Fondul European pentru Sud-Estul Europei vrea dublarea imprumu-

turilor acordate microintreprinderilor din Romania. Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), specializat in microcredite, s-a lansat ieri oficial in Romania, piata pe care activa pina acum prin companii partenere si in care a dat 5.375 de microcredite in valoare totala de 49 de milioane de euro.

“Valoarea imprumuturilor acordate pina in prezent intreprinderilor mici si foarte mici, exploatatiilor agricole si familiilor din Romania se ridica la 49 de milioane de euro si intentionam sa ajungem in urmatorii cinci ani la 100 de milioane de euro, aceasta fiind o estimare modesta”, a spus Klaus Maurer, directorul de investitii al fondului.

El a precizat ca ponderea creditelor acordate microintreprinderilor din sectorul serviciilor a fost de 40%, un nivel similar fiind inregistrat si de cele pentru IMM-uri din sectorul comercial. Firmele din sectorul agricol au beneficiat de circa 5% din imprumuturile totale din Romania, insa, potrivit lui Maurer, ponderea acestui segment va cunoaste o crestere substantiala in urmatorii ani.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) nu acorda imprumuturi direct, ci finanteaza institutii de credit in cadrul unor parteneriate, printre colaboratorii fondului din Romania numarindu-se Banca Transilvania, Banca Carpatica, ProCredit Bank si Opportunity Microcredit.

Romania are in prezent o pondere de 11% din creditele acordate de fond, care a dat peste o treime (35%) din finantari in Bosnia - Hertegovina, 18% in Serbia, 12% in Muntenegru, 10% in Kosovo, 8% in Moldova, 5% in Macedonia si 0,8% in Albania.

integral in Cotidianul