Washoe, femela cimpanzeu nascuta in Africa in 1965, primul animal care a invatat limbajul semnelor, a murit din cauze naturale la institutul de cercetare in care era tinuta, informeaza Associated Press.

Washoe, care a reusit sa invete o parte din limbajul semnelor americane in timpul unui proiect de cercetare din Nevada, a trait in campusul Ellensburg din Central Washington University (CWU), incepand cu anul 1980. Ingrijitorii femelei au declarat ca Washoe a reusit sa invete pe parcursul vietii in jur de 250 de cuvinte.

De asemenea, Washoe i-a invatat limbajul semnelor pe trei pui de cimpanzeu, care au ramas la institut, potrivit purtatorului de cuvant al CWU, Becky Watson. Cei trei cimpanzei care cunosc limbajul semnelor sunt Tatu (31 de ani), Loulis (29 de ani) si Dar (31 de ani).

Cimpanzeul a murit marti seara, potrivit lui Roger si Deborah Fouts, cofondatorii Institutului “The Chimpanzee and Human Communications “.Trupul lui Washoe a fost dus miecuri la spitalul veterinat din cadrul Washington State University pentru efectuarea unei autopsii, iar memorialul a fost stabilit pentru data de 12 noiembrie.

“Toate persoanele de la CWU si Ellensburg ii simt lipsa prietenei noastre, Washoe, una din fiicele noastre.”, a declarat Jerilyn S. McIntyre, presedintele CWU.

Washoe a fost singurul cimpanzeu din institut nascut in Africa si a fost considerat patriarhul cimpanzeilor.