Autoritatiile Italiene au identificat peste 5000 de emigranti romani care urmeza sa fie expulzati, scrie Adevarul.

Reprezentantii comisiei europene au anuntat ca vor analiza decizia guvernului italian, noteaza Romania Libera. Politia italiana a inceput demolarea taberei din Tor di Quinto.

O parte din lucratorii angajati sunt tot romani, informeaza Gandul.EvZ considera ca unul dintre vinovatii pentru tragedia din Italia este chiar statul roman.

Sprijinul pentru depasirea crizei ar putea veni din partea bisericii, considera ambasadorul roman la Vatican, citat de Cotidianul.

5000 de romani vor fi expulzati

Autoritatile din Roma, Milano, Napoli, Torino si Florenta au si facut listele cu numele romanilor care ar putea fi expulzati din motive de siguranta publica. Conform editiei on-line a publicatiei „La Repubblica", numarul persoanelor aflate in aceasta situatie se ridica la aproximativ 5.000

Potrivit politiei italiene, au fost demarate actiuni preventive, dar si represive la adresa rromilor de origine romana. Joi dimineata a fost perchezitionata tabara de la Tor din Quinto, unde se refugiase Nicolae Romulus Mailat, romanul acuzat de violarea si uciderea unei italience in varsta de 47 de ani.

Acelasi lucru s-a intamplat si in alte patru tabere de pe malurile Tibrului si ale raului Aniene.

Peste 20 de persoane fara acte in regula au fost conduse la chestura, iar autoritatile au anuntat ca in doua zile vor demola toate baracile din aceste zone. Controale asemanatoare au fost efectuate si in alte orase. Interventiile sunt complexe si se desfasoara in colaborare cu autoritatile de la Bucuresti, explica surse din cadrul politiei italiene, citate de "Corriere della Sera".

Adevarul

Comisia Europeana studiaza legalitatea deciziei

Comisia Europeana va studia impactul si concordanta decretului-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari care reprezinta o amenintare la adresa sigurantei publice cu norma europeana, a declarat astazi pentru Realitatea TV unul dintre purtatorii de cuvant ai CE.

"De indata ce Comisia Europeana va fi notificata in ceea ce priveste acest decret italian, vom studia impactul si concordanta acestei noi legislatii italiene cu directiva europeana 2004/38", a spus Alain Bloedt.

Directiva europeana prevede ca cetatenii comunitari care nu au mijloace de subzistenta pe teritoriul unui stat membru sa poata fi expulzati in tara de origine, iar aceasta are obligatia de a-i primi.

Potrivit decretului-lege italian, cetatenii Uniunii Europene si familiile lor care au obtinut drept de sedere permanent pot fi indepartati de pe teritoriul statului "din motive grave de ordine publica sau de siguranta publica".

Cetatenii UE care au locuit pe teritoriul Italiei in ultimii 10 ani sau care sunt minori pot sa fie indepartati "din motive de siguranta si din motive imperative de siguranta publica".

Romania Libera

Romanii evacuati cu ajutorul romanilor

“A ajuns roman la roman sa-i darame cosmelia prin Italia. Asta e treaba cu durere. Nu te bucuri ca faci rau la oameni, dar noi suntem angajati si trebuie sa facem ce ne zic sefii”, ne explica nea Mihai din Braila, in timp ce cara o butelie scoasa din una din colibele de carton de langa Porta Portese din Roma.

Alaturi de o duzina de romani, nea Mihai este angajat cu acte-n regula la C.S.F.S.(Centro Sana Full Sistem), firma pusa sa rada taberele ilegale ale imigrantilor. La Porta Portesa s-au apucat de lucru pe la amiaza, dupa ce de dimineata echipa de demolatori romani a facut de planton in zona Tor di Quinto, asteptand sa primeasca verde pentru actiune.

Cum tiganii din familia lui Mailat au disparut inca de joi seara de frica extremistilor, autoritatile au amanat operatiunea.

Gandul.

