Guvernul nu isi poate permite sa majoreze cheltuielile alocate Ministerului Apararii, deoarece armata nu este principala prioritate a Romaniei, a declarat miercuri premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul unei sedinte a executivului.

"Nu ne putem permite, cu resursele pe care le avem acum, si chiar daca am avea mai mult nu ne-am permite, sa alocam atatia bani pentru cheltuieli militare", a afirmat Tariceanu, precizand ca bugetul Ministerului Apararii va fi mentinut la nivelul de 1,9% din PIB, prevazut in bugetul aprobat de guvern.

Seful executivului a raspuns astfel solicitarii presedintelui Traian Basescu care ceruse, la sfarsitul sedintei CSAT de marti, majorarea bugetului MApN la 2,38% din PIB.

“Romania nu are veleiti de stat care sa faca instructie cu tarile din jur, de aceea armata nu va fi principala preocupare in 2008”, a declarat premierul, adaugand ca “problemele de securitate ale Romaniei sunt mai putin externe, riscurile fiind mai mult de ordin intern”.

Proiectul de buget pe 2008 aprobat de executiv prevede alocarea a 1,9% din PIB pentru Ministerul Apararii, reprezentand 8,304 miliarde de lei.