In cadrul celei de-a doua editii a Tirgului Luxury Show, vizitatorii vor putea cumpara cea mai scumpa piatra pretioasa oferita spre vinzare in Romania.

Diamantul de 5 ct +, de culoare G/ Fine White si claritate VS, al carui pret este de peste 150.000 de euro, va fi adus la tirg de o companie romaneasca specializata in servicii de expertizare a diamantelor si a pietrelor pretioase, Diamandis Center.

“Este o piatra mare, foarte rara”, explica directorul general al Diamandis Center, Oana Ceciu, motivul pentru care diamantul este atit de scump. Potrivit acesteia, diamantul este de aproximativ patru ori mai scump decit unul de aceeasi marime, dar nu la fel de rar. “ In general, in cazul unui diamant cu aproximativ aceleasi calitati, pretul pe carat este de7-8.000 de euro.

In cazul acestui diamant, pretul este de 30.000 de euro pentru un carat”, mai spune Ceciu.

De altfel, diamantele mari, cum sint cele de la 4 carate in sus, sint considerate de specialisti “de depozit” si sint privite in special ca o investitie, si mai putin ca o simpla bijuterie. “ De citiva ani, investitia in diamante este una dintre cele mai sigure si profitabile. Valoarea loc creste destul de mult in timp.

Spre exemplu, partenerul nostru din Belgia, de unde am luat diamantul, a modificat pretul de la o saptamina la alta. Totusi, in cele patru zile ale expozitiei, valoarea diamantului ramine aceeasi, dupa care va creste”, mai spune Ceciu, care nu exclude ca pina la expozitia de la Bucuresti, programata pe 4 decembrie, valoarea diamantului sa ajunga la aproximativ 200.000 de euro.

In ciuda pretului foarte mare, importatorul sustine ca sint destul de mari sanse ca diamantul sa-si gaseasca un cumparator din Romania. Aceasta mai ales in conditiile in care statisticile indica faptul ca doar 5% din populatia mondiala isi permite, spre exemplu, o astfel de piatra de 1 ct+.

Mai mult, ponderea celor care si-ar putea achizitiona o piatra de 4 ct+ este de sub 1% din populatia mondiala. “Am mari sperante ca vom vinde acest diamant in Romania. Desi piata (pietrelor pretioase - n.red) in Romania este de-abia la inceput si se prefera in special pietrele accesibile de 1-2 ct, care pot fi purtate”, a mai declarat reprezentanta Diamandis Center.

Daca nu va fi achizitioant in Romania, diamantul se va intoarce in Belgia, de unde a fost importat. Potrivit unui studiu Richmond (producator de obiecte de lux pentru branduri precum Montblanc, Cartier etc. - n.r.), piata globala de bijuterii se ridica la 15 miliarde de euro, iar 15% din aceasta este detinuta de brandurile de lux.

In afara de diamantul “gigant”, in cadrul Luxury Show 2007 vor fi expuse obiecte (nu numai bijuterii) in valoare de aproximativ 60-70 de milioane de euro.

“Valoarea totala a Tirgului Luxury Show este cuprinsa intre 60-70 milioane euro, Decorul pentru spatiul dedicat bijuteriilor a costat circa 50.000 de euro, iar securitatea ne va costa si ea destul de mult, insa in acest moment nu putem comunica cifrele", a spus George Cojocaru, director general al Romexpo., complexul care va gazdui expozitia.

De asemenea, potrivit acestuia, bijuteriile expuse se ridica la o valoare de circa 6 milioane de euro. Spre exemplu, Oana Mizil, nepoata fostului demnitar comunist Paul Niculescu-Mizil, va expune in cadrul expozitiei un set de bijuterii evaluat la 1,6 milioane de euro si care a fost comandat de familia regala din Qatar.

de Alina Stanciu

integral in EvZ