Presedintele Traian Basescu a enumerat in cadrul emisiunii "Nasul" (B1 Tv) principalele argumente care l-au determinat sa ceara organizarea referendumului in acelasi timp cu europarlamentarele si spune ca daca acesta nu va fi validat il va repeta.

"Daca referendumul nu o sa fie validat o sa-l repet. Sa aveti in vedere ca in 2008 voi mai organiza referendumuri deoarece sunt multe problem asupra carora romanii trebuie sa se pronunte".

Presedintele spune ca astfel ar fi existat o miza in plus pentru oameni sa iasa la vot, ca alaturarea celor doua evenimente politice ar fi aratat capacitatea Guvernului de a diminua cheltuielile, dar a spus ca nu ascunde si ca organizarea referendumului acum ar avantaja partidele care-l sustin PD si PLD.

Referitor la aceasta sustinere, presedintele Basescu spune ca legea si Constitutia nu-i permit sa fie membru al unui partid politic, dar ii dau voie sa adere la o doctrina sau o idee politica si sa o sustina. Presedintele mai motiveaza sustinerea pentru PD si PLD si prin faptul ca in Parlament s-a constituit in mod nefiresc o larga coalitie antiprezidentiala.

Deasemenea, crede Traian Basescu, referendumul este un prilej exceptional de a vorbi despre reformarea clasei politice in context european.

"Daca referendumul nu o sa fie validat o sa-l repet. Sa aveti in vedere ca in 2008 voi mai organiza referendumuri fiindca sunt multe probleme asupra carora romanii trebuie sa se pronunte", a declarat presedintele.

Organizarea in acelasi timp a referendumului cu europarlamentarele nu este nimic nefiresc, sustine presedintele, care aduce exemplul ultimelor alegeri europarlamentare din tarile membre UE (UK, Irlanda, Malta, Italia, Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg) care au organizat si alte alegeri in acelasi timp cu acestea fara sa mai stabileasca doua comisii sau sectii diferite.

I-a fost refuzata aparitia la TVR1

Presedintele spune ca a incercat miercuri sa fie prezent in cadrul unei emisiuni pe TVR1 ca sa raspunda acuzelor si dezinformarilor din presa referitoare la relatiile cu Ucraina, dar ca a fost refuzat de "politrucul" Sassu.

"Anul acesta am avut doua aprobari de a merge la TVR si de fiecare data s-a lasat cu destituiri ca de ce mi s-a permis sa vorbesc."

"Listacii" nu doresc votul uninominal

Presedintele i-a atacat si pe "listacii" (parlamentarii alesi pe lista) care au atacat votul uninominal in doua tururi de scrutin propus de acesta in cadrul referendumului.

"Listacii s-au grabit sa critice votul uninominal pe care eu il propun dar niciunul nu a zis de proiectul asumat de Guvern care e o farsa".

Traian Basescu i-a numit pe liderii UDMR partenerii de abordare politica ai lui Ion Iliescu si spune ca, in ciuda dezinformarilor acestora, maghiarimea din Romania doreste sa-si aleaga nominal alesii.

"Va dau scris ca secuii nu i-ar mai trimite in Parlament nici pe Verestoy Attila si nici pe Marko Bella. Declaratiile extremeiste pe care le fac liderii UDMR sunt in disperare de cauza ca sa recupereze din electoratul pierdut".

Iliescu, adevaratul presedinte pe vremea CDR-ului

"Eu nu ma las calcat in picioare de sistem ci ma lupt cu acesta, iar fata de Emil Constantinescu am avut sansa unui serviciu de informatii reformat si mai putin manipulabil" a afirmat presedintele care mai spune ca pe vremea CDR-ului adevaratul sef de stat a fost Ion Iliescu si "oligarhia" din jurul sau, lucru incercat de aceasta si acum.

Presedintele spune ca tandemul Iliescu-Hrebenciuc construiesc si acum la strategia anti Basescu si lucreaza mana in mana cu premierul Tariceanu.

"Chiuariu este un tanar mafiot obraznic"

Presedintele l-a atacat din nou pe ministrul Justitie pe care l-a numit "un tanar mafiot obraznic" care serveste o clientela, o oligarhie.

"A fost juristul lui Fenechiu si a fost pus ministru al Justitiei in baza subordonarii pe care Tariceanu o are fata de grupurile de interese, si Chiuariu, la trei zile dupa asta, si-a facut datoria deoarece DNA ancheta mai multi apropiati de-ai lui Fenechiu."

Basescu explica de ce nu vorbeste cu Ion Cristoiu

Traian Basescu a renuntat in aceasta emisiune a mai ataca presa la gramada si a oferit nume de jurnalisti care nu-si fac corect, in opinia sa, meseria si sunt legati de diferite grupuri de interese. Printre cei nominalizati au fost Bogdan Chireac, Radu Tudor si s-a facut aluzie la Sorin Rosca Stanescu.

Traian Basescu spune ca nu vorbeste cu Ion Cristoiu si si-a propus sa nu-i dea acestuia niciun interviu pe durata mandatului sau deoarece ziaristul este lipsit de caracter. Presedintele a amintit declaratia lui Ion Cristoiu in care se lauda ca fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, facea anticamera la el in redactie.

Totusi, presedintele spune ca Ion Cristoiu nu este legat de vreun grup de interese ci-l ataca in permanenta fiindca "este rau si orgolios".