Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a convocat o reuniune dedicata combinatului de imbogatire a minereurilor acide la la Krivoi Rog unde s-a decis formarea unui grup de lucru pentru definitivarea lucrarilor de constructie a unitatii, informeaza publicatia Kommersant.

„As dori sa stiu care este misiunea si rolul acestui proiect in reglementarea pietei nationale si care ar fi oferta de materie prima a intreprinderii. Cum ar trebui sa folosim acest combinat pentru a evita aparitia vreunor drepturi de monopol asupra acestui sector al pietii. Trebuie sa stim care ar putea fi procedura de privatizare a combinatului”, a spus Iuscenko.

La consfatuirea desfasurata la sediul presedintiei ucrainene, s-au prezentat conducatorii de intreprinderi si grupuri de afaceri, interesanti sa investeasca in combinatul minieri, printre care Vladimir Boiko (Combinatul metalurgic de la Mariupol), Oleg Mkrtcian (Alianta industirala Donbass), Vadim Novinski (Smart-grupp) si Narendra Chondri (ArcelorMitall - Krivoi Rog).

Invitatia nu a fost onorata de toti cei invitati, printre absenti numarandu-se reprezentantii societatii Zaporojstal, Rinat Ahmetov si Igor Kolomoiski - patronii companiei System Kapital Management si, respectiv, al grupului Privat.

De altfel, nota cotidianul Kommersant, se pare ca presedintele Iuscenko si-a stabilit deja o pozitie clara in prolemele legate de finalizarea combinatului minier de la Krivoi Rog. Viktor Iuscenko, preciza publicatia, se pronunta pentru scoaterea din calcul a intreprinderii mixte creata de compania rusa Metalloinvest si de cea ucraineana Smart-grupp, cu atragerea altor companii.

Promisiune pentru Basescu

Joi insa, sublinia autorul articolului, Iuscenko a preferat o atitudine de neutralitate, nesustinand nici una din variantele sugerate.

Mult mai deschis la dialog s-a dovedit adjuctul sefului secratariatului prezidential, Aleksandr Cialii, care a declarat ca, in timpul intalnirii de la Bucuresti, Iuscenko i-a promis presedintelui Traian Basescu sa lichideze amintitul holding, iar Ucraina nu poate sa nu duca la indeplinire acest angajament asumat.

Intre timp, afirma publicatia, unul din principalele obstacole in calea privatizarii combinatului ar putea deveni datoria Ucrainei fata de investitorii straini, in special fata de Romania. In cadrul discutiilor de la Bucuresti, Ucraina a sugerat partii romane sa oblige noul proprietar al combinatului sa compenseze cheltuielile partenerilor straini.

Romania a raspuns insa cu un refuz, declarand ca problema datoriei va fi rezolvata la nivel interguvernamental, scrie Kommersant.