Contractul Siveco - strict secret. Contractul Ford - strict secret. Contractul Nokia - secret si el. Statul a gasit o noua metoda de a-si ascunde afacerile. Invoca asa numitele „clauze de confidentialitate” care se intind pe intreg contractul, ceea ce este ilegal in opinia specialistilor in administratie.

Comisarul european Leonard Orban a declarat pentru HotNews.ro ca aceste contracte incheiate cu statul nu trebuie secretizate, cu exceptia unor clauze. HotNews.ro a solicitat, in baza legii accesului la informatii, publicarea contractului SIVECO si situatia terenurilor detinute de fabrica Daewoo Craiova, dar autoritatile sustin ca datele solicitate sunt secrete.

Citeste si:

  • Cum si-a prins ministerul agriculturii urechile in calculator. STS acuza APIA
  • Cine este SIVECO, firma care a conceput soft-ul pentru agricultura
  • Privatizarea Daewoo, suspectata ca implica ajutoare de stat ilegale
  • Secretele afacerii imobiliare Nokia


  • • „Nu exista prevederi europene care sa se refere la secretizare. Dar, in principiu, este de dorit ca aceste contracte sa nu fie secretizate. Desigur, daca existe anumite clauze mai sensibile, numai acele clauze sa fie secretizate”, a declarat Comisarul European Leonard Orban pentru HotNews.ro.
    • Legea achizitiilor publice permite introducerea unor clauze de confidentialitate in contractele incheiate cu statul intr-o situatie exeptionala: daca trebuie protejat un drept de proprietate intelectuala sau secretul comercial (vezi documentul atasat: "raspunsul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice", transmis HotNews.ro)
    • Regimul confidential al unor date trebuie aplicat insa doar acele informatii referitoare la dreptul de proprietate intelectuala sau secretul comercial, nu extins la tot contractul, sustin specialistii in administratie publica.
    • Chiar Guvernul Tariceanu a adoptat, in aprilie 2006, ordonanta 34 care prevede la articolul 215 ca intreg dosarul de achizitie este public, cu exceptia situatiilor de mai sus .
    • Dosarul de achizitie include, pe langa contractul propriu zis, si alte documente de informatii de interes public: documentatia de atribuire, numele subcontractantilor, motivele pentru care o firma a fost declarata castigatoare, motivele pentru care alti ofertanti au fost respinsi etc.

    [c:2:s]5,9 milioane de euro cheltuiti „confidential”

    Valoarea contractului incheiat intre Consortiul SIVECO Romania - ABG Ster Project (companie poloneza, n.r.) si Agentia de Plati si Interventii in Agricultura se ridica la 5,9 milioane de euro, bani publici.

    Potrivit contractului, incheiat in vara anului 2006, SIVECO trebuia sa asigure un soft pentru functionarea sistemului integrat de gestionare si control (IACS), esential pentru ca fermierii romani sa primeasca subventii.

    In data de 10 octombrie 2007, Comisia Europeana a avertizat ca sistemul nu este pe deplin functional si, prin urmare, exista posibilitatea activarii clauzei de salvgardare in agricultura. Asta ar insemna reducerea cu 25% (circa 110 milioane euro) a sumelor pentru platile directe la hectar, pe care Romania trebuie sa le primeasca in acest an de la Bruxelles.

    In acest context, se pune problema care sunt obligatiile contractuale asumate de consortiul castigator al licitatiei pentru acest sistem? De asemenea, ce sanctiuni sunt prevazute, din moment de deficientele software-ului ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare?

    APIA si SIVECO tin contractul departe de ochii presei

    In data de 22 octombrie, HotNews.ro a solicitat APIA sa transmita contractul incheiat cu SIVECO si ABG Ster Project, in baza legii 544/2001. Iata raspunsul primit:

    „Urmare solicitarii Dvs. privind accesul la contractul incheiat intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si firma SIVECO facem precizarea ca acest lucru nu este posibil din cauza caracterului de confidentialitate al acestuia, conform art. 8 al documentului in cauza.

