Federal Reserve a redus dobanda de referinta la dolar cu 0,25% la 4,5%. In urma declaratiei oficiale, publicata la 20:15 (ora Bucurestiului), indicii burselor din Statele Unite au inregistrat cresteri importante, in timp ce dolarul a atins un nou minim istoric in raport cu euro, la peste 1,4500.

Oficialii Federal Reserve au decis ca, tinand cont de conditiile prezente in economie si in pietele financiare, dobanda de referinta la dolar sa fie redusa cu 0,25% la 4,5%. In acelasi timp si dobanda de refintantare a fost redusa, tot cu 0,25%, la 5%. Este a doua modificare a dobanzilor din aceasta toamna, in luna septembrie Fed operand o reducere cu 0,50% a ambelor dobanzi.

Din textul declaratiei oficiale rezulta ca economia americana va inregistra un ritm de crestere mai mic pe termen scurt, datorita declinului sectorului imobiliar, dar ca reducerile dobanzilor, luate cumulat, vor avea darul sa conserve cresterea economica pe termen lung si evitarea raspandirii efectelor negative ale crizei financiare in intreaga economie.

In plus, Federal Reserve “vede” ca egale riscurile de tin de inflatie, generata in special de cresterile preturilor la petrol si marfuri din perioda recenta, fata de cele care tin de cresterea economica.

Cu alte cuvinte, un Fed mult mai “hawkish”, adica mai putin indreptat spre reducerea pe viitor a dobanzii, decat estima piata. Astfel, sansele ca Fed sa reduca in continuarea dobanda de referinta la dolar la sedinta din luna decembrie, au scazut simtitor.

Dupa o scadere initiala, imediat dupa publicarea deciziei si a textului declaratiei oficiale a Fed, bursele din Statele Unite au schimbat rapid trendul, crescand pana la finalul sesiunii de tranzactionare.

Motivatia: tocmai acest mesaj al Fed, din care reiese ca nu se va inscrie pe un trend indelungat al reducerii dobanzii.

Concluzia: efectele negative provenite din recenta criza financiara nu vor fi resimtite masiv in intreaga economie si nu vor periclita ritmul de crestere al acesteia pe termen lung, decat cel mult in sectorul imobiliar.

Argumente: datele macroeconomice recent publicate in Statele Unite.

Ordinele pentru bunurile de folosinta indelungata aferente lunii septembrie, din care s-au extras cele aferente sectorului de transporturi si de aparare au crescut cu 0,4%, iar Produsul Intern Brut (valoarea in avans pentru cel de-al treilea trimestru) a inregistrat o crestere cu 3,9%, mult peste estimari, care indicau o crestere de numai 3%.

In plus, raportul ADP (Automatic Data Processing) a aratat ca economia americana a creat, in luna octombrie, 106.000 de noi locuri de munca in sectorul privat, fata de 60.000 cat erau estimarile din piata, ceea ce a dus la o revizuire pozitiva a estimarilor pentru raportul oficial, care va fi publicat vineri, 2 noiembrie.

Miercuri, 31 octombrie, indicele Dow Jones a crescut 137,54 puncte, adica 1% la 13.930,01, S&P 500 +1,20% la 1.549,38 puncte, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 31,37 puncte, adica 1,42% la 2.238,98 puncte.

Dolarul in schimb, nu a fost ajutat deloc de declaratia Fed si si-a continuat trend-ul descendent, atingand un nou minim istoric intra-day in raport cu euro, la 1,4504. A inchis la 1,4480 fata de euro, la 115,33 fata de yenul japonez, la 2,0811 fata de lira sterlina si la 1,1580 fata de francul elvetian.

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan