Numarul cazurilor de gripa in sezonul 2007-2008 ar putea creste din cauza aparitiei unui nou virus in fata caruia oamenii au imunitate scazuta, informeaza Rador.

Potrivit medicilor, oamenii au imunitatea scazuta fata de noua tulpina “Solomon Island”, care in timpul verii a circulat in emisfera australa, in Australia si Noua Zeelanda, provocand sase decese.

Seful Centrului National de Referinta pentru Gripa, Viorel Alexandrescu, a declarat ca noua tulpina nu este foarte diferita de virusul gripal Noua Caledonie, care a circulat in mai multe zone din Romania si Europa tip de sase sezoane, insa imunitatea oamenilor la noul tip de virus este scazuta.

Medicii precizeaza ca vaccinul antigripal recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru iarna 2007-2008 are in compozitie aceasta tulpina noua, asigura o protectie mare si este recomandat mai ales persoanelor cu risc: batrani, copii, medici, profesori si salariati din institutiile care lucreaza cu publicul. Imunizarea se face la debutul epidemiei.

Conform datelor OMS, intre 500.000 si un milion de persoane mor anual din cauza gripei sezoniera, alte 20 de milioane de persoane fiind internate. Simptomele virusului gripal sunt febra mare, dureri de cap, tuse persistenta si dureri musculature. Boala se poate manifesta mai agresiv la copii, prin astenie, febra, convulsii, frisoane si diaree.