Marile contracte cu statul, ascunse ilegal: Ford, Nokia, SIVECO

de Dan Tapalaga, Ioana Morovan     HotNews.ro
Marţi, 30 octombrie 2007, 0:00


Statul nu vrea sa desecretizeze contractele
Documente:
Raspunsul ANRMAP
(30.10.2007) DOC

Contractul Siveco - strict secret. Contractul Ford - strict secret. Contractul Nokia - secret si el. Statul a gasit o noua metoda de a-si ascunde afacerile. Invoca asa numitele „clauze de confidentialitate” care se intind pe intreg contractul, ceea ce este ilegal in opinia specialistilor in administratie.

Comisarul european Leonard Orban a declarat pentru HotNews.ro ca aceste contracte incheiate cu statul nu trebuie secretizate, cu exceptia unor clauze. HotNews.ro a solicitat, in baza legii accesului la informatii, publicarea contractului SIVECO si situatia terenurilor detinute de fabrica Daewoo Craiova, dar autoritatile sustin ca datele solicitate sunt secrete.

Citeste si:
 • Cum si-a prins ministerul agriculturii urechile in calculator. STS acuza APIA
 • Cine este SIVECO, firma care a conceput soft-ul pentru agricultura
 • Privatizarea Daewoo, suspectata ca implica ajutoare de stat ilegale
 • Secretele afacerii imobiliare Nokia

  • „Nu exista prevederi europene care sa se refere la secretizare. Dar, in principiu, este de dorit ca aceste contracte sa nu fie secretizate. Desigur, daca existe anumite clauze mai sensibile, numai acele clauze sa fie secretizate”, a declarat Comisarul European Leonard Orban pentru HotNews.ro.
  • Legea achizitiilor publice permite introducerea unor clauze de confidentialitate in contractele incheiate cu statul intr-o situatie exeptionala: daca trebuie protejat un drept de proprietate intelectuala sau secretul comercial (vezi documentul atasat: "raspunsul Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice", transmis HotNews.ro)
  • Regimul confidential al unor date trebuie aplicat insa doar acele informatii referitoare la dreptul de proprietate intelectuala sau secretul comercial, nu extins la tot contractul, sustin specialistii in administratie publica.
  • Chiar Guvernul Tariceanu a adoptat, in aprilie 2006, ordonanta 34 care prevede la articolul 215 ca intreg dosarul de achizitie este public, cu exceptia situatiilor de mai sus .
  • Dosarul de achizitie include, pe langa contractul propriu zis, si alte documente de informatii de interes public: documentatia de atribuire, numele subcontractantilor, motivele pentru care o firma a fost declarata castigatoare, motivele pentru care alti ofertanti au fost respinsi etc.

  [c:2:s]5,9 milioane de euro cheltuiti „confidential”

  Valoarea contractului incheiat intre Consortiul SIVECO Romania - ABG Ster Project (companie poloneza, n.r.) si Agentia de Plati si Interventii in Agricultura se ridica la 5,9 milioane de euro, bani publici.

  Potrivit contractului, incheiat in vara anului 2006, SIVECO trebuia sa asigure un soft pentru functionarea sistemului integrat de gestionare si control (IACS), esential pentru ca fermierii romani sa primeasca subventii.

  In data de 10 octombrie 2007, Comisia Europeana a avertizat ca sistemul nu este pe deplin functional si, prin urmare, exista posibilitatea activarii clauzei de salvgardare in agricultura. Asta ar insemna reducerea cu 25% (circa 110 milioane euro) a sumelor pentru platile directe la hectar, pe care Romania trebuie sa le primeasca in acest an de la Bruxelles.

  In acest context, se pune problema care sunt obligatiile contractuale asumate de consortiul castigator al licitatiei pentru acest sistem? De asemenea, ce sanctiuni sunt prevazute, din moment de deficientele software-ului ar putea atrage activarea clauzei de salvgardare?

  APIA si SIVECO tin contractul departe de ochii presei

  In data de 22 octombrie, HotNews.ro a solicitat APIA sa transmita contractul incheiat cu SIVECO si ABG Ster Project, in baza legii 544/2001. Iata raspunsul primit:

  „Urmare solicitarii Dvs. privind accesul la contractul incheiat intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si firma SIVECO facem precizarea ca acest lucru nu este posibil din cauza caracterului de confidentialitate al acestuia, conform art. 8 al documentului in cauza.

  Existenta unei clauze de confidentialitate legal introdusa in contract nu permite publicarea acestuia prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa, fiind imperios necesar acordul exprimat al ambelor parti contractante.
  Consimtamantul partilor trebuie sa vizeze aspectele referitoare la contract in integralitatea sa, intrucat informatiile cuprinse in anexele contractului privesc activitatea SIVECO si publicarea acestora ar putea aduce atingere drepturilor sale de proprietate intelectuala ori industriala si principiului concurentei loiale”.


