Alegatorii romani vor putea sa-si aleaga, pentru prima data, reprezentantii in Parlamentul European in cadrul scrutinului programat pentru data de 25 noiembrie 2007. In cadrul acestor alegeri, organizate pe baza Legii 33 din 16 ianuarie 2007, vor fi alesi 35 de deputati europeni din partea Romaniei, numar care, din 2009, va scadea la 33.

Sistemul electoral ce va fi folosit 25 noiembrie este cel al reprezentarii proportionale, pe baza de liste. In ziua alegerilor, urnele se vor deschide la ora 7.00 dimineata si se vor inchide la ora 21.00, cand va incepe numaratoarea voturilor.

Ulterior, la data de 28 noiembrie, Biroul Electoral Central urmeaza sa primeasca si sa adopte un proces-verbal al alegerilor, cu toate documentele anexate. Rezultatele oficiale vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Cei 35 de alesi vor lua locul actualilor reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European, numiti europarlamentari dupa aderarea tarii la UE, in ianuarie 2007.

Conform planului de reforma a distribuirii mandatelor nationale in PE, plan prezentat intr-un raport intocmit de europarlamentarii Alain Lamassoure si Adrian Severin si adoptat toamna aceasta de PE, incepand cu urmatoarele alegeri europene, programate pentru 2009, Romania va fi reprezentata de 33 de eurodeputati.