Trei cetateni romani au fost batuti cu bastoane vineri seara in Roma, in timp ce faceau cumparaturi intr-un supermarket. Potrivit primelor informatii furnizate de agentia de presa ANSA, romanii au fost atacati de un grup de circa zece italieni care purtau cagule. Incidentul are loc la trei zile dupa izbucnirea scandalului care a intors toata Peninsula impotriva imigrantilor romani.

Cei trei au fost internati de urgenta in spitale din zona. Zona agresiunii e Tor Bella Monaca, zona Casilina.

Zona romanilor

Parcajul supermarketului pare a fi fost locul de intalnire al romanilor. Zona Casilina, si in special cartierul Tor Bella Monaca sunt foarte frecventate de romani. Seara pot fi intalnite grupuri de muncitori romani care, cand ies de la serviciu, obisnuiesc sa cumpere bere in supermarket pe care o consuma in afara.

Linia de autobuz 105 care leaga centrul ( gara Termini) cu periferia din Casilina e considerata una din cele mai periculoase linii de autobuz din Roma.

Primarul Romei: „Ura si instrumentalizarea de orice fel sunt straine comunitatii noastre”

Comunicat al primarului Veltroni din seara zilei de vineri, dupa raidul italienilor, in urma caruia au fost raniti 3 romani: "In acest moment e nevoie de cel mai inalt grad de responsabilitate din partea tuturor. Ura si instrumentalizarea de orice fel sunt straine comunitatii noastre.

In momentul de fata, in care suntem implicati inr-o actiune dificila pentru a tutela siguranta cetatenilor, vreau sa lansez un apel pentru ca tonurile si comportamentele sa fie inspirate de valorile conviventei civile si nu de razbunare".

Veltroni fusese acuzat de romanii din peninsula si de o parte din presa italiana de a fi primul politician care a instrumentalizat si alimentat xenofobia cu privire la cetatenii romani in general in urma omorului din Tor di Quinto.

Numai cu cateva ore inainte, primarul capitalei, intrebat la TV Romana daca exista vreun risc pentru romanii onesti din Roma, a raspuns: "absolut nu".

Cu ocazia aceluiasi interviu, Veltroni a invitat romanii din Roma sa colaboreze la identificarea si marginalizarea elementelor criminale din cadrul comunitatii.

Acelasi lucru l-au cerut si romanii din capitala Italiei, in urma manifestatiei de protest din fata primariei, acum o luna. Dar cererea romanilor de a instaura un birou permanent de dialog intre comunitate si autoritatile de la Roma inca nu s-a concretizat.