Tarile nordice trag un semnal de alarma asupra topirii ghetii arctice, care ar putea fi ireversibila din cauza incalzirii globale, informeaza Reuters.

Suedia, Finlanda, Danemarca, Norvegia si Islanda au indemnat guvernele lumii sa se puna de acord, inainte de 2009, asupra unui plan cuprinzator pentru scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera care sa continue Protocolul de la Kyoto.

"Gheata arctica si Pamantul nu mai pot astepta", au afirmat ministrii Mediului din cele cinci state intr-o declaratie comuna, dupa discutiile de la Oslo, din aceasta saptamana.

"Clima se indreapta catre un punct de rascruce, dupa care procesul ireversibil va fi pus in miscare", au afirmat cei cinci ministri, referindu-se la topirea ghetii.

Ei au explicat ca stratul de gheata din oceanul Arctic s-a micsorat ingrijorator, ajungand, in septembrie, pana la 4,13 milioane km patrati, cea mai mica dimensiune din 1979 incoace, de cand au inceput sa se faca inregistrari din satelit.

Ministrul suedez al Mediului, Andreas Carlgren, a afirmat ca este posibil ca topirea sa fi ajuns deja intr-un punct fara intoarcere.

Tarile nordice spera ca intalnirea ministrilor Mediului care va avea loc la Bali, in Indonezia, in luna decembrie, va aduce "masuri tangibile pentru reducerea emisiilor de gaze poluante".

Discutiile de la Bali vor fi menite sa lanseze negocierile, care vor dura doi ani, referitoare la noul pact care va continua Protocolul de la Kyoto. Noul acord va fi semnat, cel mai probabil, la Copenhaga, la sfarsitul anului 2009.

Norvegia, a 5-a tara exportatoare de petrol din lume, s-a aparat de criticile potrivit carora ar fi interesata de protectia mediului doar pentru a-si pastra industria intacta.

"Avem o responsabilitate speciala de a ne afla in varful tehnologiei", a spus Erik Silheim, ministrul norvegian al Mediului, subliniind ca se va face un efort maxim pentru dezvoltarea tehnologiilor curate cum sunt energia solara si cea eoliana.

Natiunile Unite pun topirea ghetii arctice pe seama gazelor emise prin arderile de combustibili fosili.

Topirea ameninta mijloacele de trai ale popoarelor indigene vanatoare, dar si pe cele ale vietuitoarelor salbatice, cum sunt ursii polari si focile.