Consiliul Secuiesc din orasul Gheorgheni a adoptat, joi, o „Hotarare privind unitatea si libertatea poporului secuiesc, parte a natiunii maghiare”, prin care cere infiintarea judetului „Tinutul Secuiesc”, ceea ce „ar usura lupta noastra - a CNS, n.n. - care vizeaza asigurarea puterii la nivel regional pentru o larga autonomie si autoguvernare”.

Noul judet ar urma sa includa Covasna, Harghita si o parte din Mures, „pentru ca Tinutul Secuiesc, de la Cheile Bicazului pana la dealurile de langa Tarnave, de la Chichis pana la ultimul sat locuit de secui la vest de Tg. Mures sa nu mai fie divizat de hotare artificiale, impuse de comunisti”.

„Putere de la Bucuresti, care pana acum a resins demersurile noastre privind autonomia Tinutului Secuiesc nu poate spune nu doleantei noastre de atrai in acelasi judet”, se spune intr-un comunicat al Consiliului Secuiesc Gheorgheni, care invoca drept argument in acest sens si Recomandarea nr.

1811 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, potrivit careia tentativele de instituire a autonomiei teritorial-etnice a „Tinutului Secuiesc” ar fi „in concordanta cu tendintele europene”.

Dupa cum ne-a declarat presedintele Consiliului Scaunal Gheorgheni, Arus Zsolt, care este si vice al Consiliului Secuiesc Gheorgheni, cererea de infiintare a judetului „Tinutul Secuiesc” reprezinta si „o incercare de contracarare a proiectului regionalist al UDMR, care urmareste doar transformarea acestei zone intr-o regiune de dezvoltare, ceea ce este prea putin pentru noi”.

integral in Gandul