Romania ocupa locul 74 din 131 de tari, in scadere un loc comparativ cu situatia de anul trecut, potrivit Raportului Competitivitatii Globale 2007-2008, dat publicitatii miercuri de Forumul Economic Mondial (FEM). Tinand seama ca raportul de anul trecut a inclus doar 122 de tari si ca scorul obtinut a ramas neschimbat, se poate spune ca Romania a stagnat in acest top.

Transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea drumurilor si risipa cheltuielilor publice sunt principalele dezavantaje competitive. La nivelul Uniunii Europene, Romania reuseste sa intreaca doar Bulgaria.

In raportul Forumului Economic Mondial, pe o scala de la 1 la 7, Romania a obtinut 4 puncte la fel ca situatia inregistrata anterior.

Potrivit Grupului de Economie Aplicata (GEA), partenerul FEM in Romania, tara noastra a inregistrat usoare progrese la capitole precum eficienta pietei muncii (de la scorul 4.0 la scorul 4.1) si gradul de sofisticare al pietei financiare (de la scorul 3.9 la scorul 4.0).

Transparenta deciziilor guvernamentale - pe primul loc in topul dezavantajelor competitive

Romania este trasa in jos la capitolul competitivitate de mai multi factori, pe primele locuri situandu-se transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea drumurilor si risipa cheltuielilor publice.

Principalele dezavantaje competitive:

1.Transparenta deciziilor guvernamentale (locul 126);

2.calitatea drumurilor (locul 123);

3.risipa cheltuielilor publice (locul 116);

4.povara fiscala (locul 108);

5.protectia drepturilor actionarilor minoritari (locul 107);

6.comportamentul etic al firmelor (locul 103);

7.rata de economisire (locul 101);

8.existenta tehnologiilor de ultima generatie (locul 93);

9.nivelul colaborarii intre mediul universitar si mediul de afaceri (locul 90).

10.cheltuielile private de cercetare-dezvoltare (locul 89);

Potrivit raportului, cele mai importante probleme cu care se confrunta mediul de afaceri din Romania sunt nivelul fiscalitatii si legislatia fiscala. Coruptia, infrastructura inadecvata si instabilitatea politica sunt si ele printre obstacolele importante, in timp ce inflatia nu mai apare ca o problema prioritara.

Pe primul loc in Topul Competitivitatii Globale 2007-2008 se afla in continuare Statele Unite ale Americii, urmata de Elvetia si Danemarca.

Printre primele 10 tari la acest capitol se mai afla cinci tari europene (Suedia, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Olanda) si doua tari asiatice (Japonia si Singapore).