  “Dosarul achizitiei este document public”

  Or, APIA nu are dreptul sa accepte o clauza care incalca legea achizitiilor publice. Iar legea este cat se poate de clara. Exista o singura exceptie care permite o clauza de confidentialitate atunci cand trebuie protejat un drept de proprietate intelectuala. Clauza nu se poate intinde pe tot contractul ci protejeaza doar acele informatii referitoare de dreptul de proprietate intelectuala.

  Articolul 215 din ordonanta 34 din 2006 prevede ca “Dosarul achizitiei publice are caracter de document public.

  Accesul persoanelor la aceste informatii se realizeaza cu respectarea termenelor si procedurilor prevazute de reglementarile legale privind liberul acces la informatiile de interes public si nu poate fi restrictionat decat in masura in care aceste informatii sunt clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala, potrivit legii".

  In urma consultarii cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, HotNews.ro a transmis o a doua solicitare, invocand si orodonanta 34.

  HotNews.ro a solicitat transmiterea „contractului incheiat intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si firma SIVECO, mai putin acele articole, care se refera la drepturi de proprietate intelectuala, din anexele la care faceti referire.”

  La aceasta a doua solicitare, transmisa in data de 24 octombrie, nu am primit inca nici un raspuns. Am solicitat, de asemenea, contractul, si companiei SIVECO. Nici in acest caz nu am primit vreun raspuns.

  Ce terenuri a mostenit Ford de la Daewoo?

  Si in cazul privatizarii Ford, Guvernul refuza publicarea contractului. Comisia Europeana a blocat finalizarea contractului cu Ford si a declansat o investigatie, afirmand ca este posibil ca licitatia sa fi fost supusa unor conditii care „sa fi condus la un pret de vanzare mai mic si ar putea sa implice astfel un ajutor de stat”.

  Pe langa cele mentionate in comunicatul oficial al Comisiei Europene, surse apropiate de Executiv sustin ca ar mai exista o problema. Si anume ca Guvernul ar fi inclus in oferta de privatizare proprietati imobiliare extrem de valoase, terenuri in valoare de milioane de euro (unele situate in Bucuresti, pe bulevardul Unirii), dar care n-au fost reflectate in pret.

  Potrivit contractului de privatizare, Ford a platit 57 de milioane de euro pentru 72% din companie.

  Intrebati-l pe Vladescu!

  Agentia pentru Valorificara Activelor Statului a refuzat sa ofere informatii referitoare la terenurile fabricii de la Craiova. HotNews.ro a cerut situatia acestora, insa AVAS a invocat, si in acest caz, clauze de confidentialitate.

  „In conformitate cu Lista documentelor de interes public aprobata de catre conducerea AVAS pe baza prevederilor Legii 544/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, activele Automobile Craiova nu sunt date de interes public.

  Acestea s-au regasit in „Dosarul de prezentare” pus la dispozitia ofertantilor, contra cost si in urma semnarii unui angajament de confidentialitate in cadrul procesului de privatizare”
  , scrie in raspunsul AVAS.

  Institutia ne-a sugerat sa-i adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care a demisionat intre timp, pe motiv ca „orice intrebare cu privire la procesul de privatizare a S.C. Automobile S.A.Craiova trebie adresata domniei sale”.


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  1463 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   Secret= frauda (Marţi, 30 octombrie 2007, 16:59)

   Viorel [anonim]

   Cele mai mari fraude se ascund sub stampila secret. Si contracte, si voturi in parlament nu au de ce sa fie secrete. Este o mare porcarie !!
  • 0 (0 voturi)    
   Invarteli mafiote (Marţi, 30 octombrie 2007, 17:07)

   theMask [anonim]

   Este normal, marea masa de prosti, cei care platesc impozite si taxe, nu trebuie sa stie nimic despre invartelile mafiote la nivel inalt... Cel mai probabil marea masa de care aminteam mai sus nici nu realizeaza ca din cauza acestor invarteli si a multor altora de acelasi gen, se chinuie in saracie si lipsuri... Avem 5% infect de bogati, probabil inca 10% o patura cu venituri medii, iar restul saraci...
  • +1 (1 vot)    
   Tariceanu si banda lui de hoti (Marţi, 30 octombrie 2007, 17:24)

   Zoombi [anonim]

   Dupa ce se indoapa cu caltabosi si mai iau o tuiculuita guvernantii nostri falosi isi parcheaza jeep-ul in poienita. Spagile grase de care sunt capabili numai cei 322 (321 intre timp) de mafioti ne impovareaza pe noi muritorii de rand. Dar stati cuminti ca in curand o sa posteze si Vasile si Stefan V care o sa ne lamureasca ca tot marinarul de Basescu e de vina.
   Axa Chiuariu - Tariceanu - Patriciu nu se lasa deloc.
   Statul de azi e condus de mafioti.
  • 0 (0 voturi)    
   mizerii ascunse (Marţi, 30 octombrie 2007, 17:38)

