Trei dintre cei opt acuzati principali in atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid au primit pedeapse maxime ce totalizeaza 40.000 de ani de inchisoare pentru participarea la atacuri, au anuntat miercuri judecatorii spanioli.

Dintre cei 28 de inculpati, sapte au fost declarati nevinovati, printre acestia fiind si cel numit Mohammed "Egipteanul", despre care se afirma ca a fost unul dintre creierii atacurilor.

Decizia a fost luata la capatul unui proces care a durat aproape cinci luni.

Tribunalul a anuntat si oferirea de reparatii materiale pentru familiile victimelor.

In atentatele produse la 11 martie 2004 in patru trenuri din suburbiile capitalei Madrid si-au pierdut viata 191 oameni, printre care si 16 cetateni romani. In acest dosar au fost inculpate 28 de persoane, majoritatea fiind tineri musulmani originari din tari ale Africii de Nord.

Judecatorul Javier Gomez Bermudez a prezentat cazul la inceputul sedintei de miercuri, dupa care a pronuntat verdictele in cazul celor 27 de barbati si o femeie acuzati de participare la atacuri. Procurorii au cerut pedepse cumulate de 311.865 de ani inchisoare, din care insa acuzatii vor executa maximum 40 de ani, potrivit legilor spaniole.