Cat de vinovati va simtiti pentru crima lui Mailat? N-as vrea sa fiu in aceste zile in pielea romanilor din Italia care muncesc cinstit si incearca sa-si faca un viitor in Peninsula. E sinistru sa te simti privit cu ura fara sa fi gresit cu ceva. E greu sa porti pe umeri povara unei crime pe care n-ai comis-o.

Fiecare se simte vinovat pentru nelegiurile comise de o mica parte dintre romanii aciuati prin Italia.

Dar suntem oare cu adevarat vinovati? Nu. Si n-ar trebui sa ne asumam vina acestei fapte oribile comise de un descreierat. Cum unii dintre conationalii nostri au ingrozit lumea prin violenta si furt, alti conationali de-ai nostri au lasat lucrurile sa ajunga aici. Si vorbim de oamenii politici. Din pacate, de aici incepe totul.

Ce cauta Mailat in Italia? In 2001 a fost arestat pentru furt, dar n-a facut nicio zi de inchisoare. E judecat abia in 2006 si eliberat in baza unui decret de gratiere emis de guvernul Nastase in 2002. Poate vi se pare complicat, dar hotii si talharii nu fac inchisoare in Romania.

Procesele dureaza ani intregi, nu sunt condamnati, iar cand sunt, apar decretele de gratiere date de politicieni pentru a castiga popularitate printre raufacatori.

Astazi, o tara intreaga e blamata, milioane de oameni cinstiti se simt vinovati din cauza faptului ca justitia nu functioneaza si n-a functionat niciodata in Romania. Problema infractiunilor de drept comun n-a fost rezolvata, ba ca nu avem suficiente locuri in inchisori, ba ca nu avem legi, ba ca nu le putem aplica pentru ca procurorii si judecatorii sunt suprasolicitati.

Si astfel, incet-incet, am ajuns cei mai mari exportatori de ticalosi din Europa. Incapacitatea sistemului juridic si politic a creat monstri. E clar ca, daca astazi nu poti pedepsi un talhar, maine el va deveni criminal.

Nu stiu daca ieri-dimineata vreun om politic din Romania s-a trezit cu vreun sentiment de vina. Dar chiar am ajuns intr-un punct critic. N-a trecut niciun an si realizam ca, intr-adevar, nu avem nicio treaba cu Uniunea Europeana. Nu avem drumuri, nu avem capacitatea de a absorbi fonduri de dezvoltare, nu avem legi, nu avem oameni politici, nu avem guvern.

De un an intreg ne zbatem intr-o mocirla calduta, mintindu-ne si asteptand sa ne rezolve altii problemele.

Tigan, netigan, Mailat e cetatean roman, e infractor si ar fi trebuit sa aiba interdictie sa paraseasca tara. Daca vrem sa-i protejam pe oamenii cinstiti de aici si din strainatate, daca vrem sa beneficiem de avantajele de a fi membri UE ar trebui sa ne facem temele.

Cred ca libertatea de a calatori e un drept fundamental, dar care poate fi limitat in cazul celor care incalca legea.

Dar nu stiu de ce am senzatia ca politicienii sunt mai interesati sa castige sprijinul nelegiutilor decat pe cel al oamenilor de treaba.