   Flo [anonim]

   Felicitari Hotnews pentru investigatia demarata.
   E inca un exercitiu de transparenta pe care administratia il pica cu succes. As vrea sa vad un proces pe tema accesului la informatie publica, dar ma tem ca deputatii vor modifica din nou CPP (lungind termenele de raspuns la cereri la 5 ani, etc).
  • -1 (1 vot)    
   Treaba VECHE Domnilor (Marţi, 30 octombrie 2007, 18:01)

   Spaganescu [anonim]

   Pana acum firma siveco s-a umplut de bani si nu-i mai da NIMENI jos, ca au tentacule in toata clasa politica!
   Toate institutiile de stat sunt manjite de pe vremea PSD-ului, sunt contracte, care mai de care mai secrete, care mai de care mai oneroase, cu tot felul de servicii pe care nu le mai poate controla nimeni. Pe astia nu-i mai scoti cu niciun insecticid....
   E mafia in toata putere cuvantului! Feriti-va!
  • -1 (1 vot)    
   pute de la distanta a coruptie (Marţi, 30 octombrie 2007, 18:42)

   suparatu\' [anonim]

   un lucru e clar: Siveco a luat si inca ia majoritatea contractelor acordate prin licitatie publica. e foarte dubios, in masura in care multi competitori directi in licitatii sunt firme mult mai mari, unele de renume si cu traditie, chiar si de afara, care teoretic ar trebui sa fie impartiale.

   dau un simplu exemplu de "perla" Siveco: recentul lansat site eAdministratie al MCTI. mi-au luat doar 2-3 minute de la lansare sa ii gasesc cel cateva erori destul de grave pe care o firma de "prestigiu" nu si-ar permite sa le faca. tine de bunul simt al bransei IT. tineti cont ca pentru acest proiectel s-au luat cateva zeci de mii de euro din afirmatiile lor. pana si o firma "de cartier", nu numai ca ar fi facut proiectul mult mai bine, cu siguranta si mult mai ieftin.

   ce sa mai spun de platforma lor AEL care a inghitit o suma de neimaginat! duceti-va sa vedeti cate scoli folosesc in realitate acest program...
  • 0 (0 voturi)    
   despre afacerea Nokia (Marţi, 30 octombrie 2007, 19:35)

   cornelia [anonim]

   desi contractul cu Nokia e secret, in actuala campanie electorla PNL Cluj scrie negru pe alb "am atras investitori de renume, am convins concernul international Nokia sa-si stabileasca un sediu in judetul nostru"... si "vom crea peste 15.000 de noi locuri de munca"
  • 0 (0 voturi)    
   alte mari secrete: conventia de conversie in obligatiuni pt patriciu (Marţi, 30 octombrie 2007, 20:12)

   jurnalist [anonim]

   OUG 118/2003 (asa-numita Ordonanta Petromidia, aprobata prin L 89/2005)

   Art 3 (5)
   Emiterea obligatiunilor se face in baza unei conventii de emisiune incheiata de catre emitent si statul roman prin Ministerul FInantelor Publice, fara oferta publica, care va cuprinde caracteristicile tehnice ale emisiunii, precum si drepturile si obligatiile partilor.

   Acum un an jumatate ceream lui Vladescu textul conventiei. Ministerul Finantelor, pe care la acea vreme il conducea, nu a raspuns niciodata.
  • 0 (2 voturi)    
   Siveco (Marţi, 30 octombrie 2007, 20:22)

   Marius [anonim]

   Cand pronunt SIVECO imi imaginez o masina de muls vaci... In acest caz vaca statului.
  • 0 (2 voturi)    
   saitu MCTI (Marţi, 30 octombrie 2007, 21:02)

   O, ce vis! [anonim]

   Pentru domnu Suparatu si pentru NCTI, Alo MCTI! Vad ca saitu ala cu eadministrare, nu merge!
   pai asa sunt toate contractele lu siveco. BANI multi lucrari de doi lei . Niste impostori IT, dar hoti ai dracu'
   Alo! Domnu Guvern, Domnu Presedinte, se aude?
   Domnu Justitie ce faci?
   Pute tara asta de siveco. Platim dari la stat ca sa le dati lor?
  • 0 (2 voturi)    
   Siveco, producatori de hibe (Marţi, 30 octombrie 2007, 22:12)

   adrian [anonim]

   Felicitari pentru demersul dvs.si sper sa va auda cine trebuie si sa se investigheze acest caz. Siveco, nu doar ia bani pentru sistemele create, ci si este ancorata perfect in mentenanta acestor sisteme care mishuna de hibe. Mult succes, Hotnews!
  • 0 (0 voturi)    
   pentru cei de la PROFIT.SA (Miercuri, 31 octombrie 2007, 0:40)

