Ucraina a achitat miercuri datoria pentru gazele naturale rusesti livrate in cursul acestui an. Banii au fost varsati in conturile RosUkrEnergo (RUE), fapt ce duce la incetarea tensiunilor din ultimele zile dintre cele doua tari.

In acest moment, inca nu se stie insa cum se vor derula reglementarile financire dintre RUE si Gazprom, urmand ca aceasta chestiune sa fie rezolvata in regim de lucru in urmatoarele zile. In orice caz, concernul rus nu mai are acum motive pentru a reduce furnizarea de gaze catre Ucraina.

Oricum, sfarsitul de an va fi fierbinte. Noul guvern, care va fi format de Blocul Iulia Timosenko si blocul proprezidential Ucraina noastra - Autoaparare nationala, trebuie sa convina conditiile de livrare a gazelor naturale pentru 2008. Inca premierul Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat ieri ca un pret mai mare de 150-160 dolari mia de metri cubi i se pare inacceptabil.

Ianukovici i-a cerut ministrului energiei, Iuri Boiko, ca in decurs de 7-10 zile sa incheie negocierile privind pretul la gaze cu Gazprom.

„Sustin pozitia presedintelui Iuscenko: pretul vehiculat in ultimul timp este absurd. In opinia expertilor, pretul la gaze pentru Ucraina nu trebuie sa fie mai mare de 150-160 dolari mia de metri cubi”, a spus Ianukovici.

Anul acesta, aminteste Vremia Novostei, Ucraina a cumparat gaze cu 130 dolari mia de metri cubi, tarif alcatuit din pretul de cumparare a gazelor din Asia centrala (Gazprom il achizitioneaza cu 100 dolari mia de metri cubi), plus tariful de transport dupa sistemul Asia centrala - Asia si mai departe pana la

granita ruso-ucraineana, la care se adauga normele de profit ale firmei intermediare, adica RUE.

Problema este ca, pentru moment, Gazprom nu are conditii garantate pentru cumpararea de gaz turkmen in anul viitor, ceea ce inseamna ca nu are o imagine clara despre costul de baza al carburantului la granitia ruso-ucraineana.