Fostul ministru roman al Agriculturii are la fel de putine sanse sa ajunga dupa gratii ca si alte personalitati suspectate de coruptie, comenteaza in editia de saptamana viitoare publicatia The Economist,

referindu-se la scandalul ce a determinat demisia lui Decebal Traian Remes, in particular, si la lipsa efectelor in lupta contra coruptiei la nivel inalt din Romania, in general.

Potrivit reputatei publicatii economice, dupa ce Romania a aderat la Uniunea Europeana, politicienii si inaltele oficialitati au fost extrem de preocupati sa-si recapete privilegiile si imunitatea la care au trebuit sa renunte in timpul negocierilor de aderare.

The Economist sumarizeaza ultimele evenimente in lupta anticoruptie:

- demisia lui Remes, insotita de criticile premierului Tariceanu la adresa “executiei publice” a colegului sau

- pana si ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, este suspect de coruptie, desi dezminte ca ar fi facut ceva ilegal

- Guvernul e dizolvat o comisie cu rol consultativ pentru ridicarea imunitatii suspectilor cu functie in executiv

- noi amendamente la codul penal recomanda pedepse cu inchisoarea pentru jurnalistii care publica materiale ce prezinta oficiali luand mita, ridicand in acelasi timp pragul financiar pentru care pot fi emise acuzatii de coruptie

- majoritatea cazurilor de coruptie in derulare, inclusiv cele ce-l vizeaza pe fostul premier Adrian Nastase, sunt blocate in amanari procedurale.

In acest context, The Economist aminteste de “treaba buna” facuta de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, cu sustinerea presedintelui Traian Basescu.

“Dar dupa demiterea ei in luna aprilie, succesorul acesteia, dl. Chiuariu, a fost mai putin eficient. El vrea ca procurorul care se ocupa de inaltii politicieni sa fie inlocuiti. Procurorii (si dl. Basescu) nu sunt de acord - asa ca executivul pune la cale un amendament constitutional care sa limiteze puterea presedintiei”, noteaza publicatia.

Aceasta scrie ca principalul instrument pe care il are la indemana UE pentru a “recapata ceea ce s-a pierdut dupa ce Romania a capatat statutul de membru cu drepturi depline” este posibilitatea ca verdictele instantelor romanesti sa nu mai fie recunoscute in celelalte state membre.

“Dar aceasta ar dauna afacerilor si cetatenilor... si s-ar putea dovedi insuficient pentru a aduce guvernul pe linia cea dreapta”.

The Economist aminteste ca, potrivit ultimului studiu Transparency International, perceptia coruptiei este la cel mai ridicat nivel in Romania, dintre toate tarile membre UE. “Optimistii spera ca un guvern rau va epuiza, la urma urmei, rabdarea alegatorilor.

Pesimistii se tem ca imaginea unui membru nou al UE, nerusinat de corupt, ar putea discredita insasi notiunea de extindere europeana”, conchide publicatia.

Citeste pe blogul lui Emil Stoica:

Basescu, actionar la The Economist