Referendumul initiat de presedintele Traian Basescu va avea loc in aceeasi zi cu scrutinul pentru Parlamentul European care, in acest moment, este stabilit pentru 25 noiembrie 2007. Pana la finele lunii octombrie nu s-a gasit o varianta legislativa potrivit careia cele doua activitati sa se desfasoare in sectii de votare comune.

Potrivit prevederilor in vigoare, structura birourilor electorale si orarul de desfasurare sunt diferite. Astfel din birourile aferente alegerilor pentru Parlamentul European fac parte reprezentanti ai tuturor organizatiilor politice participante la scrutin, in timp ce in cele pentru referendum sunt acceptati doar reprezentanti ai partidelor parlamentare.

In ceea ce priveste orarul, potrivit prevederilor legislative, alegerile se desfasoara in intervalul 07.00 - 21.00, in timp ce referendumul intre ora 08.00 si 20.00.

In cadrul referendumului, romanii vor trebui sa raspunda cu „Da” sau „Nu” la intrebarea: "Sunteti de acord ca, incepand cu primele alegeri care vor fi organizate pentru Parlamentul Romaniei, toti deputatii si senatorii sa fie alesi in circumscriptii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar in doua tururi?".