Contractul de privatizare a societatii Electroputere Craiova cu Al-Arrab Contracting din Arabia Saudita va fi semnat marti, de catre presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, si Said Bahjad Said, presedintele companiei saudite, se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Ceremonia va avea loc la sediul Electroputere Craiova, ocazie cu care cei doi oficiali vor oferi informatii despre prevederile contractului de privatizare.

In data de 21 septembrie, AVAS a aprobat forma finala a contractului de privatizare a Electroputere Craiova, care nu prevede scutiri de la plata datoriilor pe care societatea craioveana le are catre stat.

Valoarea totala a tranzactiei, care include plata actiunilor, preluarea datoriilor, investitii si capital de lucru, depaseste cu putin 120 de milioane de euro.

Firma Al-Arrab ar urma sa plateasca statului 2,3 milioane euro pentru pachetul de 62,82% din actiunile Electroputere, va asigura un capital de lucru de 37 milioane euro si va realiza investitii de aproximativ 20 milioane euro.

Totodata, firma va prelua si datoriile Electroputere, evaluate la 60,5 - 61 milioane euro.

Investitorul va mentine obiectul de activitate al uzinei Electroputere, iar locomotivele produse la Craiova ar urma sa fie exportate in tarile din zona Golfului, precum Iordania si Emiratele Arabe Unite, unde firma deruleaza proiecte de infrastructura, constructii cai ferate si material rulant in valoare de peste noua miliarde euro.

AVAS a scos la vanzare 62,82% din capitalul social al Electroputere Craiova, in februarie 2007. La termenul limita de depunere a ofertelor, cinci companii si-au exprimat interesul pentru privatizarea societatea din Craiova: A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Roman, Vienna International Holding, Al Arrab Contracting Company, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado.

Dupa analiza documentelor de participare, au ramas trei ofertanti: A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman si Al Arrab Contracting Company.

Compania saudita a obtinut cel mai mare numar de puncte dupa aplicarea grilei de evaluare, fiind astfel selectata pentru continuarea negocierilor pentru privatizarea Electroputere.

Electroputere Craiova a fost fondata in 1949 si produce echipamente pentru domeniul energetic si transportul feroviar. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care controleaza 62,82% din pachetul total de actiuni.

Firma Al Arrab Contracting Company Limited este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Iraq, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.