a dosarului "Matusa Tamara" la Directia Nationala Anticoruptie pentru refacerea urmaririi penale. Decizia va fi atacata cu recus la instanta formata din noua judecatori, a declarat pentru HotNews Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA.

In dosarul "Matusa Tamara", Nastase este acuzat de dare de mita, iar Ioan Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004, este acuzat pentru savarsirea infractiunilor de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.

Acesta este cel de-al patrulea dosar, dupa Zambaccian, Loteria si Rompetrol, returnat procurorilor pentru refacerea urmaririi penale. In toate cazurile, DNA sau Parchetul General au declarat recurs. Numai ca, pina in momentul de fata, nu s-a judecat nici unul.

Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, spune ca instantele nu au trimis inca motivarea deciziei. „Nu s-a judecat nici un recurs pina acum, deoarece noi asteptam ca instantele sa trimita deciziile motivate. Numai pe baza lor ne putem fundamenta argumentarea pe care se vor sprijini recursurile”.

Procedural vorbind, DNA sau Parchetul pot declara recursurile fara sa aiba fundamentarea, dar aceasta nu se poate constitui decit in functie de motivatia instantei.

Importanta acesteia este capitala, deoarece in motivatie se precizeaza daca procurorii vor fi obligati sa reia toata ancheta, daca se pastreaza anumite probe, cum ar fi interceptarile sau declaratiile de martor sau daca este suficient doar avizul Comisiei prezidentiale.

Nemultumita de valul de dosare restituite, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a promovat saptamina trecuta recursul in interesul legii pentru verificarea legalitatii actului de trimitere in jduecata.. In urma acestui demers, Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa decida daca semnaturile de pe rechizitoriile trimise catre instanta respecta legea.

Kovesi a declarat ca va solicita si CSM sa analizeze aspectele care au condus la restituirea dosarelor Loteria, Rompetrol si Zambaccian.

Procurorul general a spus ca dupa ce aceste dosare au stat pe rolul instantelor maim bine de un an, abia acum s-au descoperit vicii de procedura, ceea ce afecteaza increderea in actul de justitie.

.

ICCJ o cearta pe Codruta Koversi

Intr-un comunicat de presa, ICCJ spune ca este „ surprinzator si ingrijorator” faptul ca un membru de drept al CSM, cum este procurorul general, face declaratii care pot fi considerate „presiuni inadmisibile asupra judecatorilor”, deoarece dosarele respective sint in curs de judecata in calea de atac exercitata de procuror.

"Aprecierile procurorului general privind activitatea judecatorilor constituie o dovada a ignorarii dispozitiilor legale privind solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate si a consecintelor deciziilor Curtii Constitutionale de admitere a acestora.", se arata in comunicatul ICCJ.

Reactia ICCJ vine in replica la decizia procurorului general, Laura Codruta Kovesi, de a cere DNA si DIICOT sa analizeze toate cauzele in care au fost dispuse de catre instante restituiri si sa fie informata cu privire la concluziile acestei analize.

Aceasta ar trebui sa stabileasca daca exista o problema de interpretare a legii la procurori sau la judecatori sau daca este vorba despre lacune legislative.

Procurorul general a precizat intr-o emisiune televizata ca in dosarele in care s-a dispus restituirea se creeaza senzatia ca legea este interpretata diferit. „Incidentele de procedura nu fac altceva decit sa sporeasca neincrederea cetateanului in justitie”, a spus Kovesi..