   Mihai Cristian ( dreamer8_2004@yahoo.com) [anonim]

   Spaganescu, suparatu, si marius...ce au toti acesti forum-isti in comun ? una si acceasi persoana :) . Fratilor...de cate ori trebuie sa va spun...aveti argumente concrete cu privire la interventiile voastre gratuite ? chiar nu mai aveti idei in a combate situatia siveco-apia... :))) chiar le-ati epuizat pe toate in celelalte subiecte de discutii ?

   dragi locatari, angajati suparati pe propriul salariu...cand aveti pretentia de a face o afirmatie cu privire la un subict de care aveti vaga idee...parerea mea ca ar trebui sa aduci niste argumente concrete in tema de discutie...voi tus' 3 sau poate ca una si aceeasi persoana, ce faceti ? aveti niste interventii demne de gradinita, pline de subiectivism si deficiente in exprimnare.

   O intrebare pentru suparatu'... pe viatza si propriul salariu...care anume este bug-ul p site-ul de la mcti ? da o argumentare in scris.
   Va multumesc ca imi dati prilejul sa intervin pe acest forum pe motivul incapacitatii voastre de a scrie cursiv si nu in ultimul rand de a aduce argumentari cu privire la capacitatea voastra...care se pare ca lipseste din pacate...
  • +1 (1 vot)    
   Despre Boc si ceata lui (Miercuri, 31 octombrie 2007, 0:50)

   George [anonim]

   Pai se poate domnule jurnalist sa pui in aceeasi oala un contractel de 5,9 milioane cu adevaratele tunuri de zeci si sute de ori mai mari. Nu ca as avea vreo simpatie pentru unii sau altii dar Nokia, la Cluj, in regatul lui Boc, isi trage autostrada pana in inima terenurilor proaspat "oferite" de spagarii cei mari din Romanica noastra. Cu un mizilic de 6 milioane cred ca isi pun borduri la acel drum.
   Jurnalistule articolul tau chiar ma binedispune. Ma amuza "marea bomba de presa" pe care ai descoperit-o. Hi, hi, faptul ca agentiile statului nu ti-au raspuns la o solicitare de informatie nu ar trebui sa te mire prea tare, doar traim in Romania. Tu acum ai aflat?
   Arata-mi si mie un singur contract de orice fel facut cu statul, de orice firma, daca el a fost facut public eu il mananc.
   Oricum nu ne mai intoxica. Da-ne stiri adevarate, nu ne prezenta frustrarile tale relativ "documentate". Spune-ne cine da, cui da, dar cu acte, nu cu vorbe si noroi, ca noi nu suntem chiar asa prosti cum crezi tu.
   Am si eu un "pont" pt. o chestie tare, da nu ti-l dau ca nu-mi place de tine. O sa il dau la altul, care merita.
  • +2 (2 voturi)    
   siveco si apia (Miercuri, 31 octombrie 2007, 0:51)

   Mihai Cristian ( dreamer8_2004@yahoo.com) [anonim]

   Eu unul vad problema asa...siveco si apia stau prost ca imagine si incredere din cauza interventiei clare din partea organismelor europene cu privire la acest domeniu care intereseaza pe toata lumea...au fost goluri poate nu numai in aplicatia software...ci si in metoda de a prepara veridicitatea acestor date din teren + aparatele indispensabile pentru evaluarea parcelor de terenn ( unde am inteles ca nici nu au fost achizitionate pana acum 2 saptamani prin licitatie publica...acuma nici nu stii cum sta situatia daca sunt sau nu gps-uri)...un lucru este cert. O aplicatie software nu are cum sa-si arate capacitatea deplina in functionare din moment ce angajatii apia nu beneficiaza de instrumentele necesare de evaluarea a datelor si transmitere a acestora catre siveco + ca ...demnitarii nostri s-au trezit mult prea greu din situatia asta.( romanul o "lasa pe maine" pana in ultimul moment" ) Remes, Flutur, Tariceanu, Basepsu...toti intr-un cuvant reflecta : INCAPACITATEA...de gestionare a unor situatii cheie pentru tzara noastra.
   Observ ca nimeni nu se ia de modul de gestionare a acestei situatii de catre ministerul agriculturii (ultimii doi chiar)...nu el era obligat sa se asigure ca vom beneficia de aceste fonduri europene fara mustrari la audit ? nu vi se pare ca toata atentia este clar indreptata intr-un mod injust catre o firma de softwisti ca siveco ... cu pacatele lor ce-i drept...dar care nu au o putere de decizie cum o are ministerul in realizarea tuturor conditiilor optime in realizarea acestui ideal ?
   Mai ganditi-va si lasati aruncarile cu piatra, cu subiectivisme si interventii ciudate de la forum-isti ce nu au mai bun de facut in a produce cat timp au acest fel de interventii.
   Un lucru este clar totusi...daca siveco si apia nu rezolva aceasta situatie...softful este de vina in conceptia unor limitati in gandire. daca se termina cu bine...a fost din cauza lui basepsu si nu din cauza muncii acestor oameni.
  • +1 (1 vot)    
   Platforma AeL (Miercuri, 31 octombrie 2007, 1:16)

