Rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani din Romania este printre cele mai mari din Uniunea Europeana, in vreme ce rata somajului in randul intregii populatii este apropiata de media europeana, potrivit datelor Biroului European de Statistica, Eurostat.

Astfel, in luna septembrie, Romania se afla pe a treia pozitie in ceea ce priveste numarul somerilor sub 25 de ani cu 19,6%, dupa Grecia (22,9%) si Franta (21,6%).

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului la nivelul intregii populatii a fost in luna septembrie de 7,0%, fata de 7,1% in luna anterioara, iar in zona euro somajul a fost de 7,3%, comparativ cu 7,4% in august.

In luna septembrie, cea mai mica rata a somajului se inregistra in Olanda (3,1%), Danemarca (3,3%), Cipru (3,7%) si Lituania (4,1%), iar cea mai mare in Slovacia (11,1%), Polonia (8,8%) si Franta (8,6%).

Rata somajului in randul barbatilor a scazut in perioada septembrie 2006 - septembrie 2007 de la 7,4% la 6,5%. In ceea ce priveste femeile, acest indicator a inregistrat un declin de la 8,7% la 7,7% in perioda mentionata.

Potrivit datelor Eurostat, 15,1% dintre tinerii sub 25 de ani din UE nu aveau un loc de munca in septembrie, fata de 16,9% in aceeasi luna a anului trecut. Cea mai mica rata a somajului in randul tinerilor se inregistra in Olanda (5,6%), Danemarca (6,5%) si Austria (8,0%), iar cea mai mare in Grecia (22,9%), Franta (19,6%) si Polonia (19,2%).

Eurostat estimeaza ca in Uniunea Europeana existau in septembrie 16,7 milioane de someri, comparativ cu 18,8 milioane in septembrie 2006.

Metode de calculare a somajului: Eurostat & INS

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului in luna august a fost de 3,9%, in raport cu populatia activa, insa cele doua institutii calculeaza aceste date in mod diferit.

INS calculeaza somajul in doua moduri. In cadrul primului mod, care se calculeaza lunar, se raporteaza somerii inregistrati la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca la totalul populatiei active.

Cel de-al doilea mod se face trimestrial si se calculeaza dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active.

Eurostat insa, calculeaza rata somajului folosind o metoda care inglobeaza cele doua moduri ale INS, iar rezultatul este prezentat lunar.