Filozoful german Karl Marx a suferit de o boala de piele care poate provoca grave tulburari psihologice, precum ura de sine si alienarea.

Potrivit unui studiu, realizat de un cercetator britanic si publicat in British Journal of Dermatology, Marx era bolnav de hidradenita supurativa, printre simptomele careia se numara si alienarea, un concept pe care filozoful l-a descris in "Capitalul", noteaza The Times .

Doctorul Sam Shuster, specialist in dermatologie, a declarat ca boala a fost descoperita in 1839 de medicul francez Alfred Velpeau, insa a devenit cunoscuta mai tarziu, iar Marx nu a fost niciodata diagnosticat cu ea.

Hidradenita supurativa este o boala a glandelor sudoripare apocrine care se gasesc in zonele axilelor si inghinala. Pielea este acoperita cu puncte negre, noduli, pete si zone cu puroi.

Marx a inceput sa se planga de aparitia "furunculelor" in jurul anului 1864, pe cand avea 46 de ani. Intr-o scrisoare destinata lui Friedrich Engels, el ii vorbeste despre problemele dermatologice pe care le are "pe fese si langa penis", zone specifice pentru aceasta maladie. Marx era adesea incapabil sa lucreze din cauza durerilor.

"Pielea este un factor important in comunicare si din acest motiv bolile dermatologice produc foarte mult stres psihologic, implicit scaderea, ura de sine si dezgust", a spus medicul Shuster. Astfel se explica alienarea, o reactie reflectata in alienarea dezvoltata de Marx in lucrarile sale".

Shuster a adaugat ca boala a contribuit si la saracia lui Marx, din cauza faptului ca a scazut capacitatea de lucru.