   Toma Marius [anonim]

   Buna dimineata. Numele meu este Toma Marius si sunt profesor la Scoala Pedagogica "I.N.Muscel" din Campulung. Dati-mi va rog voie sa intervin pe marginea interventiei enuntate de catre domnul in cauza.
   Prin absurd, veni in discutie aplicatia pe care o folosesc nu numai eu ci si colegii mei.
   Platforma AeL, dobandita de institutia pe care o reprezint prin contractul pe care Siveco si Ministerul Educatiei a furnizat laboratorul de 10 calculatoare + 1 server fiecarei unitati scolare, este folosita nu numai in cadrul orelor mele de curs dar si in cele ale colegilor mei.
   Onest va marturisesc, desi este pretentios sistemul in materie de timp in a defini parametrii pe baza carora poti sa ai evaluarea corecta a elevilor la orele de clasa, sa ai randamentul acestora in evaluarea cunostiintelor si nu in ultimul rand sa clar definesti intr-un mod amanutios toate aceste detalii....sistemul este chiar unul de bun augur ce reflecta intr-adevar efectul scontat de acesta. Ma refer ca interesul copiilor, atrasi de domenioul calculatoarelor, este stimulat cu ajutorul acestor lectii virtuale si facilitati electronice ce inlocuiesc nenumaratele neajunsuri ale invatamantului nostru precar, din pacate. Sa luam de exemplu, chimia ca materie ,unde se clar evidentiaza necesitatea unor materiale didactice ce nu au o imperioasa necesitate in predarea materiei...daca acestea nu exista le inlocuieste dupa cum stiti lectiile ael impreuna cu platforma ael.
   Copiilor nu numai ca li se stimuleaza imaginatia si curiozitatea cu privire la acel experiment teoretic, dar arata si un interes mult mai pronuntat decat o faceau inainte.

   _1_
  • 0 (2 voturi)    
   Platforma AeL (Miercuri, 31 octombrie 2007, 1:17)

   Toma Marius [anonim]

   _2_ ...Un lucru clar imi doresc sa subliniez. Este injust ca se creeaza o generalitate in afirmarea nefolosirii unui astfel de sistem, din moment ce nu suntem singura institutie de invatamant ce foloseste si incearca sa imbunatateasca sistemul in cauza prin interventiile sale electronice si fizice la diverse teme educationale sau chiar in cadrul CNIV-ului ( Conferintei Nationale de Invatamant Virtual).
   Alte lectii ce sunt de asemenea demne de laudat sunt cele si numite intuitext sau educreativ...ce au o rezonanta in scolirea elevului modern.
  • 0 (0 voturi)    
   Despre Boc si ceata lui (Miercuri, 31 octombrie 2007, 1:33)

   George [anonim]

   Nu stiu daca am apasat "trimite" sau nu data trecuta, intrucat postarea mea nu a aparut, voi incerca sa reiau ce am zis si mai devreme.
   Primul punct ar fi acela ca in acest aticol sunt puse in mod curios lucruri atat de diverse, luate la intamplare: Siveco, Nokia si Ford. De ce nu apar firmele care "planteaza" borduri, Bechel, Petrom, Rompetrol, BCR si mult altii.
   In al doilea rand, autorul incearca sa ne induca faptul ca toti astia sunt infractori, doar ca nu au fost prinsi inca.
   In al trelea rand, din cazurile luate, Nokia spre exemplu isi face autostrada pana in sufletul pamanturilor date de stat - tot pe banii statului. Un contract de 6 milioane este pus pe picior de egalitate cu celelalte doua unde cei 6 milioane ar putea fi folositi numai la punerea bordurilor pe drumul Boc-Nokia.
   In plus, marea "bomba" descoperita de jurnalist este aceea ca statul nu i-a raspuns la o solicitare de informatii. Asta nu mira pe nimeni pentru ca traim in Romania. Jurnalistul acum a aflat?
   Il provoc pe jurnalist sa-mi prezinte un contract cu statul facut de orice firma si care sa devina public. N-ai sa vezi asa ceva.
   Asteptam de la HotNews sa ne prezinte stiri serioase, cine da, cui da, cand da, cu acte sau cu informatii verificabile in spate. Nu vrem sa ni se prezinte frustrarile unui jurnalist. Daca vroia sa afle ce e in contracte si nu a obtinut inseamna ca nu a stiut cui sa ceara, cum sa ceara, deci nu s-a informat. Asta nu e o stire, asta face parte din bucataria voastra interna. Nu e nimic senzational aici. Nu incercati sa ne prostiti ca si noi cititorii mai gandim din cand in cand.
  • 0 (0 voturi)    
   Stay on your own (Miercuri, 31 octombrie 2007, 1:42)

   feodor iliescu [anonim]

   un inceput bun pentru a vorbi clar despre ceea ce se intampla in mafia contractelor cu statul. Inca timid, dar parca incepe sa sune a presa adevarata. De mult n-am mai avut parte de asa ceva.
  • -1 (1 vot)    
   ete na (Miercuri, 31 octombrie 2007, 2:29)

