Trei ofiteri de politie, dintre care unul de la Serviciul omoruri al Inspectoratului General al Politiei Romane, au fost trimisi la Roma, joi dimineata, pentru a-i ajuta pe politistii italieni ce investigheaza un roman acuzat de violarea si uciderea unei italience.

Ministerul Internelor si Reformei Administrative a anuntat ca politistii romani vor ramane in Italia pana la finalizarea anchetei.

Decizia autoritatilor romane de a-i trimite in Italia pe cei trei ofiteri de politie a venit la cateva ore dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu l-a sunta pe omologul sau italian, Romano Prodi, pentru a-si exprima regretul fata de incidentul de miercuri seara din capitala italiana.

Cei doi oficiali au stabilit adoptarea in cel mai scurt timp a unui plan de actiune pentru combaterea fenomenelor infractionale care au ca autori cetateni romani, plan ce va fi urmarit de cei doi premieri si evaluat periodic sub aspectul eficacitatii.

Potrivit informatiilor oferite de autoritatile italiene, romanul Nicolae Romulus Mailat ar fi acostat o femeie miercuri seara pe o strada din Roma, a obligat-o sa-l urmeze pana intr-o baraca unde a batut-o si a violat-o. Femeia a murit la cateva ore dupa ce a fost internta in spital. Mailat a fost arestat si acuzat de omucidere voluntara.

Guvernul italian s-a reunit miercuri seara intr-o sedinta extraordinara in care a adoptat un pachet de masuri menite sa faciliteze expulzarea infractorilor straini. O ordonanta de urgenta adoptata de executivul de la Roma prevede ca un infractor strain va putea sa fie expluzat in urma unui ordin al prefectului.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, joi dimineata, ca autoritatile romane se implica pe cat posibil in rezolvarea problemelor create in Italia de infractorii romani, dar modul in care va fi abordata situatia depinde in principal de Guvernul italian. "Noi, ce putem facem, dar problema nu este de resortul nostru, nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta", a spus Tariceanu.