Scaparile justitiei romane

Saptamanal, infractori romani condamnati de instantele din tara pentru comiterea unor infractiuni care acopera intregul Cod Penal sunt expulzati din statele vest-europene. Cum ajung acolo, in timp ce aici sunt cercetati sau judecati pentru fapte penale?

„Din punctul nostru de vedere, aproape totul se rezuma la lacunele legislative si la „scaparile” judecatorilor.

In lipsa unui mandat de arestare sau de executare a unei pedepse ori a unei interdictii de a parasi tara, nu ii putem opri pe cei certati cu legea - fie ca este vorba despre persoane cercetate in dosare penale, fie ca este vorba despre persoane judecate pentru fapte penale, cu procese pe rolul instantelor - sa iasa din tara.

De multe ori, manda-tele pe numele lor vin abia la cateva luni dupa ce acestia au parasit Romania si au comis deja infractiuni si peste granita. (...) Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca au fost cazuri in care instantele au uitat sa anunte autoritatile de frontiera despre interdictiile emise pe numele unor infractori romani”, sustin surse din randul autoritatilor.

Mailat, gratiat cu ajutorul guvernului Nastase

La toate acestea, se adauga si faptul ca, in Romania, procesele treneaza foarte mult. Asa se face ca infractori precum Romulus Mailat - acuzat de uciderea sotiei unui amiral italian - au ajuns sa scape de inchisoare datorita unei legi de gratiere colectiva (543/2002) initiata de guvernul Nastase, sustin specialistii.

Concret, Mailat a fost prins de politistii constanteni furand fier vechi pentru export din vagoanele unui marfar care stationa in triajul Palas. „A comis fapta inainte de intrarea in vigoare a Legii 543. Procesul a trenat pana in 2006, cand a fost condamnat de magistratii Judecatoriei Constanta la trei ani de inchisoare, sub acuzatia de furt calificat.

A beneficiat insa de Legea Penala mai favorabila, adica a fost gratiat”, au precizat surse judiciare.

EvZ

Ce se spune despre romani in aceste zile in Italia? In ziare, la televiziune? “Romanii in Italia” sint cu adevarat o tema centrala pe agenda publica italiana a momentului?

Marius Lazurca Din pacate, facem prima pagina a ziarelor si primele titluri ale telejurnalului. Acestei tragedii i se acorda, cum spuneam, spatii copioase, dar si unghiuri de prezentare foarte diverse: de la minidocumentare in baraca sordida in care a locuit criminalul la interviuri cu protagonistii scenei publice.

Se aud, destul de rar din pacate, si voci care disting majoritatea onesta a romanilor din Italia de minoritatea infractionala. Acest fapt e cu adevarat surprinzator si am sa va spun de ce. Cea mai raspindita ocupatie in diaspora romaneasca este aceea de ingrijitoare.

In viata multor familii din Italia exista cite o romanca, investita cu suficienta incredere pentru a i se incredinta vreo ruda apropiata sau cheile locuintei. Ei bine, generalizarile antiromanesti ar trebui sa fie descurajate de aceasta experienta zilnica a zeci de mii de italieni.

Ce trebuie facut pentru depasirea acestui moment?

Marius Lazurca Ca ambasador pe linga Sfintul Scaun, nu pot decit sa sugerez un raspuns la intrebarea dumneavoastra. Intr-o oarecare masura, momentul va fi depasit dupa ce se va fi facut dreptate, adica dupa ce ancheta va fi clarificat definitiv faptele si dupa ce justitia se va fi pronuntat. Din acest punct de vedere, Romania si-a oferit prompt serviciile.

Cu adevarat eficace, desi pe termen mediu si lung, ar fi masurile de structurare a romanilor din Italia, de transformare a lor, in sens propriu, nu doar nominal, intr-o comunitate. Sentimentul meu este ca multiplicarea, deja in curs, a numarului parohiilor romanesti va stabiliza diaspora romaneasca, dupa cum ii va oferi si un punct de referinta stabil, atit social, cit si moral.

Este ceea ce noi ne si propunem, in colaborare cu autoritatile religioase competente.

Cotidianul