   Came [anonim]

   Pt 17
   Iaca, pe vremuri am lucrat si eu in presa. Daca astepti ceva, asteapta de acolo de unde dai bani, de la stat bai sparanghel! Astia isi fac treaba si ei cum pot. Nu ii platesti tu!
   Dar tu iei bani sa scrii idiotenii, nu-iasa puiut? Ar trebui sa va dea in gat cineva, cu nume, familie, adresa. daca tot va dati publici, bai georgei. Probabil ca sunteti niste copilasi frustrati cu 100 de euro pe saptamana. lasati-o dracu de prostitutie.

   pt conformitate,

   Teodor Stanciu
  • +1 (1 vot)    
   Oare de ce...? (Miercuri, 31 octombrie 2007, 9:54)

   judex [anonim]

   De ce se schimba si Codul penal in favoarea hotilor si coruptilor? de ce este atacat DNA in permanenta? De ce? De ce?
  • +1 (1 vot)    
   secrete si secrete (Miercuri, 31 octombrie 2007, 10:13)

   edy [anonim]

   toate contractele la care va referiti (mai putin cel cu siveco la care si eu am dubii) sunt contracte semnate cu mari companii ce doresc sa investeasca sume insemnate in romania. e adevarat ca romanii au mari rezerve fata de secrete. DAR eu as fi muuuuult mai curios sa aflu de ce Primarul videanu REFUZA, desi exista o hotarare judecatoreasca definitiva ,sa desecretizeze contractele de lucrari constructii, in valoare de un miliard de euro (!!!????) care devasteaza capitala de un an!! asta de ce nu spuneti?
  • +1 (1 vot)    
   Contractele publice (Miercuri, 31 octombrie 2007, 11:05)

   Pit [anonim]

   Dar de cele 55 mil RON restanta 2007 la Contractul Microsoft - a auzit cineva?
   Sic ... astea chiar sunt afaceri trans-partinice..
   Ca vorba aceea a inceput din 2001.
   corect - nimic nu-i pe gratis, dar nici sa ne jupoaie pe nesimtite, pe nimic - an de an.
  • 0 (0 voturi)    
   REFERENUM (Miercuri, 31 octombrie 2007, 11:12)

   UN ROMAN [anonim]

   Coruptia a ajuns la un nivel atit de ridicat in Romania incat cred ca este necesar un referend pe aceasta problema.Noi ceei ce votam alesii neamului vrem sa stim cum se fac asemenea privatizari.In tarile civilizate asemenea privatizari sant facute pe fata iar guvernul respectiv cauta sa scoata cat mai multe foloase pentru statul respectiv.Pe cand la noi totul este secret.Aceasta secretizare ascunde in spatele sau fapte de CORUPTIE.
  • 0 (0 voturi)    
   e administratie (Miercuri, 31 octombrie 2007, 11:20)

   Pit [anonim]

   pentru suparatu.
   acest portal va merge dar foarte olog - pentru ca de cerintele licitatiei consider ca deja se stabilise cine va inghiti banu.
   Oricum el nu va putea fi folosit de nici un alt cetatean european care nu stie RO, si nici nu va putea sa fie interoperabil cu un preoiect similar al Comisiei deoarece sunt dezvoltate pe platforme diferite.
   Inca un TRABANT cumparat la valoare de MERCEDES care va sta degeaba.
   Si inca ceva: a auzit cineva de JRC- Joint Research Center al Comisiei EU?
   Astia chiar asta au menirea - ca aplicatiile comune furnizate de diversi dezvoltatori (aici nu prea intra si SIVECO ori SOFTWIN) sa fie acreditate din punct de vedere al interoperabilitatii pentru a putea avea acces in spatiul integrat european de IT.
   Dupa cum se vede asa ceva la APIA nici nu s-a pus problema.
   Motive: MULTE, mult prea MULTE.

   E cam greu cand vrei sa scamatorizezi banul public de unul singur, sub ochiul Comisiei.
   Iar supravegherea ca si masurile vor deveni tot mai crancene...

