Toma Rus, adjunctul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, a fost chemat pentru audieri la Directia Nationala Anticoruptie. Lui Toma Rus i s-a comunicat ca este pus sub acuzatie pentru coruptie si trafic de influenta intr-un dosar care dateaza inca din 2006. Atat Rus cat si reprezentantii DNA au refuzat sa ofere mai multe informatii despre acest caz.

Sursele judiciare au afirmat ca ofiterul Toma Rus este cercetat intr-un dosar care priveste infractiuni economice, dar care nu l-ar viza in mod direct pe fostul sef al BCCO. Cel mai probabil Toma Rus este anchetat pentru inchirerea fraudulosa a unui spatiu care a apartinut societatii "Piscicola".

Societatea "Viafarm" SRL, administrata de Zoia Luminita Rus, sotia lui Toma Rus, a inchiriat un spatiu comercial de 67 mp de la societatea "Piscicola" din Cluj-Napoca, subinchiriind apoi spatiul Bancii Transilvania cu un pret de patru ori mai mare.

O a doua acuza ar fi ca Toma Rus ar fi favorizat anumite persoane pentru ca acestea sa primeasca terenuri de sub luciul apei, terenuri apartinand Piscicola. In mod normal, aceste persoane nu ar fi putut intra in posesia terenurilor in chestiune, sustin aceleasi surse judiciare.

Reprezentantii Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate au declarat ca Toma Rus nu va fi deocamdata revocat din functie.

Toma Rus a fost insotit pe parcursul intalnirii cu procurorii anticoruptie de avocatul Gheorghita Mateut. Desi acesta a afirmat ca Toma Rus a fost citat doar pentru comunicarea unei rezolutii de incepere a urmaririi penale, cei doi au petrecut nu mai putin de doua ore in sediul DNA Cluj.

Pana in luna decembrie a anului trecut, Toma Rus a ocupat functia de sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj. De numele lui Toma Rus se leaga numeroase controverse, una fiind aceea ca Toma Rus este probabil cel mai bogat politist clujean al tuturor timpurilor.

Presa clujeana a facut mare tapaj pe chestiunea averii fostului sef al CZCCOA, mai ales in urma arestarii ziaristilor din Dosarul Gazeta. Toma Rus a afirmat ca a reusit sa-si stranga averea de pe urma a doua farmacii, ale sotiei, una in Cluj, cea de a doua - la tara.

In urma cu 3 ani, Toma Rus recunostea ca venitul sau lunar este de cca. 15.000 - 20.000 de euro si ca intentioneaza sa isi achizitioneze un Porsche Cayenne.

In ceea ce priveste implicarea lui Toma Rus in Dosarul Gazeta, atat cei arestati la vrermea respectiva, cat si surse din cadrul Inspectoratului de Politie Cluj, au sustinut ca ar fi vorba de o reglare de conturi intre Rus si Ioan Otel, implicat in Dosarul Gazeta, fostul sef de la Crima Organizata Cluj.

Intamplator sau nu, acelasi Ioan Otel care apare in Dosarul Gazeta in calitate de invinuit, figura si pe lista unei actiuni de mare succes pentru Toma Rus: Cazul Moonlight.

In Dosarul Moonlight, Ioan Otel si alte persoane din anturajul sau au fost acuzati de trafic de persoane si prostitutie. Patronii clubului de noapte Moonlight au fost ulterior condamnati si trimisi la inchisoare, in timp ce Ioan Otel a reusit sa iasa din "incurcatura" si s-a angajat la Trustul Gazeta.

Tot de numele lui Toma Rus se leaga insa si cateva actiuni deosebit de importante privind combaterea traficului de droguri si anihilarea unor retele transfrontaliere. La fel, Toma Rus a anihilat in anul 2005 o retea mafiota grupata in jurul cazinoului Chios din Cluj.