Reprezentantii administratiei de la Bucuresti au propus instalarea unor elemente din scutul anti-racheta american pe teritoriul romanesc, a declarat pentru radio Europa Libera purtatorul de cuvint al Partidului Social Democrat Cristian Diaconescu.

Liderul PSD, Mircea Geoana, a trimis recent o scrisoare presedintelui Train Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu, in care le cere sa informeze opinia publica, citez: „asupra tututor elementelor prin care acest sistem afecteaza interesele de securitate ale tarii", citat inchis. Redam interviul cu fostul ministru de externe difuzat miercuri seara de Radio Europa Libera.

UPDATE: Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, in cadrul emisiunii "Nasul", ca Romania nu este parte a programului scutului antiracheta.

Cristian Diaconescu: Este o initiativa de politica externa, strategica in acelasi timp, care a fost antamata in diverese cancelarii de catre diversi reprezenanti ai autoritatilor de la Bucuresti. S-a exprimat generic disponibilitatea, din partea Romaniei, in legatura cu eventualitatea montarii in Romania a unor componente ale scutului anti-racheta.

Din pacate, altfel decat functioneaza legile democratiei, aceste elemente le stim de la partenerii nostrii europeni si euroatlantici.

Si atunci, n-am facut altceva decat sa solicitam autoritatilor sa trateze aceasta problema in mod serios si responsabil, ceea ce presupune in primul rand, ca intr-o democratie, o discutie publica si o evaluare impreuna cu toti care reprezinta mecanismul politic romanesc, a elementelor de fond si de forma in ceea ce priveste acest proiect politico-miliatar.

Nu este dorinta noastra nici de a bloca si nici de a incuraja acest proiect. Nu vrem sa stim direct, in piata publica, de la autoritati, care sunt dimensiunile de politica externa. Dar este o problema care trebuie abordata.

Rep: Domnule Diaconescu, exista un element de completa noutate. Stiam ca s-a vorbit de instalarea unor elemente ale acestui scut antiracheta al Statelor Unite in Cehia si Polonia. Dumneavoastra vorbiti acum de Romania?

Cristian Diaconescu: Am vorbit de Romania. De Romania au vorbit reprezentantii nostri.

Unde?

Cristian Diaconescu: Ma rog, inteleg, cu partenerii si in diverse capitale. Nu mie si nu noua ne revine obligatia de a informa opinia publica in legatura cu acest proiect.

E o informatie sigura?

Cristian Diaconescu: Dupa cum bine observati, nu a existat nici o reactie din partea oficialitatilor romane in legatura cu interogatiile pe care noi le-am lansat. Noi am lansat aceste interogatii publice, am transmis o scrisoare din partea domnului Mircea Geoana.

Deocamdata nu avem nici un semnal ca informatiile noastre ar fi false, ca nu exista contacte in acest sens sau ca acest proiect nu va viza Romania.

Stiu ca nu sunteti ziarist, dar as fi tentat totusi sa va cer sa va dezvaluiti sursa.

Cristian Diaconescu: As fi tentat sa va rog sa avem putina rabdare ca autoritatile sa raspunda.

Informatia e prea de interes general ca sa putem astepta. De unde ati aflat lucrul acesta?

Cristian Diaconescu: Daca autoritatile romane nu au antamat discutii sau nu au facut oferte in acest sens, autoritatile sunt cele care trebuie sa dezminta. Dar repet, iata ca autoritatile tac. Si nu este de ieri aceasta atitudine ci de multe saptamani in urma.

Dar scrisoarea dvs nu pomeneste nimic despre asta. Vorbeste in termeni generali despre acest scut.

Cristian Diaconescu: Nici noi nu detinem foarte multe elemente. Dar nu trebuie uitat ca, la randul nostru, mai ales la nivel european, avem contacte si astfel de lucruri se discuta. Nu neaparat se barfesc. Dar se discuta si preocuparea zonei europene este maxima din acest punct de vedere.