Daca va pune cineva sa detaliati ce ati facut ieri, probabil ca nu va aminti foarte bine, insa daca va intreaba ce faceati cand a izbucnit revolutia din 1989, cu greu va veti opri din povestit. Despre astfel de evenimente care au schimbat destinele a milioane de oameni este vorba si in acest top.

Ele au tinut ocupate primele pagini ale ziarelor saptamani de-a randul, au avut cel mai mare impact asupra publicului si au provocat cele mai mari schimbari. Ierarhizarea lor a fost facuta de americanii de la USA Today.

Cel mai important eveniment a avut loc in anul 1989 - caderea comunismului. Caderea Zidul Berlinului, a marcat, pe de o parte, inceputul procesului de reunificare a Germaniei, iar pe de alta, prabusirea dictaturii comuniste din Europa.

Pe locul 2 - atentatele de la 11 septembrie 2001. Atacarea simbolurilor americane, de catre extremistii islamici, a curmat viata a aproximativ 3 mii de oameni. Atacul a declansat lansarea unor masuri de securitate fara precedent.

Pe locul 3 - razboiul din Irak din 2003. A fost un razboi in doua acte. Primul: conflictul conventional in care SUA si aliatii infrang fortele dictatorului Saddam Hussein. Al doilea: lupta de protejare impotriva unei insurectii. Nimic nu i-a frustrat mai tare pe americani de la razboiul din Vietnam incoace.

Pe locul 4 - Uraganul Katrina. Orasul New Orleans nu si-a revenit nici pana azi dupa dezastrul facut in 2005 de Katrina. Uraganul, care a devastrat coasta de sud-est a Statelor Unite, a fost considerat una dintre cele mai mari catastrofe naturale din istoria Americii. Atunci au murit in jur de 1.500 de oameni si s-au inregistrat pagube materiale de 80 de miliarde de dolari.

Pe locul 5 - punerea sub acuzare a presedintelui Clinton, in 1998, pentru doua delicte: sperjur in fata unui juriu federal si obstructionarea justitiei in afacerea Lewinsky.

Pe locul 6 - dezastrul de la Cernobil, din 1986. Conform cifrelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cantitatea de material radioactiv eliberata in mediu a fost de 200 de ori mai mare decat cea rezultata in urma exploziilor de la Hiroshima si Nagasaki. La momentul exploziei, in regiune locuiau 7 milioane de persoane, dintre care jumatate erau copii.

Pe locul 7 - moartea printesei Diana, in 1997. Desi au trecut 10 ani de cand Diana s-a stins din viata intr-un accident rutier, petrecut in Paris, ea continua sa fie cea mai iubita printesa a tuturor timpurilor. La funeralii au participat peste un milion de persoane, insa au putut fi urmarite in intreaga lume.

Pe locul 8 - tsunami care lovit coastele Asiei in 2004. Linistea sarbatorilor a fost maturata de un valul urias, care a ucis 230 de mii de persoane si a provocat pagube de 6 miliarde de dolari.

Pe locul 9 - explozia navetei Challenger, 1986, in care au murit toti cei 7 astronauti aflati la bord. Evenimentul transmis in direct a ingrozit intreaga lume.

Pe locul 10 - masacrul din Piata Tiananmen, 1989, cand trupele guvernamentale chineze au ucis sute de manifestanti neinarmati si au arestat mii de demonstranti si dizidenti, pentru ca cereau reforme democratice.