   Oricum suntem acum considerati in UE mai NEGRII si decat aia din BURUNDI!
  • 0 (0 voturi)    
   Pentru nenea Toma (Miercuri, 31 octombrie 2007, 13:37)

   Educatu de ael [anonim]

   Domnu profesor cu 10 plus unu calculatoare. Chiar folosesti ael? Sau poate ca folosesti lectiile alea pe care le-au facut diversi. Si poate ca stii ca ai doar 10 calculatoare in loc de 15 sau 20 pentru ca domnul BOC si ai lui au facut intelegeri cu firma ca sa le dea multi bani pe platforma aia de doi lei, in loc sa aiba copiii calculatoare
   Sa traiti NN! (biN)
  • 0 (2 voturi)    
   dreptul la replica (Miercuri, 31 octombrie 2007, 13:43)

   suparatu' [anonim]

   Pit: portalul va merge olog, dar e normal sa mearga asa?

   Mihai Cristian: doar doua exemple fugitiv:
   1. la sondajul de pe prima pagina poti vota la infinit. orice integrator de bun simt evita prostii ca acestea...
   2. cateva link-uri pur si simplu nu functionau ieri (ex: http://www.eadministratie.mcti.ro/Pagini/CerereCreareSite.aspx) se pare ca cineva s-a autosesizat... :)

   Toma Marius: ce ne facem cu liceele care au abanodonat din start utilizarea AEL pentru ca s-a dovedit a fi un adevarat calvar?!
  • 0 (2 voturi)    
   hemoragie de fonduri publice (Miercuri, 31 octombrie 2007, 22:14)

   hotii [anonim]

   siveco inghite de ani buni milioane de euro de la buget... practic firma asta traieste doar din bani publici. Cate proiecte de anvergura a facut siveco pentru companii private ?
   in toate sectoarele de stat care au trebuit "informatizate": ministerul invatamantului, casa de asigurari de sanatate, ministerul agriculturii, primaria bucuresti etc, siveco a capatat contracte grase... cine a cercetat vreodata modul in care au fost atribuite aceste contracte ?
  • 0 (2 voturi)    
   Siveco dauneaza grav sanatatii (Joi, 1 noiembrie 2007, 8:55)

   Ana [anonim]

   Studiez de ceva vreme aceasta firma si am ajuns la urmatoarea concluzie: de bine vorbesc doar consilierii lor de imagine. Daca puteti fugiti inainte sa aveti de-a face cu ei indiferent din ce postura: angajat,utilizator, colaborator,etc. Am retinut fraza unui fost angajat: ar trebui scris ca pe pachetele de tigari: SIVECO dauneaza grav sanatatii
  • +1 (1 vot)    
   PROFIT S.A. (Luni, 5 noiembrie 2007, 10:54)

   Mihai Cristian [anonim]

   25. Pentru nenea Toma
   Educatu de ael (31 oct 2007 13:37)

   26. dreptul la replica
   suparatu' (31 oct 2007 13:43)

   Cum se face ca doua post-uri ce pretind a fi realizate de doua persoane distincte...reprezinta una si aceeasi persoana, daca ne uitam la intervalul de timp in care acestea au fost realizate. Nu este cumva o distragere a atentiei in mod intentionat, de la adevaratele probleme pe care le implica intr-adevar situatia actuala ?

   Tot ceea ce am citit mai sus sunt opinii gratuite, fara acoperire si un mod just de a dezbate problemele mentionate de articolul "bine pus la punct".
   Mai interesant este ca despre nokia si ford nu s-a discutat mai nimica.

   Este normal ca baietii in "cunostiinta de cauza", fosti angajati ce acuma sunt la concurenta sau sunt suparati pe propriul salariu, isi formuleaza niste impresii total partinitoare.

   Din ceea ce am citit, nici unul nu a venit cu o solutie...

   Anyway, cei care sunt in top se bucura de toata atentia.
  • 0 (2 voturi)    
   Platforma AeL (Marţi, 6 noiembrie 2007, 0:16)

   Toma Marius [anonim]

   25. Pentru nenea Toma
   Educatu de ael (31 oct 2007 13:37)
   Domnu profesor cu 10 plus unu calculatoare. Chiar folosesti ael? Sau poate ca folosesti lectiile alea pe care le-au facut diversi. Si poate ca stii ca ai doar 10 calculatoare in loc de 15 sau 20 pentru ca domnul BOC si ai lui au facut intelegeri cu firma ca sa le dea multi bani pe platforma aia de doi lei, in loc sa aiba copiii calculatoare
   Sa traiti NN! (biN)
   _


   Sa inteleg ca trebue sa ma adresez distinsului domn Suparatu'.
   Am folosit AeL in 3 scoli diferite, inca din 2003. Observ ca nu sunteti in cunostiinta de cauza.Dati-mi voie sa va explic.

