Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist Benito Mussolini, europarlamentar din partea partidului italian de extrema dreapta Actiunea Sociala, a acordat un interviu in exclusivitate ziarului Cotidianul.

Alessandra Mussolini, care numara printre rudele sale si o matusa celebra, pe Sophia Loren, a fost aleasa in Parlamentul European in 2004. Ea conduce Alternativa Sociala, o grupare politica ce cuprinde, pe linga Actiunea Sociala, alte partide de origine neofascista. In anii ’80, Alessandra, care era actrita, a pozat pentru doua numere ale revistei "Playboy".

Care este imaginea comunitatii romanesti in Italia?

De cind Romania a intrat in Uniunea Europeana a avut loc o adevarata fuga catre Italia, un autentic exod. Si, dupa cite stiu, legea romaneasca este mult mai severa in ceea ce priveste organizarea taberelor nomade, in timp ce in Italia, mai ales in orasele mari, este plin de asezaminte improvizate a multor romani care nu reusesc sa se intretina lucrind onest.

In concluzie, isi fac din infractionalitate un mod de viata. Nu este insa vorba de furturi marunte, ci de crime inspaimintatoare, care fac sa ti se ridice parul in cap. Desigur, avem si noi infractorii nostri, se fura insa o geanta, o masina, dar nu se omoara in mod feroce oameni, desfigurinadu-le fetele cu pietre etc.

In Italia, romanii sint asociati tiganilor, italienii nu mai reusesc sa faca distinctia intre romani (care adesea muncesc si ajuta economia italiana) si romi. Nu-i mai vrem pe tigani in tara noastra.

Cu alte cuvinte, nu admitem ca, pe teritoriul tarii noastre, copiii si femeile sa traiasca in conditiile inumane din taberele nomade, sa fie exploatati pentru a cersi, sa fie vindute femeile pentru prostitutie, pentru a face copii.

In Italia, romanii pare sa fi devenit in imaginarul comun sperietoarea publica.

Fara indoiala. Romanii sint considerati de catre italieni o etnie violenta, care nu are nici macar un minim respect fata de copii sau femei, avind de-a dreptul un comportament feroce fata de acestia. Intr-adevar, in puscariile noastre cea mai mare parte a detinutilor sint romani.

de Caludia Stanila

integral in Cotidianul