    Existenta unei clauze de confidentialitate legal introdusa in contract nu permite publicarea acestuia prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa, fiind imperios necesar acordul exprimat al ambelor parti contractante.
    Consimtamantul partilor trebuie sa vizeze aspectele referitoare la contract in integralitatea sa, intrucat informatiile cuprinse in anexele contractului privesc activitatea SIVECO si publicarea acestora ar putea aduce atingere drepturilor sale de proprietate intelectuala ori industriala si principiului concurentei loiale”.


    “Dosarul achizitiei este document public”

    Or, APIA nu are dreptul sa accepte o clauza care incalca legea achizitiilor publice. Iar legea este cat se poate de clara. Exista o singura exceptie care permite o clauza de confidentialitate atunci cand trebuie protejat un drept de proprietate intelectuala. Clauza nu se poate intinde pe tot contractul ci protejeaza doar acele informatii referitoare de dreptul de proprietate intelectuala.

    Articolul 215 din ordonanta 34 din 2006 prevede ca “Dosarul achizitiei publice are caracter de document public.

    Accesul persoanelor la aceste informatii se realizeaza cu respectarea termenelor si procedurilor prevazute de reglementarile legale privind liberul acces la informatiile de interes public si nu poate fi restrictionat decat in masura in care aceste informatii sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala, potrivit legii".

    In urma consultarii cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, HotNews.ro a transmis o a doua solicitare, invocand si orodonanta 34.

    HotNews.ro a solicitat transmiterea „contractului incheiat intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si firma SIVECO, mai putin acele articole, care se refera la drepturi de proprietate intelectuala, din anexele la care faceti referire.”

    La aceasta a doua solicitare, transmisa in data de 24 octombrie, nu am primit inca nici un raspuns. Am solicitat, de asemenea, contractul, si companiei SIVECO. Nici in acest caz nu am primit vreun raspuns.

    Ce terenuri a mostenit Ford de la Daewoo?

    Si in cazul privatizarii Ford, Guvernul refuza publicarea contractului. Comisia Europeana a blocat finalizarea contractului cu Ford si a declansat o investigatie, afirmand ca este posibil ca licitatia sa fi fost supusa unor conditii care „sa fi condus la un pret de vanzare mai mic si ar putea sa implice astfel un ajutor de stat”.

    Pe langa cele mentionate in comunicatul oficial al Comisiei Europene, surse apropiate de Executiv sustin ca ar mai exista o problema. Si anume ca Guvernul ar fi inclus in oferta de privatizare proprietati imobiliare extrem de valoase, terenuri in valoare de milioane de euro (unele situate in Bucuresti, pe bulevardul Unirii), dar care n-au fost reflectate in pret.

    Potrivit contractului de privatizare, Ford a platit 57 de milioane de euro pentru 72% din companie.

    Intrebati-l pe Vladescu!

    Agentia pentru Valorificara Activelor Statului a refuzat sa ofere informatii referitoare la terenurile fabricii de la Craiova. HotNews.ro a cerut situatia acestora, insa AVAS a invocat, si in acest caz, clauze de confidentialitate.

    „In conformitate cu Lista documentelor de interes public aprobata de catre conducerea AVAS pe baza prevederilor Legii 544/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, activele Automobile Craiova nu sunt date de interes public.

    Acestea s-au regasit in „Dosarul de prezentare” pus la dispozitia ofertantilor, contra cost si in urma semnarii unui angajament de confidentialitate in cadrul procesului de privatizare”
    , scrie in raspunsul AVAS.

    Institutia ne-a sugerat sa-i adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care a demisionat intre timp, pe motiv ca „orice intrebare cu privire la procesul de privatizare a S.C. Automobile S.A.Craiova trebie adresata domniei sale”.