   AEL-ul reprezinta o platforma pe baza careia poti sa realizezi o instruire catre o colectivitate, pe baza informatiei pusa la dispozitie ori de catre organizatia respectiva ori de catre organizatorii "training-ului" daca pot spune asa.
   Daca intr-adevar sunteti in cunostiinta de cauza, trebuie sa stiti ca are si dezavantaje. Cand ma refer la dezavantaje, mai exista situatii unde sistemul chiar ar putea fi imbogatit cu cateva module in plus, in scopul de a eficientiza sistemul si instruirea in sine. Un alt dezavantaj predominant, il constitutie TIMPUL. De ce? Pentru ca fara timp, nu ai rezultate in a determina impactul si randamentul elevilor.Trebuiesc mentionati anii de studiu, clasele de elevi, materiile si nu in ultimul rand atribuirea unui material de studiu cu acces la el, fiecarui elev. Pe langa acestea, trebuie sa verifici si cunostiintele pe care le pretinzi de la elevi in a trece clasa :).


   Tin sa va marturisesc ca la inceput, acest sistem l-am privit cu scepticism, insa familiarizandu-ma cu el, credeti-ma ca am sesizat ca "dracul nu este atat de negru". Sistemul merge si isi atinge intr-adevar scopul.Mai mult de atat, elevilor chiar le convine in a face practica pe care o presupun anumite cursuri de-ale mele.

   _1_
  • +1 (1 vot)    
   Platforma AeL (Marţi, 6 noiembrie 2007, 0:17)

   Toma Marius [anonim]

   _2_

   Cu privire la lectiile pe care le mentionati mai sus in interventia dvs, tin sa va spun ca sunt unele bine puse la punct, iar altele binevenite. Cand spun acest lucru, ma refer la efectul acestora asupra elevilor,ca este unul semnificativ fata de uzura practicii -predat-citit in clasa-copiat in pauza tema-ascultat la tabla-.Copiii, chiar daca simt o anumita descurajare cu privire la parcugerea acestor lectii, tot li se intipareste ceva in memorie, pentru ca totul este interactiv. Este o diferenta enorma, intre celebrul manual fara Bold-uri, italice, underline-uri si poze; si lectiile colorate, animate, interactive si captivante.

   Intuitextul cum ati spus dvs,un alt sortiment de lectii,este facut si de alti furnizori ca si Siveco. Posibil ca intuitextul sa fie realizat de "diversi" cum va referiti dvs. Dar nu va inteleg nemultumirea cu privire la Intuitext? Totusi, poate o sa ma ajutati in a-mi elucida actualele si eventualele nedumeriri.

   In ceea ce priveste nr de calculatoare, laboratorul de informatica echipat cu aplicatii software necesare + Platforma AEL, au fost aduse ca pachet in nr de 10 calculatoare + 1 server (cf contractului cu mec-ul din cate am inteles) si 25 calc + 1 server pt licee. mai multe detalii puteti gasi asa cum am facut-o si eu, la adresa "http://portal.edu.ro/index.php/articles/c113/".


   Cat despre partea de hardware, cred ca nu tine de siveco ci mai mult de firmele contractante pe partea de hardware. Compaq Computer Romania Srl, S.C. Hewlett Packard (Romania) Srl, S.C. Ibm Romania S.R.L.1

   T.M.
  • 0 (2 voturi)    
   Pentru Toma Marius (Joi, 8 noiembrie 2007, 20:57)

   Piscopesco [anonim]

   Domnule, da le zici ca la carte! Cine iti plateste sa scrii toate aberatiile astea? Ori esi angajat la firma cu pricina care a papat banii educatiei si inca ii mai papa linistita de la "naivi" ca matale. Ia vezi poate ne publici si ce va studii "destepte" ca gasesti o gramada de reclama la firma asta de 99, 99999999 % afaceri pe buzunarele contribuabililor. Am auzit ca s-a bagat siveco si la sanatate. Ia zi Domnul Toma, acolo te pricepi? Sau poate pe la securitate ca si acolo au baietii treaba!
  • 0 (2 voturi)    
   Piscopesco (Joi, 8 noiembrie 2007, 22:56)

   Mihai Cristian [anonim]

   Piscopesco... aberezi ... care este interventia ta ? Sa apari cu cateva postari pe acest subiect ? Sa ai ultimul cuvant si acela intr-un mod "deficitar" ? Du-te la culcare...si lasa-ne... ne-ai omorat cu numele de suparatu', locataru', uneducat, spagosul s.a.m.d. ia-ti dragule un loc de munca si incearca sa-ti evidentiezi acolo caracterul si modul de a interpreta, in scopul de afi slefuit. Mai ai multe de invatat. Poate numai asa poti sa scoti ceva inteligent. La cate deficiente ai in modul de exprimare in scris, imi este frica sa te aud vorbind. Cate clase ai ?

   Teoretic ai intentii bune, practic sunt vai si de amarul lor. Argumentele unde sunt ?

   Iar partea cu dl. Profesor, tin sa va spun ca sunt o serie de facilitati pe care platforma ael a uitat sa le mentioneze. Doar deficientele le-a observat...

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

  Aici puteti modifica setarile de Cookie

  hosted by
  powered by
  developed by